Inovația Financiară și Managementul Riscului

Cuprins proiect Cum descarc?

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INOVAȚIA FINANCIARĂ ȘI MANAGEMENTUL RISCULUI 2
1.1. ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA INOVAȚIA FINANCIARĂ 2
1.2. NOȚIUNI PRIVIND MANAGEMENTUL RISCULUI 6
2. IMPLICAȚIILE INOVAȚIEI FINANCIARE ASUPRA MANAGEMENTULUI RISCULUI 8
2.1. MANAGEMENTUL RISCULUI PROVOCAT DE INOVAȚIA FINANCIARĂ PE PIAȚA DE CAPITAL ȘI MONETARĂ. PRODUSELE DERIVATE ȘI SECURITIZATE 8
2.2. INOVAȚIE VERSUS REGLEMENTARE ÎN CADRUL MANAGEMENTULUI RISCURILOR 16
2.3. PERSPECTIVE PRIVIND INOVAȚIA ÎN GESTIUNEA RISCURILOR FINANCIARE 17
CONCLUZII 20
BIBLIOGRAFIE 22


Extras din proiect Cum descarc?

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INOVAȚIA FINANCIARĂ ȘI MANAGEMENTUL RISCULUI
“Atunci când timpul şi mijloacele pentru atingerea scopurilor sunt limitate şi susceptibile de utilizări alternative, comportamentul îmbracă în mod necesar forma alegerii.”
Lionel Robbins – economist englez
1.1. ASPECTE GENERALE CU PRIVIRE LA INOVAȚIA FINANCIARĂ
Inovația financiară poate fi definită drept introducerea unui instrument financiar nou pe piață sau în producerea unuia deja existent într-un nou mod. Procesul de inovație financiară include schimbări importante în instrumentele financiare, în instituții, practici și piețe. 
În plan recent, pe plan financiar am asistat la o dezvoltare fără precedent a noilor instrumente financiare, ceea ce justifică o mai veche caracterizare făcută de James Tobin economiei mondiale: “o economie de hârtie” Amploarea inovaţiei şi a transformărilor structurale în sistemul financiar al ţărilor dezvoltate a fost fără precedent: au apărut noi instrumente financiare, s-au creat noi pieţe de negociere şi au apărut noi reglementări, succesiunea rapidă a schimbărilor găsindu-şi un sprijin necesar în “big bang” ; de la reglementare în plan financiar s-a ajuns la dereglementare şi apoi la re-reglementare, în condiţiile în care auto-reglementarea a continuat să fie prezentă. 
Inovaţia financiară a fost definită ca un proces de creare (dezvoltare) a unor noi produse financiare; într-o accepţiune mai largă, sunt înglobate noile metode de a mobiliza sau de a plasa fonduri băneşti, sau dezvoltarea şi evoluţia unor noi organisme financiare În consecinţă, inovaţia financiară se manifestă în contextul întregii pieţe financiare: conturile NOW sau derivatele de credit, alături de finanţarea unor achiziţii (gen leverage buy-out), transferul electronic de fonduri şi cardurile de credit, eurovalorile mobiliare, toate sunt rezultatul inovaţiei financiare.
Procesul de inovare sau, pe scurt, inovarea, este, pe de altă parte, o succesiune de activităţi pe care le desfăşoară conducerea unei firme pentru a realiza produse şi servicii noi, destinate vânzării În acelaşi timp, tot în categoria proceselor de inovare sunt cuprinse şi activităţile de extindere a pieţelor, de îmbunătăţire a funcţionării aprovizionării, a proceselor de producţie, a întreţinerii echipamentelor, a canalelor de distribuţie, a service-ului şi, nu în ultimul rând, perfecţionarea activităţilor administrative şi de conducere a firmei. Altfel spus, orice schimbare realizată în firmă cu scopul de a îmbunătăţi situaţia ei economică, poziţia ei pe piaţă, condiţiile de muncă ale personalului sau protejarea mediului înconjurător, constituie parte integrantă a procesului de inovare.
William Silber consideră că inovaţia financiară se poate manifesta în 3 forme diferite, sintetizate în figura de mai jos.
Figura nr. 1. Forme ale inovației financiare
Sursa: prelucrare proprie după Stoica Ovidiu, Inovaţia financiară şi dezvoltarea pieţelor de capital, Analele ştiinţifice ale Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi, 2005-2006, p. 78.
Inovațiile financiare includ forme noi de derivate (derivate de credit, derivate de vreme), contracte de asigurări, acţiuni şi produse de investiţii comasate (pooled investment products).
Inovaţiile financiare pot fi împărţite după funcţiile specifice ale acestora în :
- inovaţii pentru transferul riscului de preţ, care oferă participanţilor pe
piaţă mijloace mai eficiente de gestiune a riscului de curs de schimb, de rată a
dobânzii şi de preţ;
 inovaţii pentru transferul riscului de credit;
- inovaţii generatoare de lichiditate, care prezintă trei avantaje: cresc
lichiditatea pieţelor, oferă noi surse de finanţare şi permit participanţilor de pe piaţă
să ocolească restricţiile privind capitalurile;


Fisiere în arhivă (1):

  • Inovatia Financiara si Managementul Riscului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!