Globalizarea Rolul Statului si Sistemul Economic - Influente

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Conceptul de globalizare 2
1.1. Globalizarea - definitii 2
1.2. Forme ale globalizarii 5
1. 3. Factorii si efectele globalizarii 8
Capitolul 2. Rolul statului in societatea globala 12
2.1. Evolutia statului democratic 12
2.2. Puterea statului si importanta rolului acestuia 17
2.3. Deficite statale 23
Capitolul 3. Sistemul economic islamic 28
3.1. Paradigma economica islamica 28
3.2. Terorismul si globalizarea 30
3.3. Globalizarea, ,,un coup de main" pentru teroristi 31
3.4. Terorismul - consecinta a globalizarii 32
Concluzii 35
BIBLIOGRAFIE 37


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Conceptul de globalizare
1.1. Globalizarea - definitii
In ultimele decenii, printre domeniile cele mai frecvent abordate, analizate si disputate se numara si cel al globalizarii. Fiind un concept relativ nou si complex, globalizarea nu a beneficiat de la inceput de o definitie clara. Acest fenomen a fost abordat din diverse puncte de vedere si limitat oarecum la dimensiunea economica, fiind adesea controversat. Domeniul provoaca o mare varietate de atitudini si interpretari, propuneri de solutii si proiecte de actiuni. 
De-a lungul timpului s-au dat diferite definitii globalizarii, nici una insa foarte completa si pe deplin satisfacatoare. Este si destul de greu sa fie definit un fenomen confuz si extrem de complex, fiecare autor evidentiind o anumita latura sau dimensiune a sa. 
Asa cum subliniaza si Joseph Stiglitz : " Protestatarii vad globalizarea cu totul altfel decat o vede secretarul Trezoreriei SUA sau ministrii comertului si ai finantelor din majoritatea tarilor industrializate avansate". 
George Soros, de exemplu, sugereaza o definitie preponderent economica, si anume considera ca "globalizarea reprezinta miscarea libera a capitalului insotita de dominatia crescanda a pietelor financiare globale si a corporatiilor multinationale asupra economiei nationale". La fel de normal era ca Antony Giddens sa ofere o definitie continand elemente preponderent sociologice: "Globalizarea poate fi definita - spune el - ca intensificarea relatiilor sociale in lumea intreaga, care leaga intr-o asemenea masura localitati indepartate, incat evenimente care au loc pe plan local sunt private prin prisma altora similare, petrecute la multe mile departare, si invers". 
Alti autori, cum este Giorgios I. Mantzaridis, fac distinctia intre globalizare si universalitate, doua notiuni inrudite din punct de vedere formal, dar esential opuse.
Termenul de globalizare este de origine anglo-saxona (globalization), sinonim cu frantuzescul mondialization si se gaseste astazi pe buzele tuturor. 
Globalizarea poate fi privita sub doua aspecte: pe de-o parte ca proces tehnico-economic, ce anonimizeaza actorii si mecanicizeaza comportamentele, pe de alta parte ca proces de intercomunicare, de simbioza, de superioara sinteza. 
Globalizarea este identificata cu "americanizarea", insa termenul este asociat si cu cresterea importantei pietei mondiale, in acelasi timp conceptul fiind utilizat si pentru descrierea unei realitati ideologice - globalizarea ca victorie a economiei de piata. Insa, pentru cea mai mare parte a autorilor, conceptul dezbatut induce complexitate datorita ratiunilor subiacente atat de natura politica, cat si economica si socioculturala. Globalizarea este privita de cele mai multe ori nu ca un proces ireversibil, ci mai curand in perspectiva sa dinamica, ea fiind asociata cu implicatiile sale.
Una dintre cele mai cunoscute este definitia Bancii Mondiale: ,,Globalizarea se refera la faptul observabil ca in ultimii ani o parte din ce in ce mai mare a activitatii economice la nivel mondial se deruleaza intre persoane si firme din tari diferite." Globalizarea poate fi vazuta ca extinderea relatiilor capitaliste de productie sau ca interdependenta crescuta in cadrul sistemului economic mondial. De asemenea, presupune existenta unei singure economii globale, cu politici macroeconomice globale.
Una din cele mai utilizate definitii ale conceptului de globalizare este urmatoarea: 
"Globalizarea reprezinta procesul prin care distanta geografica devine un factor tot mai putin important in stabilirea si dezvoltarea relatiilor transfrontaliere de natura economica, politica si socioculturala. Retelele de relatii si dependentele dobandesc un potential tot mai mare de a deveni internationale si mondiale". 
Aceasta ar fi o definitie in care sunt cuprinse atat aspectele obiective, cat si cele subiective pe care le implica acest concept. Pe de o parte, "geografia" pierde din relevanta datorita noilor tehnologii, noilor strategii ale actorilor economici, precum si politicilor acestora, atat de ordin national, cat si de ordin international. Pe de alta parte, globalizarea devine din ce in ce mai puternica datorita faptului ca oamenii au inceput sa simta tot mai clar noile oportunitati deschise de utilizarea tehnologiilor noi, precum si de punerea in practica a noilor strategii si politici. Atunci cand se actioneaza in concordanta cu dinamica globalizarii are loc exact crearea procesului de globalizare.
In acelasi timp, in aceasta definitie se poate observa reducerea importantei distantei geografice, insa nu si disparitia acesteia. De aici, se remarca faptul ca relatiile la nivel international sunt mai usor de stabilit si oamenii, marfurile si simbolurile sunt eliberate de contextul geografic. Intr-un sistem global acestea se misca liber la nivel planetar, devenind din ce in ce mai clara ideea ca indivizii si societatile sunt tot mai putin protejati de granite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea Rolul Statului si Sistemul Economic - Influente.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!