Impactul globalizării asupra societății contemporane

Extras din proiect Cum descarc?

Globalizarea este un fenomen caracteristic lumii contemporane dar care s-a nascut si a evoluat de-a lungul unei mari perioade de timp. Principalele trasaturi folosite pentru a o defini in prezent isi gasesc originile in efectele pe care le-au produs evenimente si transformari precum marile descoperiri geografice, aparitia economiei capitaliste si revolutia industriala. Acestea au pus bazele unei economii mondiale bazata pe circulatia libera a marfurilor si capitalurilor, a unor transporturi rapide intre zone indepartate facilitand astfel circulatia capitalurilor, a oamenilor.
Mai ales dupa al doilea razboi mondial, globalizarea a cunoscut un proces de accelerare determinat de expansiunea comertului international, de extinderea influentei Statelor Unite ale Americii ceea ce a creat noi oportunitati de expansiune pentru companiile si corporatiile americane si nu numai de aparitia primelor forme de integrare economica pe baze regionale pornind de la acordurile de liber schimb (CEE, NAFTA, AELS) si, nu in ultimul rand, de maturizarea primelor generatii de tineri nascuti si educati intr-un mediu socio-cultural dominat de influente internationale, de preluarea unor valori, obiceiuri, stiluri de viata diferite, de indepartarea fata de valorile traditionale, conservatoare.
Cuvinte cheie : globalizare, comert international, economia, capital
Part I Consideratii generale
Globalizarea , pe langa faptul ca este discutata si tratata sub diferite forme din prisma tuturor treptelor societatii in care traim, reprezinta un fenomen inevitabil. Nu suntem noi ( nici ca indivizi luati in parte si nici ca popor sau natiune ) in masura sa decidem sau sa alegem daca vrem globalizare, daca o acceptam sau nu. Astazi globalizarea exista pur si simplu, iar noi suntem oarecum predestinati sa traim sub semnul acesteia. Ce este sau ce inseamna in mod concret acest fenomen pe care il numim globalizare este greu de spus intr-o singura definitie. In mare, putem spune ca globalizarea este " un sistem nou, foarte bine uns si interconectat" prin care lumea a devenit " un singur fluviu ".
Nimic din ceea ce se petrece astazi in societatea noastra nu ramane neatins de complexitatea acestui proces. Asadar globalizarea a devenit un simbol al vremurilor in care traim, care prezinta atat avantaje cat si dezavantaje pentru tarile deja implicate si pentru cele care urmeaza sa fie inghitite de acest val. 
Alegerea temei a fost influentata de actualitatea fenomenului precum si de problemele implicate de inglobarea voluntara sau nevoluntara a tuturor statelor lumii in procesul de globalizare.
De asemenea, impactul asupra Romaniei este unul de proportii, aceasta nefiind inca suficient de dezvoltata pentru a tine pasul cu marile puteri ale lumii, fapt pentru care tara noastra este nevoita sa infrunte dificultati si probleme pentru a se mentine la suprafata.
Part II Globalizarea economica: catre o lume a corporatiilor multinationale?
Liberalizarea circulatiei marfurilor si capitalurilor precum si expansiunea comertului international au condus de-a lungul secolelor al XIX-lea si al XX-lea la mari acumulari de capitaluri fie prin extinderea si dezvoltarea companiilor existente, fie prin fuziunea unora dintre acestea, acumulari ce au avut deseori tendinte monopoliste. Acumularea a fost in primul rand favorizata de faptul ca in fata unei piete mondiale tot mai mari si cu oportunitati in continua crestere, competitia intre companiile implicate pe piata bunurilor si serviciilor s-a intensificat in mod deosebit si, din aceasta cauza, succesul a depins de capacitatea fiecarei companii de a efectua investitii foarte mari, de a se dezvolta si de a inova in permanenta. 
Toate acestea au solicitat capitaluri foarte mari care rareori erau la dispozitia unei singure companii; in egala masura, nerealizarea acestora ar fi condamnat compania la ramanere in urma si faliment. De aceea, expansiunea bazata pe credit sau fuziunea intre mai multe companii au avut rolul de a pune la dispozitie capitaluri, resurse si know-how suplimentare, oferind premise mai bune pentru a raspunde provocarilor unei economii mondiale in continua transformare. De asemenea, pentru capitalizare a fost folosita deseori si metoda emiterii de actiuni si a listarii acestora la bursa. 
In acest mod, majoritatea companiilor care domina economia mondiala au un actionariat multinational format nu atat din indivizi cat mai ales din alte societati si fonduri de investitii cu actionariat multinational la randul lor si actioneaza pe piete din numeroase tari, producand in unele, obtinand materii prime din altele s.a.m.d. Din acest punct de vedere, aceste companii nu sunt limitate din punct de vedere national: sa isi obtina materia prima dintr-o singura tara, sa produca intr-o singura tara, sa vanda intr-o singura tara. Interesele lor sunt, de aceea, plasate in plan supranational si, din toate cauzele enumerate anterior, ele sunt cunoscute in general drept corporatii multinationale. 
Din cauza trasaturilor lor specifice de organizare si functionare, corporatiile multinationale prezinta numeroase beneficii pentru economie, cum este cazul cu faptul ca gratie dimensiunilor lor au posibilitatea de a efectua investitii foarte mari care sunt imposibile sau dificile pentru companii mici sau mijlocii, sau cum este cazul cu faptul ca avand metode si procedee de lucru eficiente contribuie la cresterea productivitatii si randamentului pe pietele unde actioneaza. 
Ele ofera totodata si imense piete de desfacere pentru unitatile de productie pe care le detin in diverse tari si sunt in general buni contribuabili la bugetele tarilor unde activeaza. In egala masura, corporatiile multinationale pot fi privite si din alt punct de vedere: ele reprezinta importatori mari in tarile unde nu detin unitati de productie, ele repatriaza profitul precum si investitiile efectuate deci pe termen lung contribuie la cresterea deficitului balantei de plati a fiecarei tari. Totodata, prin forta economica pe care o detin, corporatiile multinationale pot influenta prin lobby sau alte mijloace factorii de decizie politici la nivel national si international in sensul promovarii propriilor interese, aflate deseori in contradictie cu cele nationale sau de alta natura. Cu toate acestea, corporatiile multinationale raman pana in prezent unul dintre principalele motoare ale cresterii economice la nivel international.


Fisiere în arhivă (1):

  • Impactul globalizarii asupra societatii contemporane.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Ana Bal, Sterian Dumitrescu -  Economie mondiala -  Editia a-II-a, Editura Economica, Bucuresti, 2002
-  Camelia Camasoiu (coord.), Economia si sfidarea natiunii, Editura Economica, 1994
-  D. Held, A. McGrew, Transformari globale, Editura Polirom, Iasi, 2004
-  D. Held, A. McGrew, D. Goldblatt, J. Perraton, Transformari globale. Politica, economie si cultura, Editura Polirom, Bucuresti, 2004
-  Eugen Ovidiu Chirovici, Natiunea virtuala Eseu despre globalizare , Ed. Polirom, Iasi, 2001 
-  Josepf E. Stiglitz -  Globalizarea, sperante si deziluzii, Editura Economica, Bucuresti, 2005 
-  Nicolae Danila, 'Privatizarea bancilor', Editura Economica, Bucuresti, 2002, 
-  Nanu Roxana Maria, 'Reforma sistemului bancar din Romania', Editura Universitara, Craiova, 2002 
-  Thomas Friedman, Lexus si maslinul, p16, Editura Fundatiei Pro, Bucuresti, 200
-  Paul Bran, Relatii financiare si monetare internationale, Editura Economica, 1995
-  Michel Didier, Economia. Regulile jocului, Editura Humanitas, Bucuresti, 1994
-  www.bnr.ro
-  www.bnro.ro
-  www.oecd.org


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!