Indici Bursieri

Extras din proiect Cum descarc?

1.Introducere
Un indice este un indicator global al unei activitati, al performantei sau al unei evolutii in general.Un indice bursier reprezinta evolutia cursurilor valorilor mobiliare care sunt cuprinse in structura sa, aratand evolutia cursului titlurilor in functie de cererea si oferta de pe piata. Fiind o colectie de actiuni, un indice bursier este folosit ca si indicator pentru a reliefa caracteristicile actiunilor componente, care au in comun diferite similaritati: faptul ca se tranzactioneaza pe aceeasi bursa, ca fac parte dintr-un anumit sector economic de activitate sau ca au aceeasi clasa de capitalizare bursiera. Un indice este reprezentativ pentru piata respectiva in masura in care ponderea actiunilor unei companii in structura sa este bine aleasa, iar modul de calcul este potrivit pentru ceea ce se doreste a fi exprimat.
O valoare mobiliara este introdusa in structura unui indice numai in situatia in care este reprezentativa pentru piata in ceea ce priveste volumul tranzactiilor, lichiditatea, iar emitentul este o companie solvabila. Avand in vedere ca indicele bursier depinde de evolutia cererii si a ofertei pe piata, trebuie mentionat faptul ca atunci cand ofertele de cumparare depasesc ofertele de vanzare spunem ca piata prezinta un trend crescator, iar cand cele de vanzare le depasesc pe cele de cumparare atunci piata bursiera are trend descrescator. Cursul de echilibru se stabileste in momentul in care ofertele de vanzare le depasesc pe cele de cumparare reprezentand cursul de piata la care se realizeaza transferul.
Acest curs de echilibru prezinta ca trasaturi: consistenta, adancimea, largimea.
1. consistenta - este influenta ce o exercita modificarile in cursurile valorilor sau titlurilor datorate unor dezechilibre temporare in fluxul de ordine si care atrag reactii adverse.
2. adancimii - presupune existenta unui numar mare de ordine, atat de vanzare, cat si de cumparare, cu preturi peste si sub cotatia de echilibru, la un moment dat;
3. largimea - este marimea ordinelor date de investitor, atat ca volum, cat si calitate, prin care se exprima cererea si oferta.
Datorita factorilor speculativi, un rol important pe bursa il are reglementarea pietei prin interventia organului care supravegheaza bursa, acesta impunand niste plafoane pentru a limita variatia maxima a cursului, pastrarea unui anumit pas in negocieri, fiind preintampinate astfel aspecte negative ca de exemplu crach-ul bursier.
Indicii bursieri in functie de evolutia lor se impart in doua categorii:
1. din prima generatie -putin reprezentativi pentru piata bursiera, sunt calculati ca si medii ponderate fara a se lua in calcul factorii de influenta, iar valorile mobiliare prezinta un nivel scazut in structura lor.
2. a doua generatie -acestia sunt utilizati in tranzactiile bursiere, sunt denumiti instrumente sintetice, sunt calculati de societati financiare si institutii de cercetari a pietelor bursiere si au o mare reprezentativitate.
Etape pentru elaborarea indicilor bursieri:
1. se selecteaza esantionul de valori mobiliare cuprinse in structura indicelui ( se selecteaza valorile mobiliare cu un grad ridicat de capitalizare, un grad ridicat al raspandirii in randul investitorilor , iar apoi sunt selectate titlurile financiare pe domenii de activitate, pentru cresterea gradului de reprezentativitate economica.
2. se pondereaza valorile mobiliare ce intra in structura indicelui respectiv ( ponderare egala, ponderare in functie de gradul de capitalizare, in functie de evolutia cursurilor, aplicandu-se un coeficient de corectie.
3. se alege data de referinta, care este reprezentata de perioada de baza.
Indici bursieri compoziti si sectoriali
Un indice compozit reprezinta performantele generale ale unei piete bursiere in nsamblul ei, si prin extensie, reflecta sentimentele investitorilor privind starea generala a economiei. Cei mai tranzactionati indici bursieri sunt indicii compoziti, care includ cele mai puternice companii de pe cea mai mare piata bursiera din tara respectiva. Astfel, in SUA exista Dow Jones Industrial Average (DJIA) si S&P 500, in Marea Britanie FTSE 100, in Franta CAC 40, in Germania DAX, in Japonia NIKKEI 225.
Pe langa indicii compoziti exista si indici sectoriali, care cuantifica performanta anumitor sectoare specifice ale pietei. De exemplu, Morgan Stanley Biotech Index este alcatuit din 36 de companii americane care activeaza in sectorul bio-tehnologiei. Alti indici sectoriali sunt bazati pe companiile existente in domeniul financiar, naval, telecomunicatii, transporturi, IT, etc. 
Indici ai Bursei de Valori Bucuresti
La Bursa de Valori Bucuresti s-au constituit urmatorii indici bursieri:1. indicele BET 2. indicele BET-C 3. indicele BET-FI - indice sectorial pentru cele 5 fonduri de investitii. Cel mai important indice este indicele BET (Bucharest Exchange Trading), acesta reflectand tendinta de ansamblu a preturilor celor mai lichide 10 actiuni cotate la categoria I a bursei. Valoarea initiala a indicelui a fost de 1.000 si a fost lansat la data de 29 septembrie 1997, data de referinta fiind 19 septembrie. Societatile cuprinse in structura indicelui BET sunt selectate din lista societatilor cotate la Bursa de Valori Bucuresti BVB, din care se exclud SIF-urile, si la care se aplica criteriul diversificarii activitatii. Acest indice are menirea sa furnizeze o baza de date viabila pentru a tranzactiona instrumente financiare derivate ( optiuni si contracte futures pe indici), pentru a ajuta la scaderea riscului in investitii. In continuare vom prezenta structura indicelui BET.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indici Bursieri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!