Formele Integrarii Economice

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitol 1 Conceptul de integrare economica
Capitol 2 Formele integrarii economice
Capitol 3 .Concluzii


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOL 1
Cuvantul integrare a fost utilizat de la prima lui atestare grafica, in anul 1620, si pana la inceputul sec XX exclusiv in stiintele exacte. El a fost preluat si utilizat intens in special in ultima jumatate a acestui secol pentru a denumi fenomene, procese, actiuni sau stari care au loc in sfera socialului, politicului, filozoficului si culturalului. 
In limba romana, ca de altfel si in limbile de circulatie internationala cuvantul integrare este preluat din limba latina in care integratio sau integrationis era utilizat in limbajul uzual cu sensul de a renova, a restabili, a intregi, a completa. Prima definire a termenului de integrare in sens generic o gasim in editia I a The Oxford English Dictionary, respectiv combinarea partilor dintr-un intreg. In sens economic, termenul a fost utilizat initial pentru a descrie combinarea intrasectoriala a unitatilor de productie si de desfacere, fie prin incheierea de acorduri si formarea de trusturi, carteluri sau fuziuni intre firme concurente (sub forma integrarii orizontale), fie pentru reflectarea combinarilor in cadrul relatiilor furnizor-client(sub forma integrarii verticale). 
Procesul de combinare a economiilor in cadrul unei regiuni economice de dimensiuni mari, in sensul de formare a uniunilor vamale sau a zonelor de comert liber, a fost descris inca din secolul XIX. 
Termenul integrare economica a inlocuit treptat o intreaga familie de termeni consacrati de-a lungul timpului, cum ar fi apropierea economica, cooperarea economica, solidaritatea economica, combinarea economica, fuzionarea si unificarea economica.
El a fost utilizat pentru prima data sub forma lui negativa si anume dezintegrare economica la inceputul deceniului IV al secolului nostru, in lucrarile unor importanti economisti.
Astfel, in lucrarea lui Eli F. Heckscher numita Mercantilism, aparuta in limba suedeza in anul 1931, mercantilismul este descris drept un sistem de uniformizare indreptat spre inlaturarea efectelor dezintegrarii economice cauzata de sistemul feudal. 
Alti economisti de marca ai vremii, printre care amintim pe Wilhelm Rapske, Ludwig Mises sau Friederich Hayek au preluat termenul de dezintegrare economica si l-au utilizat in descrierea dinamicii schimburilor comerciale la nivel national si international. 
Utilizat relativ frecvent in lucrarile stiintifice aparute in perioada
respectiva, termenul de integrare economica a patruns, totusi, destul de greu in limbajul oficial. El nu a fost utilizat nici in discursul rostit de catre Winston Churchill in 1946 la Geneva, in care acesta facea apel la recrearea marii familii europene, nici in Rezolutia Consiliului de Cooperare Economica si Sociala a Natiunilor Unite din acelasi an, privind cooperarea economica regionala. Termenul a aparut pentru prima data oficial in documentatia vizand ajutorul american acordat Europei prin Planul Marshall. De atunci, termenul a fost utilizat frecvent in limbajul oficial alaturi de cel uzual si stiintific.
In prezent, alaturi de termenul de integrare economica, care reflecta in primul rand procese intraregionale, se utilizeaza tot mai mult termenul de globalizare, care reflecta fenomene la scara mondiala. De fapt, globalizarea este rezultatul obiectiv al integrarii regionale si al liberalizarii la scara planetara a schimburilor comerciale, a fluxurilor de capital si a circulatiei fortei de munca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Integrarii Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!