Formele integrarii economice

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I. Notiuni introductive privind integrarea economica 1.1 Notiunea de integrare europeana 1.2 Efectele de integrare economica Capitolul II. Caracterizarea formelor integrarii economice 2.1Abordari ale formelor integrarii economice 2.2 Zona de liber schimb 2.3 Uniune vamala 2.4 Piata comuna 2.5 Uniune economica si monetara 2.6 Uniune economica totala CONCLUZII BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I. Notiuni introductive privind integrarea economica 
1.1 Notiunea de integrare europeana
In limba romana, termenul de integrare semnifica a include intr-un totul, a se armoniza. El a luat nastere din latinescul integro-integrare care simbolizeaza readucerea la situatia initiala, a se intregii sau mai putem spune a se restabili. Notiunea de integrare europeana se afla in cercetarile de prin anii 50 unde atunci nu exista o definitie clara si concisa care sa includa sensul corect si sa sesizeze intelesul tuturor studiilor si cercetarile facute in acest domeniu. 
O prima definitie mai sigura ale integrarii a fost in anul 1968 de "Ernest Hass", unde considera ca acest proces de integrare prin care institutiile isi ofera incredere iar pretentiile unei entitati noi are putere asupra acestor state. Cu timpul, teoriile care au lamurit pana la un moment dat procesul de integrare europeana au cautat sa tina cont de schimbarea evenimentelor care au aparut pe continentul European. S-a constatat ca incercarea demonstrarii acestui concept s-a desfasurat in mai multe etape si fiecare dintre acestea s-au elaborat teorii variate care au oprit explicarea procesului in totalitate. Pentru inceput s-a luat in evidenta faptul ca tot proiect nu ar fi fost realizat fara decizia statelor de a-l pune in aplicare si bineinteles de a preveni producere unor circumstante care ar fi putut lua amploare. Aceasta idee de integrare a fost rezolvarea si dezvoltarea institutiilor au pus baza unor principii de creare si aplicare acestui proiect. In urma cu aproape 50 de ani, Europa era impartita intre est si vest, estul prezenta sovietica si vestul a fost sub protectie americana. Statele occidentale au preferat pentru infiintarea unor structuri noi de cooperare internationala care sa realizeze in paralel cu restul statelor. Atunci cand au planuit noul sistem de cooperare europeana si euro-atlantice, s-a luat in considerare si de functia cheie pe care il aveau resursele de carbune si otel necesar industriei acestor tari. S-a precizat si importanta cailor ferate, cat de necesar a fost dezvoltarea infrastructurii navale si a portului pentru comertul international, dar si eficienta transmisiunilor radio internationale pentru raspandirea informatiilor unde impactul acestora asupra populatiei a fost puternic.
In urma cu jumatate de secol, demersurile pentru o noua colaborare, urmata apoi de tehnologiile aparute la un nivel foarte ridicat, fac ca telecomunicatiile sa accepte desfasurarea celei mai mari portiuni a comertului cu servicii. .Evolutia companiilor a crescut cu proportii miraculoase datorita transporturilor aeriene iar datorita acestora au acceptat sa comercializeze fara efort prea mare produsele la nivel global. Acest proces a luat nastere fara nici o idee sau forma bine hotarata, a existat mereu incredere ca si pe celelalte state din Europa vor include in structura. Dupa 50 de ani de crestere a acestui proces nu a ajuns inca la forma finala si structurile Uniunii nu pot fi definitive. Prin aderarea de noi state membre a fost afectat intr-un mod continuu nivelul si dinamica integrarii europene. 
Au fost stabilite sase perioade in evolutia procesului de integrare europeana.
1. Intervalul de dinainte de 1950 -  presupune cautarea unei noi organizatii europene, prin infiintarea unor organizatii de Cooperare Economice Europene si rezultatul pozitiv care da startul integrarii europene si este reprezentat de planul Schuman-Monnet, prin afirmatia lui Schuman din 9 mai 1950. 2. In perioada 1950-1957 a luat nastere organizatiile functionaliste. Prin afirmatia lui Schuman s-a pus la dispozitie o baza pentru refacerea Europei, iar acceptarea Tratatului de la Paris din 1955, a pus temeiul aparitiei comunitatii europene. Prevederile aveau la baza toate principiile centrale si organizatiile care au format mai tarziu structura viitoarei Comunitati Economice. 3. In perioada anilor 60 - aprobarea dintre state. A existat o perioada insemnata de catre conducerea Frantei fiind indrumator generalul Charles de Gaulle care a refuzat orice incercare de extindere a competentelor comunitatii si a stabilit marea criza constitutionala din anii 1965-1966, unde s-a dorit favorizarea interesele statelor suverane, inaintea intereselor statelor Unite ale Europei. 4. In perioada 1970-1979 a fost momentul unde proiectul comunitar s-a lansat din nou cu ocazia intalnirii la cel mai inalt nivel a unor sefi de stat de la Haga din anul 1969, cand s-a decis oferirea de resurse financiare comunitatii europene, realizarea negocierilor de aderare pentru noi membrii si dezvoltarea puterilor Parlamentului. 5. In perioada 1979-1984 -  A fost pus accent pe asa numita problema britanica urmarind contributia Marii Britanii la bugetul comunitar, pentru unii membrii aceasta problema a fost privita ca fiind un moment de scadere brusca pentru structura europeana. 6. In perioada 1985 si pana in prezent s-a desfasurat crearea Uniunii Economice si Monetare


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele integrarii economice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Stoica Ovidiu, Integrare financiar-monetara europeana, Editura Junimea, Iasi, 2003
2. Profiroiu Marius, Profiroiu Alina, Institutii si politici europene, Editura Economica, Bucuresti, 2008
3. Stoica, Ovidiu,Palma Martos, Politici ale Uniunii Europene, Editura Universalitatii "Al.I.Cuza" Iasi,2009
4. Lutas Mihaela, Integrare economica europeana, Editura Economica, Bucuresti, 1999


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!