Gandirea Economica in Antichitate si Evul Mediu

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS 2
Tema 1. Organizarea social si idealul moral al "binelui comun" in gandirea economica din Antichitate si Evul Mediu 3
Tema 2. Statul ideal in conceptia lui Platon 7
Tema 3. Paralela intre conceptia despre statul ideal a lui Platon si Aristotel 10
Tema 4. Statul ideal in conceptia lui Aristotel 13


Extras din proiect Cum descarc?

Tema 5. Doctrina lui Thomas D'Aquino si influenta acesteia asupra gandirii economice a Evului Mediu 16
Tema 1. Organizarea social si idealul moral al "binelui comun" in gandirea economica din Antichitate si Evul Mediu
Gandirea economica fost o compnenta a gandirii religioase continuata in texte cu o valoare sacra,ea desprinzandu-se din acest cadru al gandirii moral-religioase si filosofic-politice pana in epoca modern.
Primele idei scrise apar inca din antichitate in:Grecia Antica si Roma Antica.
Organizarea social-economica in Orientul Antic
Datorita necesitatii organizarii vieti in functie de evolutia factorilor externi,a suprafetelor intinse ce tebuiau administrate si cultivate statele Orientului Antic (egiptul, Airo-Babilonia,sau Palestina) au fost organizate de la inceput in structuri centralizate.S-a produs o astfel de centralizare politica, economica si religioasa ce a condus la centralizarea culturii care partunzand adanc in popor ,a devenit o putere unificatoare, si a dat statului o fizionomie culturala unitara.Acest lucru a condus de-a lungul timpului la numeroase progrese in domeniile de activitate:
Egiptenii au inventat scrisul si suportul acestuia papirusul inca din mileniul III i.e.n.Cu ajutorul scierii egiptenii au ajuns sa realizeze o complicata administratie birocratica a unui stat de esenta aproape socialista Odata cu scrierea s-a nascut si dezvoltat noi legaturi spirituale in timp si spatiu.Nevoia de a prevedea cu oarecare ecxacitate datele inundatiilor Nilului i-a silit pe egipteni sa calculeze timpul,inventand astfel Calendarul si Astronomia.Matematica si Geometria s-au dezvoltat in legatura cu masurile impuse de construirea canalelor,digurilor,ori a cladirilor monumentale(temple,piramide,morminte funerare).
Asirobabilonienii prin dezvoltatea comertului au dat omenirii moneda metalica(mileniul III)ca instrument de schimb.De asemenea, tot ei au lasat primele acte juridice scrise -codul lui Hammurabi privind reglementarea vieti sociale si economice.
Evreii prin Vechiul Testament ca si prin Noul Testament au lasat omenirii o noua conceptie religioasa,o noua atitudine despre viata sociala,despre dezvoltarea economiei de marfuri.
Fenicienii au dat omenirii importante descoperirii legate de navigatie,scrierea alfabetica si sistemul greutatilor de masura.
La inceput la toate popoarele Orientului Antic exista o forma de proprietate comuna asupra bunurilor.In mileniul al III-lea i.e.n. incepe sa se dezvolte proprietatea privata si odata cu ea are loc structurarea societatii in clase sociale.Simultan asistam la restrangerea economiei naturale si extinderea economieie de marfuri,la intensificarea circulatiei banesti,ori la aparitia primelor instituti de credit.Apare si ia amploare schimbul de marfuri in localitati, sate si orase si intre acestea, sau chiar intre tari.Proprietatea privata tinde sa devina dominanta in intreaga Antichitate,spre sfarsitul mileniului I i.e.n. Tot in acest mileniu asistam si la formarea primelor imperii si sisteme coloniale ale Antichitatii. In linii generale stuctura sociala a statelor antice a fost formata din sclavi si stapani,clase principale in acea perioada.Cu toate acestea,de la o tara la alta,de la o regiune la alta,sau in perioade diferite,sructura sociaa a fost,de la caz la caz diferentiata.
Indiferent ,insa, de particulartatile de loc si timp,cele doua clase mentionate se regasesc si sunt distincte peste tot.Si totodata daca era organizata pe baza proprietatii comune sau private,societatea antica a fost diferentiata in inteaga sa existenta.
Percepera dominanta in antichitate despre ordinea naturala si organizarea sociala era una fundamental religioasa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gandirea Economica in Antichitate si Evul Mediu.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!