Formarea Capitalului Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Caracteristici generale 2
1.1.Scurt istoric 2
1.2.Structură şi organizare 4
1.3.Obiective BERD 5
Capitolul 2: Capitalul BERD 5
2.1.Modalităţi de constituire a capitalului 5
2.2. Principiile BERD 11
2.3. Relaţia dintre BERD şi România 12
Concluzii 13
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1: Caracteristici generale
1.1.Scurt istoric
Fig nr.1: Sediul BERD
Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) poate fi considerată prin excelenţă prima instituţie financiară internaţională care este consacrată tranziţiei. Ideea de a crea o bancă europeană, care să vină în sprijinul ţărilor din Europa Centrală şi de Est i-a aparţinut preşedintelui francez François Mitterrand, care a prezentat ideea sa în cadrul întrunirii Parlamentului European la data de 25 octombrie 1989.
În acest context, la data de 29 mai 1990 s-a semnat la Paris acordul de înfiinţare a BERD, la care au aderat 42 de membri, din care 40 erau reprezentaţi de ţări şi două instituţii internaţionale: Comisia Comunităţii Europene şi Banca Europeană de Investiţii.
A început să funcţioneze efectiv din anul 1991, având sediul la Londra. BERD funcţionează ca o bancă de dezvoltare şi comercială, îmbinarea celor doua tipuri de activităţi fiind considerată la momentul respectiv ca o noutate în practica bancară. Acordul prevedea ca BERD, care e formată prin contribuţiile guvernelor, să vină cu precădere în întâmpinarea sectorului privat, sectorul de stat având acest privilegiu doar în măsura în care creează condiţiile necesare pentru dezvoltarea celui privat. În final, scopul acestor finanţări este de a facilita pătrunderea pe piaţa financiară a firmelor din ţările aflate în perioada de tranziţie. Acest proces se estimează a fi mai lung, întrucât pătrunderea pe piaţa financiară se poate face progresiv, accesul fiind mai uşor pentru finanţarea pe termen scurt şi mai dificil pentru finanţarea pe termen lung. 
România a aderat chiar de la momentul înfiinţării la această instituţie, devenind de altfel şi membru fondator, cu scopul de a obţine ajutor financiar pentru a se înscrie în rândul statelor dezvoltate cu sistem descentralizat din Europa.
Credibilitatea băncii a avut de suferit în urma unui scandal din anul 1993, atunci când a fost acuzată că sunt alocate mai multe fonduri pentru construirea unor sedii noi, decât pentru împrumuturi în fostele state comuniste. A reuşit să-şi redresese imaginea prin finanţarea unor proiecte în fostele state sovietice.
Din anul 1991 de când a fost înfiinţată Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a jucat un rol esenţial în ajutorarea alinierii fostelor state comuniste la economia modernă. Astfel, a oferit sprijin ţărilor aflate în tranziţie pentru a realiza procesul de privatizare, pentru procesul de deschidere spre pieţele financiare, contribuind la dezvoltarea şi la creşterea oportunităţilor pentru populaţia din regiune.
1.2.Structură şi organizare
Organismele de conducere ale Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare sunt reprezentate de: 
- Consiliul Guvernatorilor; 
- Consiliul Directorilor; 
- un preşedinte;
- unul sau mai mulţi vicepreşedinţi.
Consiliul Guvernatorilor se formează din reprezentanţii ţărilor membre, în general miniştri de finanţe, având următoarele atribuţii: majorarea sau micşorarea capitalului, aprobarea bilanţului contabil şi a contului de profit sau pierdere, admiterea de noi membri sau suspendarea unor membri care nu au respectat prevederile. 
În cazul României, guvernatorul este reprezentat de Ministrul Finanţelor Publice, domnul Gheorghe Ialomiţianu, iar guvernatorul Băncii Naţionale a României este guvernator supleant, fiind reprezentat de domnul Mugur Isărescu.
Consiliul Directorilor este alcătuit din persoane care au cunoştiinţe vaste în domeniul financiar, acestea îndeplinind următoarele atribuţii: aprobă bugetului băncii, fundamentează politicile şi deciziile referitoare la împrumuturi, garanţii, asistenţă tehnică.etc. Numărul de membri este în prezent de 22, câte un director pentru fiecare grup de ţări.
România formează grupul de ţări împreună cu Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Armenia, directorul fiind Igor Podoliev, iar alternativa este Virginia Gheorghiu.
Preşedintele BERD este reprezentantul legal al băncii, cel gestionează afacerile curente şi conduce personalul. Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare este Thomas Mirow, numit în această funcție pe 3 iulie 2008. Acesta este al cincilea preşedinte al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, fiind numit de Consiliul Directorilor pe data de 19 mai 2008.
Dreptul de vot al fiecărui membru este strâns legat de numărul de acţiuni subscrise la capitalul social al BERD. În cazul în care statul membru nu îşi respectă obligaţiile de plată, nu îşi poate exercita dreptul de vot.


Fisiere în arhivă (1):

  • Formarea Capitalului Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!