Impactul Politicii Monetare asupra Evolutiilor Macroeconomice din Republica Moldova

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 3 
CAPITOLUL I.CARACTERISTICA GENERALA A POLITICII MONETARE 5 
1.1. Analiza obiectivelor politicii monetare 5 
1.2. Principalele instrumente ale politicii monetare 6
CAPITOLUL II.IMPACTUL POLITICII MONETARE ASUPRA EVOLUTIILOR 
MACROECONOMICE DIN REPUBLICA MOLDOVA 7
2.1. Rezervele bancilor comerciale.Rata dobanzii 7
2.2. Rolul canalului creditului in mecanismul de transmisie a politicii 
monetare si efectelor lui asupra evolutiei PIB 9 
2.3. Canalul cursului de schimb valutar 10
2.4. Inflatia si canalul asteptarilor inflationiste 12
CONCLUZII SI RECOMANDARI 14 BIBLIOGRAFIE 15 
ANEXE 16


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei de cercetare. Politica monetara este componenta de baza a politicii economice, alaturi de alte componente,in principal politica bugetara si politica fiscala , avind un rol important in realizarea obiectivelor principale ale acesteia si anume:stabilitatea preturilor,asigurarea unei cresteri economice echilibrate, ocuparea deplina a fortei de munca si asigurarea echilibrului balantei de plati externe In acest sens, politica monetara are ca misiune principala reglarea cantitatii de moneda disponibila in economie, astfel incit aceasta sa dispuna de lichiditati suficiente, in vederea asigurarii functionarii sale normale si a dezvoltarii echilibrate.
In cadrul politicilor de crestere economica analistii includ politica monetara, deoarece ea reprezinta un instrument al politicii macroeconomice care incearca reglarea masei monetare, a volumului creditelor si a ratei dobanzii in vederea orientarii economiei. Aspectul important este, ca autoritatile monetare ale oricarei tari trebuie sa poata evalua cat mai exact ritmul si efectele actiunii lor asupra economiei. Acest fapt presupune, in primul rand, intelegerea mecanismelor prin care politica monetara influenteaza economia, unul dintre cele mai importante fiind mecanismul de transmisie a politicii monetare. 
Scopul lucrarii consta in evaluarea impactului acesteia asupra principalelor variabile macroeconomice (PIB, cursul valutar, rata inflatiei) prin prisma influentei deciziilor autoritatii monetare asupra conjuncturii economice si financiare.
Sarcinile referatului.In scopul atingerii obiectivului de baza al cercetarii au fost propuse urmatoarele sarcini: 
- Evaluarea contributiei politicii monetare la atingerea unui anumit nivel al variabilelor macroeconomice prin intermediul mecanismului de transmisie; 
- Elaborarea in baza cercetarilor a modelului de simulare a efectelor politicii monetare asupra variabilelor macroeconomice si evolutiei economiei, testarea acestuia si formularea unor concluzii si recomandari pentru sporirea eficientei politicii monetare. Realizarea acestor sarcini este importanta atat din punct de vedere teoretic, deoarece asigura o asigura o complexitate sporita a investigatiilor efectuate, cat si din punct de vedere aplicativ, deoarece contribuie la extinderea arealului de solutii pentru problemele cu care se confrunta economia nationala.
Obiectul investigat. Evaluarea efectelor politicii monetare asupra variabilelor macroeconomice si evolutiei economiei
Subiectul cercetari il constituie politica monetara si impactul ei asupra evolutiilor variabilelor macroeconomice din Republica Moldova. 
Metodologia cercetarii se bazeaza pe utilizarea metodelor stiintifice de cercetare bazate pe principiile epistemologiei economice. Din ansamblul metodelor si procedeelor folosite in stiinta economica, in cadrul cercetarii au fost utilizate urmatoarele:
- abstractia stiintifica, in scopul sintetizarii si generalizarii principalelor concepte, principii, teorii si legi economice care determina obiectul cercetarii;
-inductia si deductia, care se interconditioneaza si constituie componentele de baza ale procesului de cercetare economica stiintifica;
-metoda analizei, comparatiei, analogiei si sintezei care au permis cercetarea esentei obiectului lucrarii si formularea unor concluzii care speram sa prezinte interes pentru stiinta economica;
Baza informationala o constituie publicatiile si datele statistice ale Bancii Nationale a Moldovei, Departamentului Statistica si Sociologie, Ministerului Finantelor, Ministerului Economiei si Comertului etc. Drept baza metodologica si de informare au servit legile si hotararile Parlamentului si Guvernului Republicii Moldova, actele normative ale Bancii Nationale a Moldovei si alte publicatii de ordin statistic si juridic ce tin de tema de cercetare.
Structura referatului pornind de la obiectivul de baza si sarcinile propuse spre realizare, referatul este conceput cu urmatoarea structura: introducere,doua capitole care reflect continutul de baza al cercetarilor efectuate, concluzii si recomandari, bibliografie si anexe. Referatul este expus pe 10 pagini, 2 figuri, 2 tabele, 1 anexa si 14 surse bibliografice.
In capitolul I "Caracteristica generala a politicii monetare "este identificat locul si importanta politicii monetare in cadrul politicilor de macrostabilizare si este evaluata contributia acesteia la atingerea unui anumit nivel al variabilelor macroeconomice. De asemenea, sunt analizate obiectivele si instrumentele politicii monetare.
In capitolul II "Impactul poloticii monetare asupra evolutiilor variabilelor macroeconomice din Republica Moldova" este identificat si argumentat rolul primordial al Bancii Nationale a Moldovei in crearea cantitatii necesare de bani si aprovizionarea cu bani a economiei prin masurile de politica monetara pe care le adopta. Sunt identificate canalele de transmisie a politicii monetare in Republica Moldova, este evaluata functionalitatea si eficienta acestora si sunt analizate efectele politicii monetare asupra variabilelor macroeconomice si evolutiei economiei nationale.
Capitolul I. CARACTERISTICA GENERALA 
A POLITICII MONETARE 
1.1. ANALIZA OBIECTIVELOR POLITICII MONETARE 
Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda din economie. Importanta politicii monetare rezulta din obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor, la care se adauga limitarea inflatiei si mentinerea valorii interne si externe a monedei. Responsabilitatea indeplinirii acestor obiective revine bancii centrale, care detine monopolul in formularea si transpunerea in practica a obiectivelor politicii monetare.Stabilitatea preturilor constituie obiectivul fundamental al politicii monetare dar, in acelasi timp, reprezinta un obiectiv central al politicii economice, alaturi de: cresterea economica durabila, ocuparea deplina a fortei de munca, sustenabilitatea balantei de plati. Pentru atingerea acestor obiective, la nivelul fiecarei tari, sunt identificate instrumentele care sa conduca la cele mai bune rezultate, dintre care cele mai insemnate sunt: politica fiscala, politica veniturilor, politica monetara, politica valutara si politica comerciala. Politica monetara contribuie la realizarea politicii economice si prin obiectivele specifice care constau in urmatoarele:
- cresterea masei monetare pana la un nivel optim ( Acest obiectiv cantitativ se concretizeaza in determinarea de catre autoritatea monetara a unui nivel de crestere a masei monetare, cat mai apropiat de rata de crestere reala a economiei. Astfel, in anii '70, in tarile dezvoltate, obiectivele formulate au vizat dinamica agregatelor monetare, insa regulile au demonstrat ca este dificil si limitat un control al masei monetare, atunci cand economiile tarilor respective participa puternic la 
relatiile comerciale si financiare internationale.) 
- mentinerea ratei dobanzii la un nivel corespunzator ( Rata dobanzii si nivelul optim al acesteia a fost considerata ca obiectiv fundamental al politicii monetare pana in anii '70, situandu-se in centrul analizelor lui Keynes , care evidentiaza ca banca centrala poate echilibra piata monetara prin utilizarea unui nivel de echilibru al ratei de dobanda. In prezent, rata de dobanda prezinta un rol important in cadrul politicii monetare, prin aceea ca permite mentinerea unui anumit nivel al cursului de schimb si influenteaza investitiile agentilor economici.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Politicii Monetare asupra Evolutiilor Macroeconomice din Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!