Importanta Creditului ca Parghie Financiara in Sustinerea Agriculturii de Catre Puterea Publica

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Importanta creditului ca parghie financiara in sustinerea agriculturii de catre puterea publica
Din punct de vedere etimologic cuvantul "credit" vine de la verbul latin "credere" care inseamna "a crede, a avea incredere". Creditarea este deci o activitate riscanta care presupune luarea de masuri ferme pentru reducerea riscului, mai ales in agricultura unde aceasta are un grad mai ridicat datorita legilor biologice care guverneaza procesul de productie.
Creditul reprezinta o forma si o parghie economica de baza a economiei moderne contemporane. Exprima relatia baneasca intre o persoana fizica sau juridica (creditor), care acorda un imprumut in bani sau care vinde marfuri sau servicii pe datorie (cu plata amanata temporar) si o alta persoana fizica sau juridica (debitor), care primeste imprumutul sau cumpara pe datorie. Acordarea creditelor exprima o activitate care pune indirect in raport disponibilitatile in cautare sau in asteptare de utilizare cu imprumutatorii prin intermediul unor institutii specializate.
Principalele forme ale creditului sunt: creditul bancar, comercial, pentru consum, creditul pe termen scurt. A deschide un credit inseamna a pune la dispozitia cuiva, cu respectarea formelor legale, un credit in limitele si conditiile stabilite dinainte.
In orice economie moderna exista conceptul de echilibru financiar care nu poate fi infaptuit fara implicarea creditului. Echilibrul financiar nu poate fi indeplinit in mod permanent doar ca tendinta, numai daca avem in vedere dinamismul si unitatea complexului economic national la care participa si creditul. Din aceasta perspectiva creditul este o parghie financiara determinanta a politicii agrare de sustinere de catre stat a agriculturii, prin care se urmareste echilibrarea raportului dintre finantatorii si utilizatorii de credite.
Elementele componente ale pietei creditului agricol sunt: 
- oferta de credite pentru agicultura care se realizeaza prin intermediul sistemului bancar in care un rol determinant l-a avut si il are Banca Agricola urmata de Bankcoop, Cooperativele de credit, Bancpost si alte institutii. 
- cererea vine din partea tuturor participantilor la activitatea agricola indiferent daca sunt producatori sau prestatori de servicii, proprietari sau arendasi, intreprinderi, gospodarii taranesti sau asociatii agricole. Tot in sfera creditului agricol sunt cuprinse si creditele folosite pentru nevoile de productie si investitii ale apelor, silviculturii, pajistilor, statiunilor pentru mecanizarea agriculturii, unitatilor de valorificare a produselor agricole.
Creditul reprezinta relatia baneasca exprimata de imprumutul acordat cu titlu rambursabil si conditionat de obicei de plata unei dobanzi. El asigura legatura dintre cererea si oferta de pe piata de credite.
In devenirea sa istorica activitatea de creditare a agriculturii romanesti a tinut cont atat de specificul local cat si de modelele europene din epoca de unde rezulta caracterul modern (mai putin perioada comunista) al creditului capabil sa raspunda eficient diverselor solicitari din partea masei largi a producatorilor agricoli.
Inceputul creditului in Romania se situeaza in Evul Mediu sub forma creditului camataresc practicat de zarafi. 
In mod organizat creditul agricol functioneaza in Romania de 128 de ani adica din 1873 (9 martie), prin infiintarea Creditului Funciar Rural. Aceasta este prima institutie specializata de acest gen avand cea mai mare perioada de functionare (1873 - 1923). Creditul Funciar Rural a avut un rol major in crearea unei baze materiale care sa ajute la transformarea agriculturii traditionale intr-o agricultura de piata. Aceasta institutie a fost organizata dupa modelul Landchaft-urilor germane si al Creditului Funciar al Frantei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Creditului ca Parghie Financiara in Sustinerea Agriculturii de Catre Puterea Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!