Încetarea activității societății comerciale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 7602
Mărime: 61.79KB (arhivat)
Publicat de: Serafina Trifan
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1.Aspectele juridice (posibilitatile exprimate in legea 31/90, legea falimentului).
  2. 2.Aspectele economice (reducerea unor indicatori de productie la nivel global).
  3. 3.Statistica privind evolutia numarului de intreprinderi ce au fost infiintate in ultimii 5 ani si motivele pentru care au fost desfiintate.

Extras din proiect

Lichidarea societatilor comerciale

CAPITOLUL I

Dispozitii generale

Art.246.(1)Pentru lichidarea si repartizarea patrimoniului social, chiar daca in actul constitutiv se prevad norme in acest scop, sunt obligatorii urmatoarele reguli:

a)pana la preluarea functiei de catre lichidatori, administratorii continua mandatul lor, cu exceptia celor prevazute la art.228;

b)actul de numire a lichidatorilor sau sentinta care ii tine locul si orice act ulterior, care ar aduce schimbari in persoana acestora, trebuie depuse, prin grija lichidatorilor, laoficiul registrului comertului, pentru a fi inscrise de indata si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV -a.

(2)Numai dupa indeplinirea formalitatilor de la alin.(1), lichidatorii vor depune semnatura lor in registrul comertului si vor exercita aceasta functie.

(3)In urma efectuarii publicarii prevazute la alin.(2), nici o actiune nu se poate exercita pentru societate sau contra acesteia decat in numele lichidatorilor sau impotriva lor.

(4)In afara de dispozitiile prezentului titlu, se aplica societatilor in lichidare regulile stabilite prin actul constitutiv si prin lege, in masura in care nu sunt incompatibile cu lichidarea.

(5)Toate actele emanand de la societate trebuie sa arate ca aceasta este in lichidare.

Art.247.(1)Lichidatorii vor putea fi persoane fizice sau persoane juridice.Lichidatorii persoane fizice sau reprezentantii permanenti persoane fizice ale societatii lichidatoare trebuie sa fie lichidatori autorizati, in conditiile legii.

(2)Lichidatorii au aceeasi raspundere ca si administratorii.

(3)Lichidatorii sunt datori, indata dupa preluarea functiei, ca impreuna cu administratorii societatii sa faca un inventar si sa incheie un bilant, care sa constate situatia exacta a activului si pasivului societatii si sa le semneze.

(4)Lichidatorii sunt obligati sa primeasca si sa pastreze patrimoniul societatii, registrele ce li s -au incredintat de administratori si actele societatii.De asemenea, ei vor tine un registru cu toate operatiunile lichidarii, in ordinea datei lor.

(5)Lichidatorii isi indeplinesc mandatul lor sub controlul cenzorilor.

Art.248.In cazul societatilor comerciale a caror activitate s -a desfasurat in baza autorizatiei de mediu prevazuta de Legea protectiei mediului nr.137/1995, lichidatorii sunt obligati sa ia masuri pentru efectuarea bilantului de mediu, prevazut de aceasta lege, si sa comunice rezultatele acestui bilant agentiei teritoriale pentru protectia mediului.

Art.249.(1)In afara de puterile conferite de asociati, cu aceeasi majoritate ceruta pentru numirea lor, lichidatorii vor putea:

a)sa stea in judecata si sa fie actionati in interesul lichidarii;

b)sa execute si sa termine operatiunile de comert referitoare la lichidare;

c)sa vanda, prin licitatie publica, imobilele si orice avere mobiliara a societatii; vanzarea bunurilor nu se va putea face in bloc;

d)sa faca tranzactii;

e)sa lichideze si sa incaseze creantele societatii, chiar in caz de faliment al debitorilor, dand chitanta;

f)sa contracteze obligatii cambiale, sa faca imprumuturi neipotecare si sa indeplineasca orice alte acte necesare.

(2)Ei nu pot insa, in lipsa de dispozitii speciale in actul constitutiv sau in actul lor de numire, sa constituie ipoteci asupra bunurilor societatii, daca nu vor fi autorizati de instanta, cu avizul cenzorilor.

(3)Lichidatorii care intreprind noi operatiuni comerciale ce nu sunt necesare scopului lichidarii sunt raspunzatori personal si solidar de executarea lor.

Art.250.(1)Lichidatorii nu pot plati asociatilor nici o suma in contul partilor ce li s -ar cuveni din lichidare, inaintea achitarii creditorilor societatii.

(2)Asociatii vor putea cere insa ca sumele retinute sa fie depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni ori la o societate bancara sau la una dintre unitatile acestora si sa se faca repartizarea asupra actiunilor sau partilor sociale, chiar in timpul lichidarii, daca, afara de ceea ce este necesar pentru indeplinirea tuturor obligatiilor societatii, scadente sau care vor ajunge la scadenta, mai ramane un disponibil de cel putin 10% din cuantumul lor.

(3)Impotriva deciziilor lichidatorilor, creditorii societatii pot face opozitie in conditiile art.62.

Art.251.Lichidatorii care probeaza, prin prezentarea bilantului contabil, ca fondurile de care dispune societatea nu sunt suficiente sa acopere pasivul exigibil, trebuie sa ceara sumele necesare asociatilor care raspund nelimitat sau celor care nu au efectuat integral varsamintele, daca acestia sunt obligati sa le procure, dupa forma societatii, sau, daca sunt debitori fata de societate, pentru varsamintele neefectuate, la care erau obligati in calitate de asociati.

Art.252.Lichidatorii care au achitat datoriile societatii cu propriii lor bani nu vor putea sa exercite impotriva societatii drepturi mai mari decat acelea ce apartineau creditorilor platiti.

Art.253.Creditorii societatii au dreptul de a exercita contra lichidatorilor actiunile care decurg din creantele ajunse la termen, pana la concurenta bunurilor existente in patrimoniul societatii, si numai dupa aceea de a se indrepta impotriva asociatilor, pentru plata sumelor datorate din valoarea actiunilor subscrise sau din aceea a aporturilor la capitalul social.

Art.254.(1)Lichidarea societatii trebuie terminata in cel mult 3 ani de la data dizolvarii.Pentru motive temeinice, tribunalul poate prelungi acest termen cu cel mult 2 ani.

(2)Dupa terminarea lichidarii, lichidatorii trebuie sa ceara radierea societatii din registrul comertului.

(3)Radierea se poate face si din oficiu.

(4)Lichidarea nu libereaza pe asociati si nu impiedica deschiderea procedurii de faliment a societatii.

Art.255.(1)Dupa aprobarea socotelilor si terminarea repartitiei, registrele si actele societatii in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata, ce nu vor fi necesare vreunuia dintre asociati, se vor depune la asociatul desemnat de majoritate.

(2)In societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni, acestea vor fi depuse la Registrul comertului, unde orice parte interesata va putea lua cunostinta de ele, cu autorizatia instantei.

(3)Registrele tuturor societatilor vor fi pastrate timp de 5 ani.

Preview document

Încetarea activității societății comerciale - Pagina 1
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 2
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 3
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 4
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 5
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 6
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 7
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 8
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 9
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 10
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 11
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 12
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 13
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 14
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 15
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 16
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 17
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 18
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 19
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 20
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 21
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 22
Încetarea activității societății comerciale - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • 1.Juridic
    • 1 Aspectele juridice.doc
    • 2 Falimentul.doc
  • 2.Economic
    • 1 Esecul Firmei.doc
    • 2 Indicatorii evaluarii activitatii.doc
  • 3.Statistic
    • Fuziune prin absorbtie.doc
  • Bibliografie.doc
  • ECTS I.doc

Te-ar putea interesa și

Contractul de Leasing

Analistii comertului international au scos în evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare în acest...

Dizolvarea și lichidarea unei societăți comerciale

Capitolul I Noţiuni introductive cu privire la societăţile comerciale 1.Noţiunea şi formele de societăţi comerciale 1.1.Generalităţi În planul...

Întreprinderea în mediul competitiv - studiu de caz realizat la SC Upetrom - 1 mai SA Ploiești

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII 1.1 Scurt istoric Documentele de arhiva atesta ca inceputul construirii societatii comerciale...

Impactul mediului competitiv asupra perspectivelor de piață ale firmei - studiu de caz realizat la SC Upetrom-1 Mai SA Ploiești

CAP. I COMPETIŢIE ŞI COMPETITIVITATE LA NIVEL MICROECONOMIC 1.1. Rolul competiţiei în contextul economic actual Concurenţa reprezintă...

Controlul cenzorilor

CAP.1 NOŢIUNI GENERALE 1.1PREZENTAREA SOCIETĂŢII COMERCIALE Denumire agent economic : Societatea comercială TURIST SEMENIC SA RESIŢA . Sediu:...

Impactul aderării României la Uniunea Europeană asupra marketingului întreprinderilor românești

Cap. 1 Efectele si pretul real al aderarii asupra IMM Marketingul intreprinderilor din Romania prezinta anumite probleme structurale, derivate din...

Dizolvarea și Lichidarea Societăților Comerciale

Titlul I. Dizolvarea societăţii comerciale 1.1.Noţiuni generale Dizolvarea constituie o etapă intermediară în încetarea existenţei unei...

Aspecte comparative privind relațiile de muncă - încetarea contractului individual de muncă

CAPITOLUL I CONSIDERATII GENERALE PRIVITOARE LA ÎNCETAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCA Sectiunea I Precizari prealabile În general,...

Ai nevoie de altceva?