Inflatia in Romania in Perioada 2008-2010

Cuprins proiect Cum descarc?

INFLATIA DE ANUL TRECUT: 4,7%. 5
CEL MAI MULT S-AU SCUMPIT TIGARILE SI APA 5
Scumpire nesemnificativa pe grupa alimentelor 6
Cresteri masive de tarife la servicii 6
IN 2010, INFLATIA VA SCADEA 6
Riscuri dinspre preturile administrate 6
Inflatia, criteriu de performanta in acordul cu FMI 7
RAPORT ASUPRA INFLATIEI - NOIEMBRIE 2008 7
RAPORT ASUPRA INFLATIEI - AUGUST 2009 10
RAPORT ASUPRA INFLATIEI - NOIEMBRIE 2009 11
PROIECTII BNR 16
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din proiect Cum descarc?

INFLATIA 3
CAUZE ALE INFLATIEI 3
FORMELE INFLATIEI 3
MASURAREA INFLATIEI 4
MASURI ANTIINFLATIONISTE 4
CONSECINTELE INFLATIEI 4
ALTE CONCEPTE 4
STUDIU DE CAZ: INFLATIA IN ROMANIA 2008- 2010 5
INFLATIA ANUALA A CRESCUT LA 4,65%, DUPA 8 LUNI DE SCADERE 5
-notiuni generale-
Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.
Inflatia este un indicator final, care arata la sfarsit de an fiscal daca politicile guvernamentale monetare, fiscale, legislative, etc., alaturi de politicile Bancii Centrale, se coordoneaza si conduc la o stabilitate a preturilor de consum.
De obicei, o crestere a nivelului mediu al preturilor de sub 1% anual nu este considerata inflatie. Un nivel al inflatiei intre 1 si 3 % pe an este considerat rezonabil pentru o economie in expansiune, iar o astfel de inflatie se numeste inflatie taratoare. La polul opus se situeaza situatia in care inflatia este de peste 50% pe luna, caz in care avem hiperinflatie.
Pe termen lung inflatia este prezenta in orice economie. Deci, fenomenul nu poate fi controlat in totalitate, ci doar influentat. Inflatia nu este ,,paguboasa" pentru toata lumea. Cei care anticipeaza corect evolutia acesteia au de castigat, in timp ce cei care nu o pot anticipa au in general de pierdut.
Inflatia este un obstacol important in calea implementarii politicilor economice de crestere economica, datorita faptului ca anticiparile agentilor nu mai pot fi efectuate corect, si de aici o risipa de resurse si o neincredere in politicile implementate de puterea publica.
Este necesar sa facem distinctie intre inflatia anticipata si inflatia neanticipata. Inflatia neanticipata este acea crestere surprinzatoare a preturilor, crestere care nu a fost anticipata de catre agentii economici. Acest nivel al inflatiei poate fi mai mare decat nivelul real, determinat ex-post, sau mai mic decat acesta. Inflatia anticipata este acea inflatie pe care agentii economici o asteapta in decursul perioadei urmatoare. Procesul inflationist determina o redistribuire a veniturilor intre agentii care imprumuta bani si cei care dau cu imprumut.
Cauze ale inflatiei
Principalele cauze ale inflatiei sunt:
- inflatie prin moneda - emisiunea excesiva de moneda peste oferta reala de bunuri si servicii; 
- inflatie prin cerere - excedentul de cerere agregata peste oferta agregata; 
- inflatie prin costuri - cresterea costurilor de productie, independent de cererea agregata; 
- inflatia importata; 
- inflatia prin structuri.
Formele inflatiei
Formele inflatiei sunt:
o inflatia taratoare (sau linistita) presupune cresterea preturilor pana la max. 3%; 
o inflatia moderata- reprezinta cresterea anuala a preturilor cu 15-30%. Definitia inflatiei moderate a fost propusa de catre Rudiger Dornbusch, profesor la MIT si Stanley Fischer, primul vice-director executiv al FMI, in 1993; 
o criza inflationista- reprezinta acea perioada de timp, de cel putin doi ani, pe parcursul careia rata anuala a inflatiei depaseste 40%. Definitia crizei inflationiste a fost propusa de catre Michael Bruno si William Easterly, economisti la Banca Mondiala, in 1998; 
o inflatia rapida, cand ritmul anual de crestere a preturilor se apropie de 10%; 
o inflatia galopanta, cand cresterea preturilor depaseste 10% anual; 
o hiperinflatia- reprezinta cresterea preturilor de peste 50% pe luna. Definitia hiperinflatiei a fost formulata pentru prima data de catre Phillip Cagan, profesor la Columbia University, in 1956. Hiperinflatia incepe in luna in care cresterea preturilor depaseste 50% si se termina, daca rata cresterii preturilor scade sub 50% si timp de un an se mentine sub acest nivel. Dupa alti autori, hiperinflatia presupune o rata medie anuala de 1.000% si peste acest nivel.
Masurarea inflatiei
o in marime absoluta - Excedentul de masa monetara peste oferta reala de marfuri, care da nastere la un surplus de cerere absoluta nominala ce se traduce prin majorari ale preturilor efective; 
o in expresie relativa - Este raportul intre excedentul sau surplusul de moneda (respectiv, de cerere)si oferta reala de bunuri si servicii, in economie, caruia ii corespunde o anumita majorare a preturilor. 
1. Indicele general al preturilor IGP; 
2. Indicele preturilor de consum IPC; 
3. Indicele puterii de cumparare a banilor IPCB.
Masuri antiinflationiste
A) Masuri de reducere a excesului de cerere agregata:
- politica monetara riguroasa, de natura sa evite excedentul de moneda in economie;
- politica bugetara a statului, orientata spre reducerea deficitului bugetar, spre mentinerea la un nivel a cheltuielilor publice, in perioada respectiva, si spre ridicarea, in anumite limite, a nivelului impozitelor si taxelor, care sa franeze cresterea cererii si a preturilor;
- politica dobanzilor la creditele acordate, prin care sa nu se ajunga la o micsorare artificiala a ratei dobanzii si la ieftinirea creditului;
B) Masuri de stimulare a cresterii ofertei:
- o politica de salarizare corelata cu rezultatele economice obtinute prin munca, prin care sa se evite cresterea costurilor medii;
- cresterea capacitatii de adaptare a aparatului de productie la cerintele pietii;
- stimularea extinderii potentialului de productie, prin investitii de capital in mijloacele de productie performante, prin forta de munca intr-o structura de calificare noua, inovatii, prin cresterea productivitatii factorilor de productie.
Consecintele inflatiei
Consecintele inflatiei sunt: scaderea puterii de cumparare a populatiei; redistribuirea veniturilor si avutiei; este stimulata inclinatia spre consum si este descurajata inclinatia spre economisire; inflatia avantajeaza debitorii (in moneda nationala); rata dobanzii este influentata de rata inflatiei.
Consecintele inflatiei pe care le suporta populatia, viata social-economica in ansamblul ei sunt cunoscute sub denumirea de cost al inflatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia in Romania in Perioada 2008-2010.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!