Instrumente de Plată Utilizate în Afacerile Economice Internaționale

Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Cambia şi biletul la ordin – instrumente de plată şi credit pe termen scurt cu rol de garantare a plăţilor în afacerile economice internaţionale .
Plata prin utilizarea cambiei şi a biletului la ordin se numără printre cele mai vechi tehnici de plată. Din punct de vedere economic, factorii determinanţi care au dus la crearea cambiei şi biletului la ordin au fost: marea densitate de monede, nesiguranţa transporturilor şi interzicerea exportului de capitaluri. Emisiunea, circulaţia cambiilor şi biletelor la ordin sunt legate atât de activitatea în domeniul relaţiilor de schimb internaţionale, cât şi de o serie de operaţiuni cu caracter necomercial, executat de persoane fizice sau juridice.
Cambia este un titlu de credit utilizat ca instrument de plată prin care un creditor dă dispoziţie debitorului său să plătească o anumită sumă unui terţ, la o anumită dată şi într-un loc stabilit, fară a indica operaţiunea care a generat creanţa. Conform acestei definiţii în circuitul cambiei intervin trei părţi : trăgătorul (creditorul) , trasul (importatorul) şi beneficiarul (un creditor al trăgătorului).
Biletul la ordin este, ca şi cambia, un titlu de credit dar spre deosebire de aceasta, reprezintă angajamentul unui debitor de a plăti o sumă unui creditor la un anumit termen sau la prezentarea acestuia. 
Cele două instrumente de plată prezintă anumite avantaje si limite. Avantajele cambiei sunt următoarele: este emisă la iniţiativa exportatorului, materializează datoria importatorului, permite trăgătorului să-şi mobilizeze creanţa, precizează exact termenul de plată.
Limitele cambiei sunt: este supusă acceptării de către tras, este supusă riscului de pierdere, furt, falsificare, este lentă la încasare pentru că în această operaţiune intervin mai multe bănci.
Avantajele biletului la ordin: permite beneficiarului să-şi mobilizeze creanţa, elimină riscul de schimb, precizează datoria importatorului. Ca limite ale biletului la ordin, este precizată doar una: este supus riscului de pierdere, furt, falsificare.
Funcţiile economice ale cambiei şi biletului la ordin. Cele două mijloace de plată joacă un rol important în domeniile comercial şi financiar. Funcţiile acestora se realizează în cadrul unor operaţiuni de mare diversitate ale căror caracteristici depind de aspectele activităţii de comerţ . Aceste titluri de credit pot fi transmise prin gir, pot fi scontate la o bancă. Funcţiile îndeplinite de ele sunt: funcţia de instrument de plată constă în faptul că trăgătorul , în cazul biletului la ordin, are de achitat o datorie faţă de o persoană terţă, beneficiarul. Această funcţie constă şi în faptul că beneficiarul numit girant ,poate să-l transfere prin ,,gir” unui creditor al său , numit giratar, ca plată a datoriei faţă de aceasta. Funcţia de titlu de garanţie: la efectuarea creditului pe termen scurt acordat, băncile pot cere debitorului să garanteze plata ratelor de credit, a dobânzilor şi comisioanelor şi prin emiterea unor cambii sau bilete la ordin având scadenţele la termenele de plată ale ratelor. În unele ţări, creditorii cer debitorilor să semneze cambiile pentru a se asigura de plata la termen a tranzacţiei. Cambia girată în garanţie dă dreptul giratorului să se despăgubească cu preferinţă din suma încasată în baza titlului ,faţă de ceilalţi creditori ai debitorului girant care a dat cambia în gaj. Funcţia de instrument bancar: aceasta constă în asigurarea unei circulaţii mai rapide a creanţelor. Principalele operaţiuni prin care titlurile de credit îndeplinesc prezenta funcţie sunt: scontarea şi forfetarea. Scontarea reprezintă o formă tradiţională de mobilizare a creditelor pe termen scurt prin cedarea drepturilor de creanţă încorporate în titluri de credit. Ea constă în transferul creanţei reprezentate de un titlu de credit


Fisiere în arhivă (1):

  • Instrumente de Plata Utilizate in Afacerile Economice Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!