Înființarea unei întreprinderi - SC SOA Floral SRL

Cuprins proiect

1. ÎNFIINŢAREA FIRMEI 4
1.1. Naşterea ideii de afaceri 4 
1.2. Formalităţile şi etapele premergătoare necesare înfiinţării firmei 5
2. ANALIZA MEDIULUI AMBIANT AL FIRMEI 7
2.1. Micromediul (mediul intern) 7
2.2. Macromediul (mediul extern) 11
2.3. Principale avantaje şi dezavantaje ale iniţierii afacerii (Analiza SWOT) 16 
3. FUNCŢIONAREA ÎNTREPRINDERII 16
3.1. Viziunea şi misiunea firmei 16
3.2. Obiective 17
3.3 Calendarul de termene 18
3.4. Recrutarea personalului 19
3.5. Organigrama societăţii 19
4. EXERCIŢIUL FINANCIAR 20
4.1. Venituri 22
4.2. Cheltuieli 23
4.3. Determinarea profitului 24
5. CONCLUZII 25
Bibliografie


Extras din proiect

1.1. Naşterea ideii de afaceri
De-a lungul anilor, modul de a face o afacere a evoluat. În ultimele trei decenii, peisajul lumii afacerilor a devenit de nerecunoscut. S-ar putea da sute şi sute de exemple de întreprinzători particulari din lume şi din România, care au iniţiat mici afaceri şi au reuşit să aibă realizări frumoase. 
Astăzi, succesul afacerii depinde de reacţiile elastice la schimbările pieţei, de capacitatea de a implementa rapid noile soluţii, de a se reorganiza, de a lua operativ decizii.
Potrivit unei anchete realizate în anul 2002, în România 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cauzele acestei diferenţe au fost formulate chiar de către subiecţii acestui sondaj, şi anume studenţii. Potrivit acestora, atitudinea lor este cauzată de birocraţie, majoritatea declarând că este foarte dificil să înregistrezi o firmă, dar şi de lipsa resurselor financiare, a banilor necesari demarării unei afaceri. Putem spune că, în general, din 2002 până în prezent au apărut îmbunătăţiri fiscale care să uşureze înfiinţarea unei firme, şi în special pentru studenţi au fost introduse facilităţi în acest scop. 
Decizia de a deveni întreprinzător nu este atât de simplă, am putea spune că e chiar mai puţin complexă decât punerea deciziei în practică. Mai ales dacă ar fi să ne referim la activitatea complexă de creare şi lansare a unei noi afaceri şi nu la cumpărarea uneia deja existentă. Pentru noi, în calitate de studenţi, a fost şi mai greu să luăm această decizie şi apoi să o punem în practică, dar unind într-un tot întreg curajul, ambiaţia şi cunoştinţele ne-am orientat sensul vieţii noastre spre o nouă direcţie, noi orizonturi. Înainte de a ne lansa ne-am informat asupra perspectivelor viitoare atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Această muncă nu a fost uşoară, dar nici inutilă deoarece ne fereşte de eşec. 
În ceea ce priveşte alegerea domeniului de activitate a fost mai simplu pentru că noi doream să facem ceva plăcut, dar şi profitabil. De ce nu o afacere cu flori? Orice variantă ai alege, această afacere este una care îţi aduce profit indiferent de anotimp. Motivul? Sărbători şi aniversări sunt la tot pasul, iar florăriile au clienţi numeroşi în fiecare zi pentru că ocaziile pentru care aceştia cumpără flori nu se sfârşesc niciodată. Unul dintre avantajele acestei afaceri, pe lângă existenţa unei clientele constante şi a faptului că nu este o afacere sezonieră (florile se caută tot timpul), este şi acela că se pot dezvolta şi alte afaceri adiacente, pe orizontală. Având deja spaţiu de producţie, se poate de vândut seminţe, ustensile pentru grădinărit, ghivece şi îngrăşăminte.
Desigur eram conştienţi de faptul că afaceri de acest gen sunt la orice colţ, dar aceasta nu ne-a oprit. Noi ne-am propus să facem ceva nou care să ne delimiteze de ceilalţi, să oferim o altă viziune acestui domeniu. Căci o afacere cu flori îşi poate diversifica oricând gama de produse pe care le oferă (prin cadouri personalizate, de exemplu) de asemenea poate oferi şi servicii de amenajare a spaţiilor comerciale prin produsele pe care le vinde. Creativitatea nu cunoaşte limite în cazul unei astfel de afaceri.
Aspectul inovativ pe care l-am introdus sunt Ikebanele. Aranjamentele Ikebană fac parte din cultul frumuseţii şi eleganţei specific Japoniei, urmărind armonia liniilor, ritmului şi culorilor. Această adevărată artă a aranjamentelor Ikebană implică atât florile, tijele lor şi frunzele, cât şi vaza în care se realizează aranjamentul. Fiecare aranjament impune creatorului său o tehnică specifică, bazată pe cele trei puncte esenţiale care simbolizează umanitatea, cerul şi pământul, precum şi legătura indisolubilă dintre ele.
Rafinamentul japonez, prin aranjamentele Ikebană sunt ideale pentru decorarea noptierelor, măsuţelor de cafea sau a meselor din restaurant sau bar, culorile fiind alese la cerere, în funcţie de nuanţele mobilierului. Ele pot fi realizate şi pe comandă, în funcţie de decorul în care vor fi plasate şi în funcţie de preferinţele clientului. 
Pentru început am considerat că un număr de 5 angajaţi va fi suficient pentru desfăşurarea eficientă a activităţii în cadrul afacerii noastre. În primul rând avem nevoie de un designer floral care se va ocupa de toate aranjamentele florale, de partea creativă a afacerii şi o persoană care va fi responsabilă de vânzarea florilor direct din magazin. Fiind o afacere bazată pe comercializare, dar nu pe cultivare, florile vor fi procurate de la furnizori atât din ţară cât şi de peste hotare cu care avem contracte încheiate. 
În calitate de sediu al firmei am închiriat un spaţiu la parterul unei clădiri. Amplasarea şi amenajarea acestuia e favorabilă pentru afacere având vitrină mare cu o vizibilitate deosebită în plus este situat pe o arteră circulată intens atât pietonal cât şi auto. Datorită vadului comercial şi traficului pietonal intens, precum şi a vitrinei potenţialul spaţiului este deosebit de avantajos.


Fisiere în arhivă (1):

  • Infiintarea unei Intreprinderi - SC SOA Floral SRL.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!