Incalzirea Globala - Efecte Asupra Polului Sud si Polului Nord

Cuprins proiect Cum descarc?

1. O problema globala
2. Ce este stratul de ozon? Ce este EFECTUL DE SERA?
3. Oamenii de stinta pun problema efectului de sera la cei doi poli
4.Polul Sud si Polul Nord in topire accelerate


Extras din proiect Cum descarc?

O problema globala
Se discuta in toata lumea, fie ca este vorba de ziare, televiziune, internet sau telecomunicatii, problema incalzirii globale cu care toata lumea se confrunta a ajuns la un punct critic.Acesta este un process ce se desfasoara intr-un mod alert si am ajuns in imposibiliatetea de a estompa acest fenomen distrugator sau mai exact aceasta imposibilitate se datoreaza mai degraba intereselor anumitor natiuni. Planeta toata dezbate acest subiect...noi stiri devastatoare zguduie lumea si parca acestea nu mai inceteaza sa aduca noi si noi vesti.Oare oamenii de stiinta nu au inceput sa-si puna intrebari ingrijoratoar???Dar noi, oamenii de rand, noi cei care populam planeta si beneficiem de tot ce exista pe ea oare realizam aceste lucruri??
Eu cel putin sunt ingrijorata de acest proces si chair nu pot realizez cata inconstienta exista si cat de iresponsabili putem fi.Am ramas surpinsa sa gasesc o multime de anunturi in mai toate ziarele si in mass-media in care se vorbea aprig despre acest subiect si de cele mai multe ori intr-un mod trist, deplorabil.Sunt sigura ca toate acestea reprezinta ceva pentru noi toti si nu e tarziu sa reactionam cat putem.
"Record absolut pentru nivelul de topire al calotei glaciare
Calota glaciara a ajuns anul acesta la cele mai scazute cote inregistrate in ultimii 30 de ani de supraveghere prin satelit, informeaza Environmental News. Principala cauza ramane incalzirea globala provocata de activitatile umane.
Gheata s-a topit atat de mult in decursul acestui an incat stramtoarea Nord-vestica care face legatura intre Atlantic si Pacific, blocata de obicei din cauza gheturilor, a devenit pentru prima data navigabila. Cercetatorii Centrului National American de Studiu al Zapezii si Ghetii au masurat nivelul calotei in timpul sezonului de topire, in intervalul martie- septembrie. Media de topire pentru luna septembrie, cand gheata are cel mai scazut nivel, a ajuns la 1,65 milioane de mile patrate. Este un record negativ absolut avand in vedere ca depaseste cu un sfert valoarea maxima inregistrata in urma cu doi ani.
Walt Meier, unul din cercetatori, a declarat ca incepand cu anul 1979, momentul monitorizarii de calitate prin satelit, au fost inregsitrate cote alarmante de topire. Datele obtinute pentru luna septembrie 2007 au facut praf orice record precedent, a adaugat cercetatorul. In aceasta luna, gheata a fost cu 39% sub media intervalului 1979-2000.
Un studiu realizat de NASA a demonstrat ca 23% din pierderi s-au inregistrat in decursul ultimelor doua ierni. Topirea ghetii in timpul iernii devine astfel principala cauza pentru nivelul alarmant de topire inregistrat in aceasta vara. Walt Meier considera ca in urmatorii 25 de ani, cu mult inaintea previziunilor, calota glaciara arctica va disparea pe timp de vara. Cercetatorul considera ca in lipsa emisiilor de gaze cu efect de sera, aceasta situatie nu ar fi fost niciodata posibila.
Un alt cercetator implicat in studiu, Mark Serreze a declarat ca desi anumiti factori naturali au contribuit la topirea calotei glaciare, principalul responsabil ramane nivelul ridicat al emisiilor de gaze cu efect de sera."
(Revista Eco Magazin, Editia din 2 Octombrie 2007 )
"Pasajul de la Polul Nord
Cea mai scurta cale maritima de acces dintre Europa si Asia este pentru prima data libera, de cand se monitorizeaza regiunea arctica, motivul fiind topirea ghetarilor, a anuntat Agentia Spatiala Europeana. 
Ghetarii din zona Polului Nord s-au topit extrem de mult in 2007, inregistrandu-se un trist record al ultimilor 30 de ani, de cand Agentia Spatiala Europeana (ESA) monitorizeaza aceasta regiune. Astfel s-a format o noua ruta navigabila intre Oceanul Pacific si Oceanul Atlantic. Altfel spus, de acum incolo exista o "scurtatura" intre Europa si Asia. Noua ruta de transport este mult mai ieftina decat alternativa reprezentata de Canalul Panama. "Am observat ca ghetarii au scazut la doar 3 milioane de kilometri patrati", a declarat Leif Toudal Pedersen, de la Centrul Spatial National Danez, informeaza Reuters. Cifrele arata faptul ca in ultimii doi ani aproximativ un milion de metri patrati de gheata s-au topit, a adaugat Pedersen. 
GHETARI SENSIBILI. Regiunile polare sunt foarte sensibile la schimbarile climatice, sustine ESA. Agentia aminteste estimarile unor oameni de stiinta care prevad ca ghetarii vor disparea din zona arctica pana in 2040. Analistii sustin ca incalzirea globala are loc in regiunea arctica de doua ori mai repede decat in celelalte locuri de pe planeta. Anuntul ESA vine in contextul in care mai multe state pretind suveranitatea asupra Polului Nord, o regiune bogata in resurse energetice. Startul acestei curse a fost dat de Rusia, care a infipt un steag din titan sub gheata de la Polul Nord. Statele Unite, Canada si Danemarca au raspuns prin trimiterea de expeditii stiintifice menite sa demonstreze ca ele au de fapt dreptate cand revendica regiunea arctica."
(Ziarul Jurnalul National, Editia din 17 sptembrie 2007, Autor George Daniel Ripa)
"Inapoi la era glaciara
Procesele industriale din intreaga lume emit 6,5 miliarde de tone de dioxid de carbon pe an, lucru care ,,incinge" continuu atmosfera. Incalzirea globala amplifica fenomenele extreme: tornade, uragane, precipitatii, furtuni, descarcari electrice. 
,,Ceea ce facem noi, oamenii, este un experiment cu noi insine. Am iesit din scala cu contributia umana. Asta e problema noastra. Noi am scos sistemul climatic din evolutia lui naturala", ne-a declarat Roxana Bojariu, cercetator pe probleme de schimbari climatice. In epoca industriala, concentratia de dioxid de carbon din atmosfera a crescut cu 30%, iar a gazului metan cu 100%.
Acest ,,surplus" se suprapune peste compozitia naturala a atmosferei si conduce la amplificarea efectului natural de sera, cel care mentine caldura si viata pe pamint. Efectul de sera suplimentar, cauzat de activitatile umane, nu se rezuma la cresterea mediei temperaturii globale cu 0,6 grade Celsius, cifra care ar putea parea nesemnificativa. Insa incalzirea duce la amplificarea tuturor fenomenelor meteo periculoase: uragane, tornade, precipitatii, grindina, descarcari electrice, furtuni violente. 
Omul concureaza capriciile Soarelui
Daca schimbarile climatice produse pina acum in cei 5 miliarde de ani de existenta a Terrei au fost provocate, in mare parte, de relatia planetei cu Soarele, acum omul a capatat un rol principal in declansarea ostilitatilor naturii. Rol pe care nu-l controleaza prea bine.
De-a lungul istoriei geologice si astronomice a Pamintului au existat perioade cu un climat mult mai cald sau mult mai rece, in functie de activitatea solara (explozii, flux de radiatii), de modificarile de orbita (traiectoria miscarii in jurul Soarelui), care sint ciclice si depind de schimbarea periodica a inclinatiei axei Pamintului. Oscilatiile temperaturii au fost numite de specialisti epoci glaciare (extrema racire) si interglaciare (incalzire). Temperatura globala mai este influentata si de harta continentelor si oceanelor, care s-a modificat de-a lungul erelor geologice. Incalzirea data de activitatea umana se suprapune acestor cicluri naturale, provocind efecte greu de estimat...."
(Ziarul Cotidianul, editia: 17 iulie 2005, Autori: Antoaneta Etves, Gilda Popa)
Ce este stratul de ozon? Ce este EFECTUL DE SERA?
Ozonul se formeaza in atmosfera inalta a Pamantului din cauza radiatiei ultraviolete solare. Stratul de ozon protejeaza suprafata Pamantului de radiatiile ultraviolete solare, lipsa lui ar insemna sfarsitul vietii pe Pamant! EFECTUL DE SERA este incalzirea atmosferei Pamantului din cauza ca anumite gaze, ca dioxidul de carbon si monoxidul de azot impiedica racirea portiunii de pe Pamant unde este noapte. Acelasi fenonomen a dus la temperaturile de sute de C? de pe Venus, unde atmosfera este alcatuita aproape exclusiv din dioxid de carbon. EFECTUL DE SERA poate fi stopat prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon si prin reimpaduriri, plantele absorbind dioxidul de carbon si transformandu-l in lemn.


Fisiere in arhiva (1):

  • Incalzirea Globala - Efecte Asupra Polului Sud si Polului Nord.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!