Impactul Imbatranirii Populatiei aspura Sustenabilitatii Finantelor Publice in UE

Extras din proiect Cum descarc?

Impactul imbatranirii demografice asupra economiei populatiei
Imbatranirea populatiei (imbatranire demografica) se refera la scaderea numarului de locuitori tineri si cresterea ponderii persoanelor de varsta a treia (peste 60 de ani). Cauzele acestui fenomen sunt scaderea natalitatii in tarile dezvoltate si in cele emergente (in curs de dezvoltare) si cresterea sperantei de viata ca urmare a progreselor medicale si a ameliorarii calitatii vietii.
Tari ca Italia si Japonia sunt afectate foarte puternic, dar nici Romania nu scapa influentelor acestui fenomen. Consecintele pe termen mediu si lung pot fi foarte grave, indeosebi asupra pietei muncii si in privinta pensiilor si asigurarilor medicale.
Schimbari demografice 
O populatie care imbatraneste implica faptul ca vor fi mai putini lucratori care sa-i sustina pe pensionari. Populatia activa, care este cuprinsa intre 15 si 64 de ani, va creste in Statele Unite in urmatorii ani, dar o va face lent. In Japonia, in schimb, populatia activa e in diminuare deja si in Europa occidentala este practic constanta. Unele tari vor fi in mod deosebit afectate.
Mai putine persoane care lucreaza 
De exemplu, in Japonia, ca si in Italia, persoanele cu varsta peste saizeci si cinci de ani erau in 2005 circa 30% din totalul populatiei active. In 2050 ar atinge nu mai putin de 70%. In termeni practici, aceasta semnifica faptul ca, in timp ce in momentul de fata in Japonia sunt 3,4 persoane care lucreaza pentru fiecare persoana cu varsta peste 65 de ani, in 2050 aceasta cifra s-ar reduce la 1,3. In general, in Europa occidentala, raportul actual de aproape patru persoane active pentru fiecare persoana de peste 65 de ani va fi aproximativ injumatatit in 2050. Dar nu doar tarile dezvoltate se confrunta cu o schimbare dramatica in distributia demografica. In China, datorita draconicelor masuri de planificare familiala, numarul persoanelor active pentru fiecare persoana de peste saizeci si cinci de ani va scadea dramatic in 2050, de la actualul nivel de 9,2 la doar 2,5. Conform FMI, populatia activa, ca sa poata echilibra imbatranirea progresiva din tarile dezvoltate, ar trebui sa creasca cu putin peste 10%. In perioada de crestere economica din anii '90, totusi, procentul populatiei active crescuse doar cu 6%, cand conditiile economice erau mult mai favorabile. Pentru tari ca Spania, Coreea de Sud si Italia, nivelul de participare la munca ar trebui sa creasca cu circa 18-20%, luand in considerare rata crescuta de imbatranire a populatiei lor. 
In tarile dezvoltate, in anul 2000 imigrantii totalizau in jur de 6% din populatie. In 2050, pentru a contrabalansa imbatranirea, acest procent ar trebui sa ajunga la 30%. Cresterea varstei de pensionare si incurajarea unui numar tot mai mare de femei sa intre in piata muncii poate contribui la a face fata la diminuarea numarului de persoane active, dar este vorba doar de remedii partiale. Mai mult decat atat, s-a ajuns, in aceeasi perioada in care populatia imbatraneste, ca tinerii sa intarzie intrarea lor in campul muncii. Aceasta se datoreaza in parte cresterii numarului de tineri care isi continua studiile in Universitati, dar de asemenea multi tineri isi iau o pauza inainte sa intre in piata muncii si locuiesc acasa cu parintii.
Dileme financiare 
O populatie care imbatraneste implica costuri mult mai mari privind sanatatea si cheltuieli sociale mai ridicate. Dar cu un numar redus de contribuabili care pot sa sustina casieriile statului, finantarea acestor cheltuieli va fi o problema reala. Deja ridicatele cheltuieli de pensionare se dovedesc a fi o sarcina grea pentru intreprinderi si pentru guverne. Mai mult multe persoane nu economisesc suficient in vederea perioadei lor de pensie. Cheltuielile guvernamentale pentru pensionari si persoanele in varsta vor continua sa creasca in urmatorii ani cu o rata mult mai mare decat va fi capabila sa finanteze cresterea economica. Va fi nevoie deci de luarea unor decizii dificile asupra prioritatilor de cheltuieli si a nivelurilor de impozitare. Diverse tari au redus deja generozitatea lor cu privire la planurile de pensii din ultimii ani. De exemplu, in Marea Britanie, cine va merge in pensie in 2050 cu un salar mediu va primi o pensie echivalenta cu doar 31% din propriul venit de cand era persoana activa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Imbatranirii Populatiei aspura Sustenabilitatii Finantelor Publice in UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!