Instrumente de Plata Utilizate in Afacerile Economice Internationale

Extras din proiect Cum descarc?

1.1. Cambia si biletul la ordin - instrumente de plata si credit pe termen scurt cu rol de garantare a platilor in afacerile economice internationale .
Plata prin utilizarea cambiei si a biletului la ordin se numara printre cele mai vechi tehnici de plata. Din punct de vedere economic, factorii determinanti care au dus la crearea cambiei si biletului la ordin au fost: marea densitate de monede, nesiguranta transporturilor si interzicerea exportului de capitaluri. Emisiunea, circulatia cambiilor si biletelor la ordin sunt legate atat de activitatea in domeniul relatiilor de schimb internationale, cat si de o serie de operatiuni cu caracter necomercial, executat de persoane fizice sau juridice.
Cambia este un titlu de credit utilizat ca instrument de plata prin care un creditor da dispozitie debitorului sau sa plateasca o anumita suma unui tert, la o anumita data si intr-un loc stabilit, fara a indica operatiunea care a generat creanta. Conform acestei definitii in circuitul cambiei intervin trei parti : tragatorul (creditorul) , trasul (importatorul) si beneficiarul (un creditor al tragatorului).
Biletul la ordin este, ca si cambia, un titlu de credit dar spre deosebire de aceasta, reprezinta angajamentul unui debitor de a plati o suma unui creditor la un anumit termen sau la prezentarea acestuia. 
Cele doua instrumente de plata prezinta anumite avantaje si limite. Avantajele cambiei sunt urmatoarele: este emisa la initiativa exportatorului, materializeaza datoria importatorului, permite tragatorului sa-si mobilizeze creanta, precizeaza exact termenul de plata.
Limitele cambiei sunt: este supusa acceptarii de catre tras, este supusa riscului de pierdere, furt, falsificare, este lenta la incasare pentru ca in aceasta operatiune intervin mai multe banci.
Avantajele biletului la ordin: permite beneficiarului sa-si mobilizeze creanta, elimina riscul de schimb, precizeaza datoria importatorului. Ca limite ale biletului la ordin, este precizata doar una: este supus riscului de pierdere, furt, falsificare.
Functiile economice ale cambiei si biletului la ordin. Cele doua mijloace de plata joaca un rol important in domeniile comercial si financiar. Functiile acestora se realizeaza in cadrul unor operatiuni de mare diversitate ale caror caracteristici depind de aspectele activitatii de comert . Aceste titluri de credit pot fi transmise prin gir, pot fi scontate la o banca. Functiile indeplinite de ele sunt: functia de instrument de plata consta in faptul ca tragatorul , in cazul biletului la ordin, are de achitat o datorie fata de o persoana terta, beneficiarul. Aceasta functie consta si in faptul ca beneficiarul numit girant ,poate sa-l transfere prin ,,gir" unui creditor al sau , numit giratar, ca plata a datoriei fata de aceasta. Functia de titlu de garantie: la efectuarea creditului pe termen scurt acordat, bancile pot cere debitorului sa garanteze plata ratelor de credit, a dobanzilor si comisioanelor si prin emiterea unor cambii sau bilete la ordin avand scadentele la termenele de plata ale ratelor. In unele tari, creditorii cer debitorilor sa semneze cambiile pentru a se asigura de plata la termen a tranzactiei. Cambia girata in garantie da dreptul giratorului sa se despagubeasca cu preferinta din suma incasata in baza titlului ,fata de ceilalti creditori ai debitorului girant care a dat cambia in gaj. Functia de instrument bancar: aceasta consta in asigurarea unei circulatii mai rapide a creantelor. Principalele operatiuni prin care titlurile de credit indeplinesc prezenta functie sunt: scontarea si forfetarea. Scontarea reprezinta o forma traditionala de mobilizare a creditelor pe termen scurt prin cedarea drepturilor de creanta incorporate in titluri de credit. Ea consta in transferul creantei reprezentate de un titlu de credit


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de Plata Utilizate in Afacerile Economice Internationale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!