Industria Constructoare de Masini si Industria Farmaceutica

Extras din proiect Cum descarc?

1. Industria constructoare de masini
Industria constructoare de masini sau industria de echipament este ramura principala a industriei de prelucrare a economiei contemporane, ramura de prim rang in dezvoltarea economica a societatii umane. De nivelul dezvoltarii industriei constructoare de masini, depinde in mare masura nivelul dezvoltarii societatii, nivelul progresului tehnico-stiintific, gradul de aparare si securitate a statului; ea determina nivelul dezvoltarii celorlalte ramuri a economiei mondiale. Acestei ramuri ii revin 35-40% din volumul productiei industriale mondiale. In functie de nivelul dezvoltarii statului, ponderea ramurii variaza de la 3-5%, in statele slab dezvoltate, pana la 35-40%, in statele inalt dezvoltate.
1.1 Conceptul de competitivitate
In cadrul industriei constructoare de masini se produc utilaje petroliere pentru platforme de foraj terestru si marin la Ploiesti, Targoviste, Bacau, Bucuresti si Galati, utilaje miniere la Baia Mare, Petrosani si Sibiu, masini unelte la Bucuresti, Oradea, Arad, Rasnov si Targoviste, si produse ale industriei de mecanica fina.
Tractoare se produc la Brasov, Craiova, Miercurea-Ciuc, iar alte masini agricole la Bucuresti, Piatra Neamt, Timisoara si Botosani. Locomotive se produc la Bucuresti si Craiova, vagoane la Arad, Caracal, Drobeta-Turnu Severin, autoturisme la Pitesti si Craiova, autocamioane la Brasov, troleibuze la Bucuresti, nave maritime la Constanta, Giurgiu, Oltenita si aeronave la Bucuresti, Bacau, Brasov si Craiova.
Prezentam in continuare o lista (tabelul nr. 1) cu principalele intreprinderi din domeniul constructiei de masini din Romania conform declaratiilor si situatiilor din 2008. De retinut ca unele unitati mai mari decat cele prezentate se afla fie in stare de conservare, fie nu functioneaza din diverse cauze. Exista, de asemenea, situatii in care achizitionate fiind de investitori strategici, o serie de unitati nu si-au reluat inca activitatea sau nu au pus la dispozitie date. De remarcat ca, cea mai mare parte a societatilor prezentate au, pe langa obiectul traditional de activitate, altele noi .
Tabelul 1. Principalele intreprinderi din domeniul constructiei de masini din Romania
SOCIETATE Tip de activitate CAEN
CEAHLAUL SA PIATRA NEAMT fabricarea de masini si utilaje agricole
TIMPURI NOI SA fabricarea de echipamente pentru producerea si utilizarea energiei mecanice
U.C.M. RESITA SA fabricarea de echipamente pentru producerea si utilizarea energiei mecanice
MECANEX SA fabricarea de echipamente pentru producerea si utilizarea energiei mecanice
AVERSA SA fabricarea de pompe
RULMENTUL SA fabricarea lagarelor angrenajelor si organelor mecanice
RULMENTI SA SLATINA fabricarea lagarelor angrenajelor
RULMENTUL SA BIRLAD fabricarea de echipamente pentru producerea si utilizarea energiei mecanice
PROMEX SA BRAILA fabricarea altor masini de utilizare specifica
Industria constructoare de automobile in prezent ocupa locul principal printre ramurile industriei constructoare de masini de transport, revenindu-i 61% din valoarea productiei industriei mijloacelor de transport. Industria producatoare de autovehicule este o ramura relativ tanara (aparuta in anul 1886), dar a cunoscut o dezvoltare foarte rapida pe parcursul secolului al XX-lea. Nici o ramura a industriei n-a avut o influenta social-economica atat de mare asupra societatii umane ca industria producatoare de automobile.
Industria de automobile este foarte larga si este orientata spre piata si resursele de forta de munca,si mai putin spre apropierea de semifabricate,cu toate ca aceasta subramura cunsuma 90% din sticla organica, 70% din cauciucul sintetic, 52% din otelurile speciale si 50% din laminatele de aluminiu. Ea este subramura care atrage spre sine numeroase intreprinderi.
In Romania sunt prezenti producatorii auto Automobile Dacia, controlata de grupul francez Renault, si Ford Romania, detinuta de constructorul american Ford.
Dacia este cea mai bine vanduta masina in Romania.Vanzarile de vehicule au crescut in ianuarie cu 24,8%, in compartie cu aceeasi luna a anului trecut, ajungand la 5.441 unitati, insa au scazut cu 33% fata de luna decembrie 2010.
Totodata, livrarile din ianuarie s-au majorat cu 16%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 4.399 unitati, dar fata de decembrie 2010 au scazut cu 35%, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. 
De asemenea, din totalul vanzarilor de autoturisme, aproape un sfert au reprezentat masini autohtone. Astfel, cea mai bine vanduta marca de autoturisme in ianuarie a fost Dacia, cu 1.493 unitati, urmata de Volkswagen, cu 490 unitati; Skoda s-a clasat pe locul trei, cu 396 masini.De asemenea, exporturile au crescut cu 3,7%, la 24.257 vehicule, iar importurile au urcat cu 10%, la 3.946 unitati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Industria Constructoare de Masini si Industria Farmaceutica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!