Gestiunea Riscului de Solvabilitate

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
1. Notuni teoretice privind riscul in activitatea bancara 2
1.1. Delimitari conceptuale ale notiunii de risc 2
1.2. Riscul de solvabilitate in activitatea bancara 4
2. Analiza riscului de solvabilitate 5
2.1. Indicatori utilizati pentru analiza riscului de solvabilitate 5
2.2. Analiza riscului de solvabilitate pe baza unor indicatori la Banca 8
3. Metode si tehnici de gestiune a riscului de solvabilitate 10
3.1. Aspecte teoretice privind gestiunea riscului de solvabilitate 10
3.2. Metode de gestiune a riscului bancar la Banca 14
4. Posibilitati de perfectionare a gestiunii riscului de solvabilitate 16
4.1. Acordul Basel 16
4.2. Reglementari bancare privind solvabilitatea 20


Extras din proiect Cum descarc?

1. Notiuni teoretice privind riscul in activitatea bancara
1.1. Delimitari conceptuale ale notiunii de risc
Oamenii, institutiile, societatile au fost intotdeauna confruntate cu probleme de risc si de incertitudine riscurile facand obiectul unei mari atentii in banci. Dezvoltarea exponentiala a societatii contemporane a fost posibila datorita asumarii unor riscuri. 
Gestionarea riscurilor (,,risk manegement") nu este altceva decat ansamblul instrumentelor, tehnicilor si dispozitiilor organizatorice, necesare bancii pentru a reusi. Acestea nu sunt stabilite, fixe ci intr-o evolutie progresiva: se diversifica, capata noi dimensiuni, devin mai precise si continua sa evolueze o data cu evolutia mediului. 
In cartea sa, Managementul riscului cu produse financiare, Radu Lupu considera ca riscul reprezinta insumarea mai mult sau mai putin constienta a rezultatelor alegerii facute. 
O alta definitie a riscului este data de Maricica Stoica in lucrarea "Management bancar", riscul reprezentand pentru aceasta un angajament care poarta o incertitudine datorita probabilitatii de castig sau pierdere. Etimologic, termenul provine din latina "re-secare", care inseamna ruptura intr-un echilibru. 
Toate riscurile sunt definite ca pierderi asociate unor evolutii adverse a rezultatelor. 
Cresterea economica nu se putea realiza fara asumarea de riscuri majore si existenta unor incertitudinii. Activitatea financiar-bancara presupune prin excelenta asumarea permanenta de riscuri. Managementul oricarei activitati din aceasta sfera presupune cunoasterea riscului, cuantificarea acestuia si, pe cat posibil, contracararea efectelor negative pe care le presupune eventualitatea producerii lor.
Contextul international concurential a impus diversificarea operatiunilor bancare si financiare. Ca o consecinta fireasca gama riscurilor s-a diversificat si, o data cu acestea, a crescut si posibilitatea inregistrarilor de pierderi. 
Prin risc bancar se intelege elementul de incertitudine care poate afecta activitatea societatii bancare sau derularea unei operatiuni economico-financiare a acesteia. Riscul bancar este probabilitatea ca intr-o tranzactie sa nu se obtina profitul asteptat si chiar sa apara o pierdere. 
Notiunea de risc bancar cuprinde atat categoriile de riscuri specifice activitatilor financiar-bancare cat si toate riscurile care afecteaza activitatile organizatiilor indiferent de domeniul de activitate al acestora.
In literatura de specialitate, riscul bancar este asociat cu precadere riscurilor financiare deoarece, prin natura activitatilor pe care le desfasoara, bancile sunt primele si cele mai afectate de modificarile conditiilor economico-financiare ale tarilor in care-si desfasoara activitatea sau de modificarile acestor conditii la nivel global.
O clasificare a riscurilor in functie de activitatile bancare specifice sunt: 
- riscuri financiare (riscul de credit, riscul de lichiditate, riscul de capital, solvabilitate, riscul de rata a dobanzii, riscul de schimb valutar);
- riscuri comerciale (riscul de produs, riscul de piata, riscul de imagine comerciala);
- riscuri de mediu (riscul de tara, riscul competitional, riscul de deficit, riscul de reglementare, etc).
Riscurile financiare sunt riscurile specifice operatiunilor de creditare,iar cele mai multe dintre acestea fac obiectul unor reglementari bancare. Mai putem spune despre riscurile financiare ca sunt strans legate de bilantul contabil al bancilor si sunt foarte sensibile la dezechilibrele care pot sa apara in componenta resurselor si plasamentelor bancii.Aceste resurse sunt singurele care pot fi generate ,amplificate si gestionate de managementul bancar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Riscului de Solvabilitate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!