Initiativa Central Europeana

Extras din proiect Cum descarc?

Consideratii generale asupra organizatiilor internationale
Organizatiile internationale actuale reprezinta rezultatul unui lung proces de dezvoltare, care a inceput o data cu constituirea societatii moderne, in secolul XIX. Momentul formarii primelor organizatii internationale a coincis cu cel al aparitiei acestei notiuni in interiorul societatilor industriale, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Aceste cadre de desfasurare a relatiilor umane au incercat sa raspunda noilor necesitati ale societatii moderne, determinate de expansiunea economica, multiplicarea si diversificarea schimburilor si a cooperarii. Cooperarea interstatala s-a manifestat la inceput in plan bilateral ca apoi sa se extinda in plan multilateral, in domenii precise si limitate, ca mai tarziu sa cuprinda intreg ansamblul domeniilor internationale, care, la randul lor, s-au diversificat.. 
Initial, cadrul de intrunire a statelor l-au reprezentat conferintele si congresele periodice, fara o structura organizatorica clar delimitata. Treptat aceste cadre de reuniune s-au institutionalizat in forme permanente de cooperare interstatala, prezentand o structura de organizare identica cu cea a organizatiilor actuale. 
Organizatiile internationale reprezinta un ansamblu structurat de participanti, constituit pe baza unui acord, avand o functionare continua in vederea atingerii unor obiective comune, prin coordonarea resurselor si actiunilor. Din definitia data se pot deduce elementele principale ale unei organizatii: 
a. In primul rand, organizatia este un cadru organizat ce reuneste mai multi participanti, care pot fi state (in cazul organizatiilor guvernamentale), asociatii private sau particulare (in cazul organizatiilor neguvernamentale de tipul Amnesty International, de exemplu) 
b. In al doilea rand, organizatia rezulta dintr-un act de vointa al participantilor, manifestat intr-un acord care imbraca forma actului constitutiv, care poarta diferite denumiri - Statut, Pact, Carta, Conventie etc . 
c. Organizatia reprezinta un mecanism de coordonare a resurselor si actiunilor in vederea atingerii unor obiective.
d. Organizatia are o materialitate distincta de cea a membrilor care o compun: un sediu permanent, o structura organizatorica si o autonomie functionala proprie.
Prezentare generala a Initiativei Central Europene (ICE) 
In noiembrie 1989, la Budapesta, cu prilejul reuniunii vicepremierilor si ministrilor de externe din Austria, Ungaria, Italia si Iugoslavia, a fost luata decizia crearii unei initiative, denumita "Patrulater", al carei scop era dezvoltarea cooperarii politice, economice, tehnice, stiintifice si culturale. O data cu admiterea Cehoslovaciei, in 1990, structura a devenit "Grupul Pentagonal", iar in 1991, prin aderarea Poloniei, s-a transformat in "Grupul Hexagonal". Bosnia-Hertegovina, Croatia si Slovenia s-au alaturat acestei forme de cooperare, redenumita Initiativa Central-Europeana (ICE).
Statele membre ICE sunt: Albania (1996), Austria (1989), Belarus (1996), Bosnia si Hertegovina (1992), Bulgaria (1996), Croatia (1992), Republica Ceha (1993), Ungaria (1989), Italia(1989), Macedonia (1993), Moldova (1996), Muntenegru (2006), Polonia (1991), Romania (1996), Serbia (2000), Slovacia (1993), Slovenia (1992) si Ucraina (1996).
Statele membre ale ICE sunt ghidate de principiile Cartei ONU, toate documentele procesului 
de la Helsinki/OSCE. Ei sunt ghidati de asemenea si de declaratiile finale si documentele 
reuniunilor Sefilor de Guvern si Ministrilor Afacerilor Externe ale ICE (inclusiv si a 
initiativelor predecesoare: Quadrolateral, Pentagonal, Hexagonal).
Limba de lucru a CEI este Engleza. Documentele CEI sunt elaborate in Engleza.
Obiective :
- consolidarea cooperarii dintre statele membre si nemembre UE (dintre 18 state membre ICE, jumatate sunt state membre UE), in special privind temele de pe agenda europeana;
- intarirea cooperarii si a relatiilor de buna vecinatate;
- intensificarea cooperarii multilaterale economice, cu accent pe cooperarea transfrontaliera si inter-regionala, modernizarea infrastructurii in transporturi, comunicatii si energie, promovarea comertului si investitilor;
- promovarea cooperarii in domeniile protectiei mediului, turismului si agriculturii;
- promovarea proiectelor culturale in vederea consolidarii contactelor people-to-people, a cunoasterii specificului cultural al fiecarui stat membru;
- dezvoltarea societatii civile.
Dimensiunea Guvernamentala a ICE este compusa din urmatoarele: 
- Reuniunea Sefilor de Guvern (Summit-ul ICE), 
- Reuniunea Ministrilor Afacerilor Externe (Reuniunea MAE), 
- Reuniunea Directorilor Politici a Ministerelor Afacerilor Externe a statelor membre ale 
ICE (Reuniunea DP), 
- Comitetul Coordonatorilor Nationali (CCN), 
- Organe de lucru (Reteaua Punctelor de Contact, Grupele de Implementare a 
Proiectelor, Grupele de Lucru ad-hoc, etc.), 
- Secretariatul Executiv (ICE-SE) si 
- ca un instrument specializat Secretariatul ICE pentru Proiecte (ICE/BERD)


Fisiere in arhiva (1):

  • Initiativa Central Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!