Gestiune Bancara

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I 
Riscul de credit 
Cel mai important risc cu care se confrunta banca este riscul de credit. El consta in probabilitatea de a pierde din nerespectarea de catre clientul debitor a clauzelor contractuale. Pierderea poate fi totala sau partiala. 
Riscul de credit este riscul inregistrarii de pierderi sau al nerealizarii profiturilor estimate, ca urmare a neindeplinirii de catre contrapartida a obligatiilor contractuale. 
In forma sa extrema sau finala, riscul creditului aduce bancii pierderi prin falimentul debitorului. Falimentul unui client este rezultatul unei evolutii care s-a degradat in timp si ale carei etape initiale sau ulterioare trebuie sa fie percepute de orice creditor rational. In acest context este necesar ca banca, pentru prevenirea riscului creditului, sa ia masuri de selectie riguroasa a debitorilor. 
In ceea ce priveste distribuirea creditelor acordate persoanelor privind necesitatile lor casnice, familiale, tehnologia moderna de acordare se axeaza pe utilizarea metodelor informatice, prin utilizarea metodelor de credit scoring, sisteme in care o importanta deosebita o au criteriile de selectie. Acestea trebuie sa fie restranse ca numar, dar de mare semnificatie, in masura sa asigure o departajare in alegerea potentialilor clienti. 
Experienta tarilor dezvoltate subliniaza necesitatea dezvoltarii portofoliului de informatii cu privire la toti clientii bancii si a unei baze de prelucrare a informatiilor de referinta, ca o baza principala de consolidare a pozitiei bancii in raporturile sale cu clientii, independent de dimensiunea lor, si ca o arma redutabila in prevenirea si evitarea riscului de credit. 
Avand o continuitate deosebita in selectarea clientilor, actualizarea permanenta a bazei de date permite urmarirea conditiilor de utilizare a creditului pana la rambursare, sesizandu-se din timp orice schimbari in patrimoniul si evolutia activitatii clientului care ar putea afecta indeplinirea obligatilor contractuale ale debitorului. Sesizarea oportuna a modificarii calitatii creantelor, se evidentiaza ca atare in gestiunea bancii. Se schimba optica si procedeele de lucru fata de clientul respectiv caruia i se acorda o asistenta sporita pentru a parcurge o etapa care se spera sa fie cu caracter trecator. 
Deoarece riscul de credit este principalul risc ce trebuie combatut, societatea, respectiv statul, prin legi si comunitatea bancara, prin norme 
precise creeaza bancilor un sistem de protectie, care trebuie sa fie promovat permanent, in primul rand de ele insele. 
Acordarea unui credit are la baza o previzionare a unor venituri viitoare satisfacatoare ale debitorului. 
Acordarea de credite este activitatea de baza in cele mai multe banci si implica evaluarea bonitatii clientilor. Aceasta evaluare nu se dovedeste intotdeauna a fi corecta sau bonitatea clientilor se poate deteriora cu timpul datorita influentei diferitilor factori. Ca urmare, unul dintre principalele riscuri pe care banca le intampina este riscul de credit sau riscul ca cealalta parte contractuala sa nu isi indeplineasca obligatiile contractuale. 
Expunerea fata de un singur debitor reprezinta o cauza des intalnita a problemelor aparute in activitatea bancara datorita aparitiei fenomenului de concentrare a riscului de credit. Concentrarile pot avea ca obiect si un sector economic, o zona geografica sau caracteristici comune care pot determina vulnerabilitatea la anumiti factori economici. 
Creditarea persoanelor aflate in relatii speciale cu banca (ca urmare a relatiilor de proprietate existente sau ca urmare a posibilitatii acestora de a exercita controlul direct sau indirect asupra bancii) poate cauza probleme majore in cazul in care nu este controlata in mod adecvat, ca urmare a faptului ca stabilitatea bonitatii imprumutatului nu se mai face cu obiectivitate. 
Riscul de credit poate sa fie identificat in conturile de bilant cat si in operatiunile extra bilantiere. De exemplu, o banca poate garanta performanta unui client, pe baza unui contract si a platii unei taxe care genereaza un risc de plata a creditului la scadenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiune Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!