Incalzirea Globala

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. ASPECTE GENERALE ALE GLOBALIZARII
Globalizarea este un termen foarte uzilizat caruia ii putem atribui numeroase semnificatii. Prin acest termen putem intelege dezvoltarea pietelor financiare globale, cresterea corporatiilor transnationale si dominatia lor crescanda asupra economiilor nationale. Majoritatea problemelor pe care oamenii le asociaza globalizarii, incluzand patrunderea valorilor de piata in acele domenii de care ele nu apartin in mod traditional, pot fi atribuite acestor fenomene. S-ar putea discuta totodata despre globalizarea informatiei si a culturii, despre raspandirea televiziunii, a internetului si a celorlalte forme de comunicare si despre mobilitatea crescuta a comercializarii ideilor. Desi globalizarea a fost perceputa ca un fenomen, fiind considerata una din principalele provocari cu care se va confrunta inceputul secolului XXI, ea a devenit un proces veritabil. Semnele cele mai evidente ale globalizarii economiei sunt accelerarea constanta a ritmului de crestere a comertului international si a investitiilor transfrontaliere, cat si intensificarea concurentei, ale carei efecte ar trebui sa stimuleze bunastarea. Globalizarea reprezinta o transformare fundamentala a structurilor, organizarii si naturii comertului international. Toate sectoarele industriale cunosc schimbari structurale profunde, insa ele apar mai evidente in acele sectoare care incorporeaza intr-o proportie ridicata tehnologii avansate (cum ar fi industria automobilelor, industria farmaceutica, telecomunicatiile, etc.). 
Dezvoltarea societatilor multinationale a consolidat globalizarea comertului. Pentru a-si intari pozitiile competitive, firmele au integrat dimensiunea internationala in structura si strategia organizationala prin externalizarea unor activitati, prin relocalizarea productiei lor si prin promovarea distributiei produselor lor pe o multitudine de piete. Acest lucru este evidentiat prin segmentarea operatiunilor lor in activitati separate, realizate in diferite locuri si in diferite tari si prin acordurile importante, sub forma fuziunilor, achizitiilor si aliantelor strategice, care sunt observate astazi. In cadrul globalizarii, distanta geografica devine un factor putin important in stabilirea si sustinerea relatiile politice si socio-culturale. Aceasta larga internationalizare a relatiilor cauzeaza deficite de natura democratica, ecologica, sociala, de securitate, precum si efecte ,,ricoseu", cum ar fi schimbarea mentalitatii si structurii administrative. Globalizarea tehnologica. Primele miscari ale globalizarii tehnologice incep in 1945. Dezvoltarea satelitului si a computerului, fuzionand in tehnicile de comunicare internationala, conduc spre o explozie a comunicatiilor si mobilitatii, asa cum le-a prevazut Alvin Toffler in ,,Al treilea val". Globalizarea politica. Anul 1989 insemna sfarsitul unor ideologii si al unei ere, incheierea Razboiului Rece, aproape toate tarile lumii au acceptat o economie bazata pe ,,piata si democratie". Granitele devin mai usor de trecut, se adanceste interdependenta globala, cuplata cu fenomenul de privatizare, mediatizare. Globalizarea economica. Incep sa apara mereu mai multe produse ,,rulate" in comert, se dezvolta piata financiara internationala, apar companiile transnationale, se incepe activitatea de ajutorare si participare la actiunile din Lumea a Treia . Integrarea progresului in lumea economica se presupune a contribui la imbunatatirea calitatii mediului, cresterea veniturilor, imbunatatirea respectarii drepturilor omului si dreptul la utilizarea eficienta a resurselor. 
Intalnirea din 2002 de la Johannesburg (World Summit on Sustainable Development) a agreat actiuni concrete asupra globalizarii, desi reuniunea avea ca titlu dezvoltarea durabila. Aceste actiuni se refereau la intensificarea rolului comertului pentru o dezvoltare durabila, prin incurajarea comertului cu produse organice verzi din tarile in curs de dezvoltare si prin intarirea actiunii internationale pentru responsabilitatea comuna. 
Confruntarile si criticile emise avand ca obiect globalizarea, in interiorul institutiilor de la Bretton Woods - Fondul Monetar International, Organizatia Mondiala a Comertului, Banca Mondiala - conferintelor internationale de la ONU (climat, biosecuritate, drepturile omului etc.), divergentele exprimate in cadrul organizatiilor regionale (Uniunea Europeana etc.), toate contureaza optiuni politice diferite. 
Aceste optiuni se refera in acelasi timp la societate (avand drept miza coeziunea sociala), la sistemul international (caruia i se cere mai multa transparenta) si la generatiile viitoare (pentru tot ceea ce priveste gestionarea patrimoniului comun al omenirii, sub aspectul dezvoltarii durabile). 
Cauza majora a deteriorarii mediului este reprezentata de esecul pietei, de neplata costurilor de mediu. Remediul consta in a-l determina pe poluator sa plateasca. Principiul ,,Poluatorul Plateste" este important atat in cazul Protocolului de la Kyoto cu privire la gazele cu efect de sera, cat si in cazul intelegerilor de control a ploilor acide. Va trebui sa se gasesca o cale de a impiedica intreprinderile transnationale din industriile poluante sa migreze catre tarile in curs de dezvoltare. Controlul poluarii este doar o componenta minora a costului de productie in orice activitate. Mai eficient ar fi ca firmele sa raspunda prin inovarea si imbunatatirea propriilor performante de mediu. 
Multe voci blameaza globalizarea pentru problemele lumii si vad lumea puternic divizata intre cei care castiga si cei care pierd. Astfel, saracia e o problema globala care nu se restrange, ci dimpotriva, in ciuda procesului de progres care il traim la nivel global. 
Sub umbra globalizarii, astazi, tot mai multi oameni se simt nesiguri, exclusi de la prosperitatea pe care globalizarea se presupune a o aduce, chiar departe de cele promise de politicienii care ii reprezinta. 
Urmarea evenimentului din 11 septembrie 2001, comunitatea globala face in prezent eforturi sa se acomodeze cu ideea de a trai sub teama terorismului global ... care nu mai este acum problema unei singure tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incalzirea Globala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!