Inovatia Financiara si Managementul Riscului

Cuprins proiect Cum descarc?

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INOVATIA FINANCIARA SI MANAGEMENTUL RISCULUI 2
1.1. ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA INOVATIA FINANCIARA 2
1.2. NOTIUNI PRIVIND MANAGEMENTUL RISCULUI 6
2. IMPLICATIILE INOVATIEI FINANCIARE ASUPRA MANAGEMENTULUI RISCULUI 8
2.1. MANAGEMENTUL RISCULUI PROVOCAT DE INOVATIA FINANCIARA PE PIATA DE CAPITAL SI MONETARA. PRODUSELE DERIVATE SI SECURITIZATE 8
2.2. INOVATIE VERSUS REGLEMENTARE IN CADRUL MANAGEMENTULUI RISCURILOR 16
2.3. PERSPECTIVE PRIVIND INOVATIA IN GESTIUNEA RISCURILOR FINANCIARE 17
CONCLUZII 20
BIBLIOGRAFIE 22


Extras din proiect Cum descarc?

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INOVATIA FINANCIARA SI MANAGEMENTUL RISCULUI
"Atunci cand timpul si mijloacele pentru atingerea scopurilor sunt limitate si susceptibile de utilizari alternative, comportamentul imbraca in mod necesar forma alegerii."
Lionel Robbins - economist englez
1.1. ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA INOVATIA FINANCIARA
Inovatia financiara poate fi definita drept introducerea unui instrument financiar nou pe piata sau in producerea unuia deja existent intr-un nou mod. Procesul de inovatie financiara include schimbari importante in instrumentele financiare, in institutii, practici si piete. 
In plan recent, pe plan financiar am asistat la o dezvoltare fara precedent a noilor instrumente financiare, ceea ce justifica o mai veche caracterizare facuta de James Tobin economiei mondiale: "o economie de hartie" Amploarea inovatiei si a transformarilor structurale in sistemul financiar al tarilor dezvoltate a fost fara precedent: au aparut noi instrumente financiare, s-au creat noi piete de negociere si au aparut noi reglementari, succesiunea rapida a schimbarilor gasindu-si un sprijin necesar in "big bang" ; de la reglementare in plan financiar s-a ajuns la dereglementare si apoi la re-reglementare, in conditiile in care auto-reglementarea a continuat sa fie prezenta. 
Inovatia financiara a fost definita ca un proces de creare (dezvoltare) a unor noi produse financiare; intr-o acceptiune mai larga, sunt inglobate noile metode de a mobiliza sau de a plasa fonduri banesti, sau dezvoltarea si evolutia unor noi organisme financiare In consecinta, inovatia financiara se manifesta in contextul intregii piete financiare: conturile NOW sau derivatele de credit, alaturi de finantarea unor achizitii (gen leverage buy-out), transferul electronic de fonduri si cardurile de credit, eurovalorile mobiliare, toate sunt rezultatul inovatiei financiare.
Procesul de inovare sau, pe scurt, inovarea, este, pe de alta parte, o succesiune de activitati pe care le desfasoara conducerea unei firme pentru a realiza produse si servicii noi, destinate vanzarii In acelasi timp, tot in categoria proceselor de inovare sunt cuprinse si activitatile de extindere a pietelor, de imbunatatire a functionarii aprovizionarii, a proceselor de productie, a intretinerii echipamentelor, a canalelor de distributie, a service-ului si, nu in ultimul rand, perfectionarea activitatilor administrative si de conducere a firmei. Altfel spus, orice schimbare realizata in firma cu scopul de a imbunatati situatia ei economica, pozitia ei pe piata, conditiile de munca ale personalului sau protejarea mediului inconjurator, constituie parte integranta a procesului de inovare.
William Silber considera ca inovatia financiara se poate manifesta in 3 forme diferite, sintetizate in figura de mai jos.
Figura nr. 1. Forme ale inovatiei financiare
Sursa: prelucrare proprie dupa Stoica Ovidiu, Inovatia financiara si dezvoltarea pietelor de capital, Analele stiintifice ale Universitatii Al. I. Cuza, Iasi, 2005-2006, p. 78.
Inovatiile financiare includ forme noi de derivate (derivate de credit, derivate de vreme), contracte de asigurari, actiuni si produse de investitii comasate (pooled investment products).
Inovatiile financiare pot fi impartite dupa functiile specifice ale acestora in :
- inovatii pentru transferul riscului de pret, care ofera participantilor pe
piata mijloace mai eficiente de gestiune a riscului de curs de schimb, de rata a
dobanzii si de pret;
? inovatii pentru transferul riscului de credit;
- inovatii generatoare de lichiditate, care prezinta trei avantaje: cresc
lichiditatea pietelor, ofera noi surse de finantare si permit participantilor de pe piata
sa ocoleasca restrictiile privind capitalurile;


Fisiere in arhiva (1):

  • Inovatia Financiara si Managementul Riscului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!