Inegalitati de Venituri

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
"Gandesc ca in sanul omenirii exista doua feluri de inegalitate: una pe care o numesc naturala sau fizica, pentru ca este stabilita de natura si consta in deosebirea de varsta, sanatate, putere fizica si calitati ale spiritului sau sufletului; alta care poate fi numita inegalitate morala sau politica, pentru ca depinde de un fel de conventie si este stabilita, sau cel putin autorizata, prin consimtamantul oamenilor. Aceasta inegalitate consta din diferite privilegii de care se bucura unii in dauna altora, ca, de pilda, acela de a fi mai bogati, mai onorati, mai puternici decat altii, sau chiar de a-I face sa li se supuna"
Cresterea economica este un fenomen dezirabil prin prisma beneficiilor pe care le creeaza, aceasta presupune si costuri generate de nevoia unei ajustari rapide la noile conditii si la schimbarile aparute in economie. Astfel, cresterea economica poate conduce la cresterea inegalitatii din distributia venitului si a bunastarii dintr-o societate, atata timp cat beneficiile nu sunt asimilate in mod egal de toate clasele sociale, ci concentrate doar la nivelul indivizilor cu venituri ridicate. Este considerata cauza schimbarilor tehnologice si structurale din cadrul productiei, ce conduc la modificari in ocuparea fortei de munca sub forma generarii somajului structural. Un alt aspect important al cresterii este reprezentat de costurile aparute la nivelul mediului natural, manifestate prin intermediul poluarii si degradarii solului, prin consumarea resurselor neregenerabile. 
Cei doi indici vitali ai societatii sunt veniturile si cheltuielile. In functie de nivelul veniturilor depinde bunastarea populatiei. Odata cu cresterea veniturilor se imbunatateste consumul, iar cresterea consumului atrage cresterea cererii agregate pe piata si aceasta, la randul ei duce la cresterea volumului de producere si respectiv la cresterea cererii fata de forta de munca si a veniturilor cetatenilor. 
Circuitul veniturilor in societate
I. Cadrul conceptual al inegalitatii veniturilor
Inegalitatea veniturilor este o consecinta naturala a functionarii pietei, in sensul ca piata acorda prime celor ce reusesc si aplica sanctiuni celor ce nu reusesc. Rezulta ca, intr-o masura importanta, inegalitatea veniturilor nu numai ca este imanenta functionarii pietei, dar este chiar necesara. Nivelarea veniturilor, ca ,,solutie" de eradicare a inegalitatii veniturilor, este la fel de daunatoare ca si polarizarea exagerata a polilor de bogatie si saracie.
1.1. Conceptele doctrinare referitoare la venituri si distributia lor
Inegalitatea poate fi privita atat ca o problema economica, cat si ca o problema sociala si politica. Aspectele ce se desprind din natura economica a inegalitatii par a fi mai importante si determinante. Inegalitatea se poate observa din analiza structurii distributiei veniturilor, a efectelor sale asupra cresterii economice, a stabilitatii sociale etc. Nivelul de inegalitate al distributiei veniturilor a avut, in ultimele decenii, o tendinta de crestere. In ultimii 10-15 ani, teoreticienii au propus un compromis intre "dreapta" (promotoarea libertatilor economice si, implicit, a inegalitatilor) si "stanga" (sustinatoarea egalitatilor), a caror delimitare este oricum in continua redefinire, prin reconsiderarea raportului dintre drepturile si responsabilitatile indivizilor in societate, dar si a echilibrului dintre responsabilitatile indivizilor si cele ale statului, in vederea asigurarii bunastarii lor. Sustinatorii acestor teorii identifica exclusi atat dintre cei saraci - indivizi care, prin excluziunea de pe piata muncii, pierd treptat (ei si copii lor) orice sansa de a se mai integra in societate prin eforturi proprii - cat si dintre cei bogati - persoane care se autoexclud, pentru ca nu "se mai simt" parte a societatii. Este vorba de tendinta de retragere a unui segment de privilegiati din sistemele publice de asigurare si servicii de educatie si sanatate si orientarea spre cele private, o data cu formarea unor grupuri/zone "elitiste", relativ inchise fata de cei care nu le sunt membri. Ambele forme de excluziune sociala sunt considerate ingrijoratoare si trebuie contracarate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inegalitati de Venituri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!