Globalizarea Economica

Extras din proiect Cum descarc?

.1. Globalizarea economica si factorii sai determinanti
In ultimele decenii, printre domeniile cele mai frecvent abordate, analizate dar si disputate si contestate se numara si cel al globalizarii. Fiind privit si observat din puncte de vedere foarte diferite si limitat la dimensiunea economica, domeniul naste o mare diversitate de atitudini si interpretari, propuneri de solutii si proiecte de actiuni.
Globalizarea este un concept foarte des folosit pentru definirea starii actuale a economiei mondiale, insa diferit perceput de cei care il caracterizeaza ca fenomen, pe de o parte, din cauza diferentelor de cunoastere si de interpretare a datelor despre proces, iar pe de alta parte, din cauza diferentelor de efecte pe care le simte fiecare individ.
Indiferent de pozitia adoptata, pro sau contra globalizarii, suntem cu totii implicati in sfera acestui proces. "Astfel, globalizarea este perceputa ca o extindere, adancire si accelerare a interconectarii la scara mondiala in toate aspectele vietii socioeconomice contemporane, de la finante la sfera spirituala sau de la cultura la criminalitate. " 
1.1. Conceptul de globalizare economica
Globalizarea este un termen folosit in mod curent caruia ii putem atribui numeroase semnificatii. Prin acest termen putem intelege dezvoltarea pietelor financiare globale, cresterea corporatiilor transnationale si dominatia lor crescanda asupra economiilor nationale. " Majoritatea problemelor pe care oamenii le asociaza globalizarii, incluzand patrunderea valorilor de piata in acele domenii de care ele nu apartin in mod traditional, pot fi atribuite acestor fenomene. S-ar putea discuta totodata despre globalizarea informatiei si a culturii, despre raspandirea televiziunii, a Internetului si a celorlalte forme de comunicare si despre mobilitatea crescuta a comercializarii ideilor". 
Globalizarea apare definita diferit in opinia unor analisti ai fenomenului. Astfel, Schimnuitov considera ca " dincolo de milioane de cuvinte folosite pentru a descrie globalizarea, avem datoria de a recunoaste ca ne aflam in fata unui colonialism modern ..." ; Martin Allrow - " globalizarea se refera la toate acele procese prin care popoarele lumii sunt incorporate intr-o singura societate mondiala, societatea globala."; Anthony Gidees - " globalizarea poate fi definita ca intensificarea relatiilor sociale in lumea intreaga care leaga intr-o asemenea masura localitatile indepartate, incat evenimentele care au loc sunt privite prin prisma altora similare, petrecute la multe mile departare si invers" ; Emanuel Richter - "globalizarea este reteaua globala care a adunat laolalta comunitati pe aceasta planeta, altadata dispersate si izolate , intr-o dependenta mutuala si o unitate ale unei singure lumi ."
Un raspuns la intrebarea "ce este globalizarea" regasim la Friedman, un sustinator
infocat al globalizarii, sustinand ca " globlizarea nu este o simpla tendinta sau o fantezie, ci este, mai degraba, un sistem international. Este sistemul care acum a luat loc sistemului Razboiului Rece si, la fel ca acesta, globalizarea are propriile ei legi si propria ei logica, de natura sa influenteze astazi, direct sau indirect, politica, mediul inconjurator, geopolitica si economia fiecarei tari de pe glob." 
Definitia folosita in mod curent pentru a descrie conceptul de globalizare este urmatoarea: ,,Globalizarea reprezinta procesul prin care distanta geografica devine un factor tot mai putin important in stabilirea si dezvoltarea relatiilor transfrontaliere de natura economica, politica si socioculturala. Retelele de relatii si dependentele dobandesc un potential tot mai mare de a deveni internationale si mondiale. " 
Din aceasta definitie reiese faptul ca i se acorda o importanta redusa distantei geografice, insa nu dispare complet. Relatiile la nivel international se concretizeaza mai usor si contextul geografic nu intervine. Astfel apare ideea conform careia indivizii si societatile sunt tot mai putin protejati de granite.
In afirmatia de mai sus apare si ideea cresterii posibilitatii de amplificare a retelelor la nivel global. Ceea ce poate schimba complet evolutia globalizarii ar fi o cultura orientata spre conservatorism si izolare, regimurile politice dictatoriale, existenta unei ordini mondiale puternic fragmentate, o regionalizare cu caracter defensiv.
Dupa opinia unor economisti teoreticieni procesul globalizarii a fost "inventat" in anii '80, dar din punct de vedere conceptual, el a existat cu mult timp inainte.
Exista opinii conform carora globalizarea a inceput odata cu epoca Renasterii, cand a avut loc o adevarata explozie a stiintei si tehnologiei, cand au aparut o multime de inventii si s-a dezvoltat sistemul bancar. Aceasta a fost perioada in care s-au creat si s-au extins legaturi intre tari din Europa, Asia si America. Dupa primul razboi mondial, procesul globalizarii a cunoscut o si mai larga extindere. 
Odata cu aparitia si amplificarea folosirii computerelor si apoi a satelitilor artificali, explozia acestui fenomen nu a mai putut fi controlata. A luat proportiile firesti in adevaratul sens mondial.
Intr-un mod obiectiv se poate considera ca suntem martorii si utilizatorii unei noi revolutii mondiale.
Dintre toate domeniile de aplicare, cel mai mult si mai des se discuta in prezent despre fenomenul globalizarii economice care, la randul lui are un larg spectru al manifestarii in acivitatea manufacturiera, in intregul sistem financiar si in special in investitii, in domeniul comertului international, in migratia fortei de munca, in turism si in alte sectoare.
Daca in urma cu circa 50 de ani globalizarea aparea sub o forma a asa numitei americanizari, in prezent ea are cu totul alt aspect si cu totul alt sens.
Initial ea se referea in mod special la investitii straine in stocuri, in bonduri, in comertul international stimulat de reducerea tarifelor vamale.
Initial America exporta in principal automobile in Europa importand in schimb imbracaminte si tot felul de produse exotice din diverse tari.
Astazi comertul international in care sunt atrase sute de tari se refera la o gama enorma de produse finite de toate categoriile, tot felul de materii prime si materiale, schimburi si tranzactii financiare, investitii in toate domeniile, schimburi de servicii s.a.
Kevin H. O'Rourke (profesor la Universitatea din Dublin) si Jeffrey G. Williamson (profesor la Universitatea Harvard) si-au propus, in anul 2000, sa raspunda la intrebarea: Cand a aparut de fapt globalizarea?. Unii istorici asociaza <big bang-ul> globalizarii momentelor 1492, cand Christofor Colombus a atins Americile, si 1498, cand Vasco da Gama face ocolul Africii, acestea fiind considerate cele mai importante evenimente ale istoriei umanitatii (un reprezentant de seama al acestei viziuni este William H. McNeill, 1999).


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!