Globalizarea - Caracteristica Fundamentala a Noii Ordini Mondiale

Extras din proiect Cum descarc?

Conceptul de Noua Ordine Mondiala
Pe parcursul secolului 20, multe pesonalitati politice , cum ar fi Woodrow Wilson si Winston Churchill, au folosit termenul de "noua ordine mondiala", pentru a se referi la o noua perioada a istoriei care atesta o schimbare dramatica in lumea gandirii politice si a balantei puterii dupa primul razboi mondial si al doilea razboi mondial. Ei au vazut toate aceste perioade ca oportunitati de a pune in aplicare propunerile idealiset sau liberale de guvernare globala numai in sensul de noi eforturile colective de a identifica, a intelege, sau adresa de probleme la nivel mondial care merg dincolo de capacitatea de a statelor-natiune individuale pentru a rezolva. Aceste propuneri au dus la crearea unor organizatii internationale, precum si regimurile internationale, , care au fost create, atat pentru a mentine un echilibru de putere, precum si reglementa cooperarea intre natiuni, in scopul de a realiza o faza pasnica a capitalismului.
In prezent in randul analistilor vietii economice internationale contemporane, s-a conturat o larga convergenta de opinii in aprecierea faptului ca lumea s-a schimbat profund, ca se afla intr-o tranzitie politica si economica majora.
Multi dintre teoreticieni au incercat sa defineasca Noua Ordine Mondiala instituita drept o consecinta a mutatiilor geopolitice la inceputul anilor '90 sec. XX prin prisma mai multor concepte si paradigme: 
-globalizare (termen utilizat cu preponderenta in lumea anglo-saxona);
-mondializare (termen utilizat in traditia geopolitica franceza);
-paradigma armoniei euforice (inaintata de F. Fucuyama cu teza ,,Sfarsitul Istoriei");
-paradigma civilizationala ( inaintata de S. Huntington);
-paradigma haosului (aparata de Zb. Brzezinski). 
O paradigma este un cadru teoretic, un set de ipoteze sau un model care serveste ca principiu organizatoric si indrumar al cercetarii.
Kuhn sustine ca o anumita perioada stiintifica este caracterizata printr-o paradigma dominanta. In relatiile internationale contemporane nu exista o singura paradigma dominanta. O data cu incheierea razboiului rece, fiind el insusi o paradigma a hegemoniei, analistii politici, geopoliticieni, prin prisma paradigmelor aflate in competitie, incearca de a defini acel cadru teoretic general acceptat in stiinta relatiilor internationale.
O mare parte a savantilor, analistilor si expertilor care contribuie atat la elaborarea politicii externe, cit si la planificarea programelor regionale si a celor globale, sunt de comun acord ca principala tendinta care va determina dezvoltarea comunitatii in perspectiva apropiata, va fi globalizarea. 
Conceptul de globalizare
Termenul de globalizare este de origine anglo-saxona (globalization), sinonim cu frantuzescul mondialisation si se gaseste astazi pe buzele tuturor. 
Globalizarea trebuie privita ca o tendinta de re-ordonare a lumii cu scopul de a se depasi limitele vechii ordini. Globalizarea presupune un alt mod de functionare a economiei globale, adica o functionare a acesteia intr-o societate globala care instituie structuri de decizie globala pentru solutionarea problemelor globale.
Definitii 
,,Globalizarea este termenul intrebuintat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul ca evenimente care au loc intr-o parte a globului au repercusiuni din ce in ce mai ample asupra societatilor si problemelor din alte parti ale globului."-definitie furnizata de Wikipedia.
"Globalizarea este un proces de interactionare si integrare al populatiilor, companiilor si guvernelor diferitelor natiuni, un proces condus prin tratate, investitii si acces la informatia tehnologica. Acest proces are efecte asupra mediului, culturii, sistemului politic si economic, asupra dezvoltarii si prosperitatii, asupra dezvoltarii si starii psihice sociale din intreaga lume", este definitia furnizata de Globaization101.org.
O alta definitie este data de Dictionarul de Relatii Internationale - ,,globalizarea este un proces prin care agentiile centriste si termenii lor de referinta se dizolva in favoarea unei structuri de relatii intre diversi actori care opereaza intr-un context cu adevarat global si nu numai international."
Fondul Monetar International da o definitie asemanatoare procesului de globalizare si anume: fenomenul globalizarii economiei mondiale reprezinta integrarea internationala aflata in crestere atat a pietilor de bunuri si servicii, cat a celor de capital. 
Factori determinanti ai globalizarii economiei mondiale
Factorii economico-comerciali care au influentat adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale include libera circulatie a marfurilor, liberalizarea serviciilor, liberalizarea pietelor de capital, liberalitatea investitorilor straini de a infiinta firme si alti factori cu caracter legislativ si administrativ favorabili globalizarii.
Liberalizarea comertului cu servicii, in special in domeniul telecomunicatiilor, asigurarilor si bancar, a constituit tendinta dominanta a anilor 
'70 in SUA, fiind continuata in anii '80 in Marea Britanie si ulterior in Uniunea Europeana si Japonia.Tendinta continua si in prezent, incluzand si tarile Europei Centrale si de Est, printre care si Romania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea - Caracteristica Fundamentala a Noii Ordini Mondiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!