Impactului Fenomenului Migrationist Asupra Fortei de Munca

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere.pg. 1
Partea I: Migratia fortei de munca - factor de sustinere al globalizarii.pg. 2
Capitolul 1: Aspecte specifice privind libera circulatie a individului si libera circulatie a fortei de munca.pg.4
1.1 Ce reprezinta libera circulatie a individului.pg. 4
1.2 Ce presupune libera circulatie a fortei de munca?. .pg. 6
Capitolul 2: Cadrul legislativ al asigurarii libertatii circulatiei fortei de munca.pg.7
2.1 Oferta diferentiata de locuri de munca.pg.7
2.2 Drepturile fortei de munca migratoare.pg. 9
2.3 Diferenta dintre muncitorii migratori si "turismul social".pg. 10
2.4 Somajul. Evolutii si perspective.pg. 11
Partea a II-a: Impactul fenomenului migrationist asupra Pietei Europene a Fortei de Munca .pg. 14
Capitolul 3: Realitati si perspective ale evolutiei Pietei Europene si a Fortei de Munca pg. 15
3.1 Dimensiunea actuala a pietei Fortei de Munca Europene.pg. 15
3.2 Perspective privind largirea Pietei Fortei de Munca la nivel European.pg. 17
Capitolul 4: Europa Sociala.pg. 18
4.1 Fondul Social European.pg. 19
4.2 Dialogul social la nivel European.pg. 22
Concluzie.pg. 26
Bibliografie.pg.28


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
,,Civilizatiunea care ne-a eliberat pretinde de la noi respectul pentru dansa si ne obliga sa prabusim in noul stat orice privilegiu si sa statornicim ca fundament al acestui stat munca si rasplata ei intreaga''- Vasile Goldis, de la Tribuna Marii Uniri a Romaniei de la 1 Decembrie 1918.
Migratia se defineste printr-o ,,schimbare dintr-un spatiu social, economic, politic si/sau cultural in altul ,cu scopul de a dezvolta un proiect oarecare si de a raspunde unor asteptari individuale sau de grup" .
De-a lungul istoriei, in urma migratiilor au aparut schimbari de frontiere, s-au format noi state, noi natiuni si s-au dezvoltat mari orase, cartiere individualizate, zone industrializate. Astfel, se observa progresul omenirii in domeniile: comercial, tehnologic, cultural, informational, etc. Migratia fortei de munca reprezinta factorul de sustinere al globalizarii, '' un proces care permite diminuarea constrangerii geografice asupra proceselor sociale, culturale si in care indivizii constientizeaza tot mai mult acest lucru". In prezent nu exista stat sau parte a lumii care sa nu importe sau sa nu exporte forta de munca.
Importanta fenomenului migrationist sporeste in perioada postbelica. In acest sens tarile dezvoltate devin societati diversificate, multietnice prin migratiile permanente si a fortei de munca temporare. Incepand cu anii '90, mana de lucru straina necalificata creste tot mai mult, in special in agricultura, constructii si lucrari publice, dar si serviciile casnice (cazul Italiei, Spaniei, Greciei si Portugaliei), insa a existat si o deplasare constanta de specialisti competenti, cu calificare superioara si de studenti catre Europa de Vest, acestia provenind din Europa Centrala si de Est.Cu toate acestea migrantii ocupa domeniile deficitare dintre care multe sunt refuzate inainte de localnici, in timp ce locurile de munca cele mai bune le revin cetatenilor statului respectiv
Tari precum Marea Britanie, Germania si Franta au adoptat masuri pentru facilitarea intrarii persoanelor inalt calificate, cu preponderenta specialisti IT, pentru a face fata competitiei globale pentru astfel de lucratori. Apare ,,migratia creierelor '', fiind asigurata de tarile in curs de dezvoltare. Reglementarile privind securitatea sociala la nivel national trebuie perfectionate in permanenta si adaptate la evolutia migratiei, iar aplicarea lor sa aiba o mai mare eficienta, insa capacitatea statelor capitaliste nu mai este adecvata in raport cu exigentele: migratia ilegala a capatat noi dimensiuni si a devenit mai periculoasa. De asemenea, infrastructurile, institutiile de transport cat si comunicatiile constituie un factor decisiv pentru migrare, modeland globalizarea migratiei. Statele nu sunt singurele care intervin in procesul migratiei, acestora alaturandu-se dreptul international si organizatiile internationale.
Pattern-ul contemporan de fluxuri migratoare globale si regionale de natura economica si non-economica este unul foarte complex, indreptandu-se in special spre tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, mai intai la nivel regional dinspre statele occidentale mai sarace catre cele bogate, iar la nivel global dinspre lumea in curs de dezvoltare. Acestea sunt mai extinse din punct de vedere geografic decat cele din epoca moderna, insa mai putin intense, iar notiunile de ,,cetatenie" si ,,identitate nationala" sunt renegociate ca reactie fata de patternurile contemporane.
Oamenii nu doar muncesc, iar migratia are consecinte si asupra domeniului social, cultural si politic, extinzandu-se si reconturandu-se granitele politice si creandu-se noi imperii. De asemenea tarile exportatoare de forta de munca se confrunta cu un deficit de forta de munca tanara si o rata de imbatranire profunda a acesteia. O consecinta a globalizarii o reprezinta identitatea nationala in societatile multiculturale, iar statele capitaliste doresc sa implementeze un multiculturalism real ce trebuie sa se bazeze pe sprijinul societatii civile. Statele din Europa de Vest au dobandit caracterul cel mai multietnic de pana acum, avand comunitati importante de imigranti non-europeni.
Cea mai importanta temere actuala este aceea ca forta de munca straina va crea dezechilibre in sistemul social, fiind incurajate masuri protectioniste din partea vechilor state comunitare, chiar daca libertatea de miscare a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental in legislatia europeana.
Piata muncii la nivel european prezinta o saturatie a ofertei de forta de munca. Exista o contradictie la nivel european: preocuparea pentru realizarea principiului fundamental al legislatiei europene privind libera circulatie a fortei de munca, dar si teama ca forta de munca provenita din zonele nou integrate in Uniunea Europeana va produce dezechilibre in sistemele sociale.
In ultimii ani, migratia fortei de munca in Europa a atins niveluri ridicate, cu toate ca exista inca de la inceputul omenirii datorita faptului ca noua economie are la baza stiinta si forta de munca inalt calificata, iar procesul de globalizare a fortei de munca a avut ca prim reper ,,exodul creierelor". Ceea ce conteaza cel mai mult in fenomenul migratiei este capacitatea migrantului de a se adapta la structurile existente deja in societatea respectiva: adaptarea la regulile si valorile destinatiei, la noul mediu economic, social, politic, cultural. Dificultatile pe care le poate intalni se refera in cea mai mare parte la diferentierea profunda intre mediul de provenienta al imigrantului si tara gazda.
Partea I: Migratia fortei de munca - factor de sustinere al globalizarii
Globalizarea reprezinta procesul complex care desemneaza fenomenele ce tin de schimbarile la nivel social, intalnite la scala globala. In acest sens, desi pana in ultima perioada accentul a cazut asupra dezvoltarii nationale, la nivel regional si a celei personale in prezent acesta se deplaseaza spre internationalizare sau globalizare. Ca si consecinta a globalizarii, statele lumii si-au redirectionat interesul spre asigurarea unei bune dezvoltari economice atat la nivel micro cat si macro, urmarind omogenizarea raporturilor globale si regionale. Din perspectiva macroeconomica globalizarea este asociata cu dinamismul demografic, respectiv cu fenomenul de migratie internationala, declansat de dorinta indivizilor din statele subdezvoltate de a accede la standarde ridicate de existenta.
Procesul migrationist a inceput sa prinda contur inca din perioada postbelica , in prezent fiind definit in maniera exhaustiva interferand cu elemente din sfera sociala, politica si culturala. Ba mai mult, din perspectiva unor economisti, dezvoltarea pietei muncii ca urmare a globalizarii capata proportiile unui bazar unde fiecare natiune isi etaleaza oferta fortei de munca, ducand la accesibilizarea preturilor. Cu toate acestea organizarea haotica ce poate surveni este preintampinata de dreptul international care monitorizeaza si intervine in procesul de migratie. Desi libertatea de miscare a fortei de munca reprezinta un principiu fundamental in legislatia Europeana, teama ca forta de munca straina va crea dezechilibre in sistemul social a incurajat masuri protectioniste din partea vechilor state comunitare. In acest sens, Tratatul Comunitatilor Europene reglementeaza aspecte privind fenomenul migrationist si consecintele care pot deriva. 
Referitor la aspectul deplasarii maselor spre zone dezvoltate economic, se poate observa o anumita stratificare pe care o corelam cu ierarhizarea de putere intre statele ce se confrunta cu problematica migrationista. Astfel, in functie de gradul de permeabilitate a statelor dezvoltate se evidentiaza doua tipuri de acceptii: acceptia statelor care pot controla deplasarile populatiei atat in, cat si dinspre spatiul extern, si state care sunt vulnerabile inaintea valului migrationist.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactului Fenomenului Migrationist Asupra Fortei de Munca.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bibliografie clasica:
o Clipa C., ,,Globalizarea si migratia fortei de munca din Romania", Editura Stiinte Economice, Iasi, 2004/2005
o Canton J., ,,Provocarile viitorului", Editura Polirom, 2010
o Echkenazi J. ,"Ghidul Uniunii Europene" ,Editura Niculescu, Bucuresti , 2008 
o Gilles Ferreol, ,,Dictionarul Uniunii Europene", Editura Polirom, Iasi, 2001
o Held McGrow, ,,Transformari globale", Editura Polirom, 2004
o Ignat I., ,,Uniunea Europeana de la piata comuna la moneda unica" Editura Economica, Bucuresti, 2002.
o KASTORYANO,Riva,"Paris-Berlin.Politiques d'immigration et modalites d'integration des familes turques",in R. Leveau,"Les musulmans dans la societe francaise",Paris,PFSNSP,1998 
o Muresan M., ,,Economia institutiilor si integrare europeana"
o Pinder J., ,,Uniunea Europeana foarte scurta introducere", Ed All, Bucuresti 2006
o Prisacaru Gh., ,,Politici comune ale Uniunii Europene", Editura Universitara 2011 editia II
o Raboaca Gh., ,,Piata muncii si dezvoltarea durabila", Ed Tribuna Economica, Bucuresti, 2003
o Rusu V., ,,Migratia fortei de munca in Europa", Ed Arvin Press, Bucuresti, 2003
o Ticlea Al.,, C Galca, Libera circulatie a lucratorilor in Uniunea Europeana, nr.5/2008
o Studiu de caz: Gidro A., Gidro R., "Aspecte privind libera circulatie a lucratorilor in spatiul comunitar"
o WATERS Malcon,"Globalisation",Tasmania,2000,
Bibliografie virtuala:
o http://circa.europa.eu/irc/opoce/fact_sheets/info/data/citizen/freedom/article_7175_ro.htm accesat la data de 10.03.2011
o http://cssas.unap.ro/ro/pdf_studii/migratie_si_securitate.pdf
o http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0292: FIN: RO: PDF accesat 12.03
o http://www.euractiv.ro-Dialogul-social-cadru-de-comunicare-intre-autoritatiile-administratiei-publice-si-reprezentantii-angajatilor-si-angajatorilor.html accesat la 07.03.2012
o http://ec.europa.eu/social accesat la 07.03.2012
o http://www.europarl.europa.eu- Raport privind Ocuparea fortei de munca si aspecte sociale in Analiza anuala a cresterii pentru 2012 accesat la 16.03.2012
o http://www.europasociala.ro accesat la 07.03.2012
o http://www.mdrl.ro/_documente/info_integrare/romania_si_viit_europei/opinie.htm accesat la 07.03.2012
o http://www.scritube.com/sociologie/resurse-umane/Migratia-fortei-de-munca-in-Un252417917.php accesat la data de 9.03
o http://www.sferapoliticii.ro/sfera/137/art02-prelipcean.html accesat la 9.03
o http://www.mmuncii.ro/ro/articole/0000-00-00/libera-circulatie-a-fortei-de-munca-in-uniunea-europeana-252-articol.html aceesat la data de 10.03.2012
o http://www.ueapme.com/business-support-Social dialogue accesat la 07.03.2012
o http://www.scribd.com/doc/16582664/Libera-Circulatie-a-Persoanelor-in-Uniunea-Europeana#outer_page_14 accesat la data de 10.02.2012
o http://www.scribd.com/doc/21379297/Migratia-Internationala-in-Contextul-Globalizarii accesat la data de 10.03.2012


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!