Înființarea unei Agenții de Turism

Extras din proiect

Domeniul serviciilor este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei la nivel naţional şi chiar mondial, un segment cu o dinamică din ce în ce mai accentuată în ultima perioadă, din diverse motive: creşterea populaţiei şi a veniturilor acesteia, a nivelului de trai. În particular, turismul , ca şi parte integrantă a serviciilor, cunoaşte o efervescenţă deosebită care se datorează unor categorii multiple de factori printre care se numără: contextul politic stabil la nivel mondial, creşterea dimensiunii veniturilor pentru unele categorii de clienţi, înmulţirea ofertelor şi a destinaţilor turistice accesibile, îmbunătăţirea infrastructurii specifice, etc. 
Conform lui M. Peyromaure Debord turismul văzut ca activitate este: ”acţiunea, dorinţa, arta de a călători pentru propria plăcere”. În acest scop şi pentru satisfacerea cerinţelor şi aşteptărilor clienţilor turismul include mai multe tipuri de activităţi ce se realizează în stânsă dependenţă; astfel când vorbim despre activitatea turistică ne referim la următoarele tipuri de agenţi economici care interacţionează , prezentaţi în figura nr. 1.
Fig. nr. 1: Actori implicaţi în activităţile turistice.
Sursa: Prelucrare după: www.
Activitatea turistică nu trebuie privită izolat ci în corelaţie cu celelalte activităţi care concură la asigurarea unui grad sporit de satisfacţie a clienţilor, de aceea este absolut necesar ca un agent economic care activează în domeniul turismului să-şi propună şi să reuşescă să stabilească relaţii cu parteneri de afaceri cu bună reputaţie (transportatori, hoteluri sau alt tip de unităţi de cazare, restaurante, unităţi de alimentaţie publică, unităţi de agreement, de recreere, etc.)
Agenţia de turism reprezintă un prestator de servicii turistice foarte important în cadrul lanţului ce se crează în desfăşurarea activităţilor specifice turismul, ea fiind primul agent cu care potenţialul client ia contact; astfel în funcţie de imaginea pe care solicitantul unui serviciu turistic reuşeşte să şi-o creeze, desigur pe baza informaţiilor corecte şi pertinente furnizate într-un mod cât mai uşor de reţinut, va alege sau nu să colaboreze cu respectiva agenţie. Mai departe, de aici se va dezvolta un întreg lanţ deorece agenţia este veriga de legătură între potenţialul client şi ceilalţi prestatori de servicii, în principal hotelieri şi unităţi de alimentaţie publică.
În funcţie de natura activităţilor pe care le desfăşoară, agenţiile de turism se împart în două categorii: agenţii touroperatoare şi agenţii detailiste , conform figurii nr. 2.
Fig. nr. 2: Tipuri de agenţii de turism.
Sursa: www.
Oferta agenţiilor de turism este din ce în ce mai bogată şi mai diversificată, acest fapt datorându-se în mare parte unui grad ridicat de concurenţă pe acest segment de activitate dar şi faptului că potenţialii clienţi au devenit din ce în ce mai "sofisticaţi" (sunt mult mai atenţi la condiţiile oferite şi de asemnea sunt mai bine informaţi).
Din oferta unei agenţii de turism fac parte de obicei mai multe categorii de servicii în funcţie de obiectivele acesteia. Astfel, produsele oferite clienţilor pot fi clasificate astfel: 1. oferte de turim pentru turismul intern; 2. oferte de produse şi servicii turistice pentru turismul internaţional.
De asemena în funcţie de obiectivele vizate de turişti ofertele sunt adaptate pentru turism balnear, montan, tabere, circuite, sejururi la mare, etc.
Agenţiile de turism importante se implică, la cerere, în organizarea de conferinţe, congrese, seminarii şi diverse alte evenimente.


Fisiere în arhivă (1):

  • Infiintarea unei Agentii de Turism.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!