IMM-urile in Contextul Actualei Crize

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 
2. Criza economica si efectele ei asupra IMM-urilor din Romania.
3. Semne de care trebuie sa se tina cont pentru evitarea inchiderii firmelor din categoria IMM.
4. Strategia guvernamentala pentru dezvoltarea IMM-urilor in perioada 2010-2013
5. Concluzii.
6. Bibliografie.


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere 
IMM-urile au devenit din ce in ce mai importante in societatea noastra, ca furnizori de oportunitati de angajare si elemente cheie pentru bunastarea comunitatilor 
Intreprinderile micro, mici si mijlocii joaca un rol esential in economia europeana. Ele reprezinta o sursa de abilitati antreprenoriale, inovare si creare de locuri de munca. In Uniunea Europeana, aproximativ 23 de milioane de IMM-uri asigura in jur de 75 de milioane de locuri de munca si reprezinta mai mult de 90% din toate intreprinderile. Starea generala actuala de rau economic a inceput ca o criza financiara, care, la sfarsitul anului 2008 a culminat cu o pierdere brusca de incredere a mediului de afaceri si un declin rapid al comertului mondial. In doar trei luni, fluxurile comerciale s-au prabusit la o viteza fara precedent in lume in perioada de dupa al doilea razboi mondial. Dupa productie a urmat o faza descendenta si in comertul international ajungandu-se astfel la recesiune.
Contributia esentiala a IMM-urilor la dezvoltarea economica si sociala este argumentata in Carta Alba a IMM-urilor din Romania 2010, astfel: (Carta Alba a IMM-urilor) 
- genereaza cea mai mare parte a PIB din fiecare tara, de regula intre 55% -95%; 
- ofera locuri de munca pentru majoritatea populatiei ocupate; 
- genereaza intr-o mare proportie inovatiile tehnice aplicabile in economie; 
- IMM-urile sunt singurele care, in ultimii ani, genereaza noi locuri de munca, inclusiv in UE.
- realizeaza produse si servicii la costuri mai reduse decat firmele mari, factorii principali care determina aceasta diferenta fiind cheltuielile constant conventionale mai mici, volumul si intensitatea superioare a muncii in conditiile permanentei prezente a intreprinzatorului in firma si, de regula, motivarea mai intensa a personalului.
- dovedesc flexibilitate si adaptabilitate ridicate la cerintele si schimbarile pietei, favorizate de talia mai redusa, procesul decizional rapid, specific intreprinzatorului si de implicarea sa nemijlocita in activitatile curente; 
- reprezinta una dintre principalele surse de venituri ale bugetului statului (impozite,TVA);
- prezinta cel mai ridicat dinamism in conditiile economiei de piata, situatie atestata de evolutia numarului lor, a volumului cifrei de afaceri si a marimii fortei de munca ocupate, sensibil superioare intreprinderilor mari;
2. Criza economica si efectele ei asupra IMM-urilor din Romania
In septembrie 2008, falimentul bancii americane Lehman Brothers a marcat inceputul crizei financiare, declansand ulterior criza economica extinsa la nivel global.
Economia mondiala pare sa-si revina insa mai repede decat au prezis multi economisti, in mare parte datorita reducerii ratelor dobanzilor agresive, a creditului de urgenta al bancii centrale si a stimulului financiar guvernamental.
De la izbucnirea crizei economice in 2008 s-a putut constata ca scaderea puternica a productiei a avut un efect major asupra IMM-urile din UE. Raportul anual al Comisiei Europene privind IMM-urile releva faptul ca impactul crizei economice a fost mai puternic asupra firmelor medii si mari decat asupra celor mici si micro. Una dintre problemele majore cu care se confrunta IMM-urile este accesul la finantare. Profitabilitatea IMM-urilor in UE este supusa unor presiuni uriase, lucru care diminueaza numarul companiilor care intra pe piata si il creste pe al celor care ies. Implicit, acest fenomen determina cresterea somajului. Potrivit aceluiasi raport productia IMM-urilor cunoaste cel mai accentuat declin din 1930 pana in prezent.
Romania, alaturi de Grecia, a inregistrat o scadere economica (1,2%), iar toate celelalte tari membre UE au iesit deja din recesiune. Alaturi de Ungaria si tarile baltice, Romania este considerata ca avand un risc destul de ridicat de instabilitate sociala din cauza deteriorarii situatiei economice si (perspectivei) cresterii somajului.
Astfel, la nivel macroeconomic, printre provocarile cu care se confrunta Romania se numara reluarea cresterii economice si evitarea unei recesiuni prelungite, adoptarea unei strategii economice pe termen lung si implementarea reformelor structurale care sa confere stabilitate, precum si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale.
In acest sens, executivul de la Bucuresti a negociat un pachet financiar cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si alte organisme internationale. Acest pachet este conceput pentru a sprijini economia in prezent in dificultate, guvernul de la Bucuresti dorind sa reduca deficitul bugetar la 4,4% in 2011 si la sub 3% in 2012. La 2 februarie anul curent., guvernul a adoptat o decizie privind sprijinirea tinerilor intreprinzatori. Este vorba despre un sprijin nerambursabil de la bugetul de stat in valoare de maximum 50% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 10.000 de euro, si de garantarea creditelor pe care acesti intreprinzatori le vor obtine. 
Potrivit Eurostat, Romania a inregistrat in luna octombrie 2010 cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE, de 7,9%, in conditiile in care in UE rata anuala a inflatiei a fost de 2,3%, iar in zona euro de 1,9%. De mentionat ca, pe fondul efectelor majorarii TVA, BNR a majorat prognoza de inflatie pentru anul 2010 la 8,2%.
Pe de alta parte FMI preconizeaza pentru anul in curs o rata a inflatiei de 5,2% (un nivel depasit numai de Turcia), si o rata a somajului de 7,1%. Romania, cu datele din trimestrul al treilea din 2010, are un somaj de 7,3%.
Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, cel mai dinamic din economia romaneasca, este primul care a fost lovit de criza economica. Acesta este mult mai expus schimbarilor decat companiile mari, care dispun de o capacitate ridicata de adaptare.
In Romania, cele 600.000 de IMM-uri reprezinta 99,6% din totalul intreprinderilor, iar ele aduc aproape 80% din produsul intern brut si asigura aproximativ 60% din totalul salariatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • IMM-urile in Contextul Actualei Crize.docx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!