Impactul Petrolului asupra Schimburilor Comerciale Internationale

Cuprins proiect Cum descarc?

I PETROLUL- sursa de energie pe plan mondial
1.1. Petrolul- ca sursa energetica in economia
contemporana
1.2. Cererea mondiala de petrol
1.3. Oferta mondiala de petrol
1.4. Impactul celor 3 "socuri petroliere" asupra
economiei globale 
1.5. Pretul petrolului pe plan mondial 
Cap II FLUXURILE INTERNATIONALE CU PETROL
2.1. Comertul international cu petrol
2.2. Companiile petroliere multinationale
Cap III PIATA PETROLIERA IN ROMANIA
3.1. Productia si consumul de petrol a Romaniei
3.2. Necesarul de investitii in domeniul petrolier
Cap IV CURIOZITATI DESPRE PETROL
Cap V PERSPECTIVE SI CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

Cap I PETROLUL- sursa de energie pe plan mondial
Secolul XX a fost secolul petrolului asa cum secolul XIX a fost cel al carbunelui. Hidrocarburile, sub forma petrolului si a derivatelor sale, au devenit principala sursa de energie pentru majoritatea popoarelor globului.
Toata industria moderna depinde de petrol si de produsele sale; structura materiala si modul de viata in comunitatile din suburbiile care inconjoara marile orase sunt rezultatul unei ample si necostisitoare alimentari cu petrol.
Petrolul este o resursa epuizabila, fiind o roca sedimentara caustobiolitica. El se prezinta ca un amestec complex de hidrocarburi solide si gazoase, dizolvate in hidrocarburi lichide.
Petrolul brut (numit si titei) este un produs de natura organica care se gaseste in pamant sub forma de zacaminte. Titeiul a fost cunoscut din cele mai vechi timpuri de catre asirieni si egipteni si folosit in stare bruta, ca liant la unele constructii, ca material incendar in razboaie, la conservarea mumiilor, la impregnarea lemnului pentru corabii etc. 
Cresterea considerabila a productiei de petrol, ca rezultat al sporirii deosebite a consumului mondial, a impus dezvoltarea operatiunilor de prospectare si explorare cu repercursiuni directe asupra marimii rezervelor sigure de petrol. Aceasta explica sporirea de aproape 35 de ori a rezervelor sigure ale Terrei de la 4 miliarde tone in 1939, la 73 miliarde in 1970 si 96 miliarde tone in 1985, pentru ca in prezent sa ajunga la peste 150 miliarde tone.
Raportat la productia mondiala actuala (3,2 - 3,6 miliarde tone), rezervele actuale pot acoperi consumul pentru 40 - 45 de ani. 
Extinderea activitatilor de explorare petroliera pe aproape intreaga planeta a determinat conturarea marilor regiuni detinatoare de rezerve: Golful Persic, Sahara, Golful Mexic, Midcontinent (S.U.A.), Alberta (Canada), Volga-Ural (Rusia), laguna Maracaibo si bazinul Orinoco (Venezuela), zonele preandine din Columbia si Ecuador, Marea Nordului, bazinul inferior al fluviului Galben (China), iar mai recent petrolul din zona Caspica, zacamantul Tengiz din Republica Kazahstan.
Astazi sunt cunoscute rezerve de petrol in peste 80 de tari, dintre aceastea realizandu-se productii industriale. 
Din rezervele sigure de petrol sigure ale Terrei in anul 2001, 66,46 % erau cantonate in Orientul Mijlociu, 25,44 % revenind Arabiei Saudite. OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) detinea in acelasi an 74,6 % din rezervele mondiale.
Repartitia geografica a rezervelor sigure de petrol pe Terra
1.2. Cererea mondiala de petrol
EVOLUTIA CONSUMULUI DE PETROL BRUT IN PERIOADA 1980-2005
Graficul arata consumul de titei de catre cele mai mari tarile consumatoare. Petrolul este principala sursa de energie din lume, nu este surprinzator in a gasi aceleasi tari ca principali consumatori de energie si de petrol. Crizele din 1973 si 1979 au dus la initierea unei miscari catre reducerea dependentei energetice vis-a-vis de ulei, mai ales in Europa. O schimbare in politica energetica a fost facuta, orientata spre satisfacerea a doua obiective principale, in primul rand reducerea costurilor de energie la nivel global (prin aplicarea unor standarde de izolare pentru cladiri noi, imbunatatirea performantei motoarelor cu combustie, la un impozit superior, etc) si in al doilea rand, promovarea surselor alternative de energie (inclusiv, de exemplu, construirea de centrale nucleare). Aceasta schimbare a fost foarte importanta in Europa si nu a avut loc pana in 1986, cand dupa sapte ani consecutivi de declin, o crestere a consumului de ulei apare din nou. Aceasta crestere a fost treptata pana in 2004, cand nivelul consumului de petrol European a prins 1979. Dupa declin la inceputul anilor 1980, in SUA consumul de petrol a crescut in 1983 si a continuat sa creasca treptat pana in 2005, cand a atins apogeul avand o pondere de 40,4 mil barili. Politicile energetice ale altor tari au fost mai putin afectate de aceste crize deoarece acestea nu depind mult de petrol sau ca productia lor interna este suficienta pentru a satisface nevoile lor (acesta este cazul Republicii Populare Democrate din China fosta URSS, de exemplu).


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Petrolului asupra Schimburilor Comerciale Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!