Integrare Economica

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE: 
Integrare economica - scurt istoric si evolutie 
Notiunea de integrare economica, este relativ noua in teoria economica moderna. In sensul cunoscut acum, apare pentru prima data in literatura de specialitate de dupa perioada anilor 1940, pentru ca ulterior sa patrunda si in limbajul oamenilor politici.
La sfarsitul anului 1942, in timpul unei reuniuni a Asociatiei Economice Americane, Falke Hilgerdt vorbea despre schimburile multilaterale de bunuri si servicii care genereaza o integrare economica a tarilor intr-o maniera profitabila pentru toti.
Lansarea Planului Marshall de reconstructie economica a Europei (5 iunie 1947) a fost baza creearii integrarii economice Europene, de acum inainte fiind tot mai multe documentele in care se vorbeste de Integrare Economica .
Integrarea economica este inteleasa astazi ca un proces si in acelasi timp ca o stare de fapt, la care se ajunge in urma unor transformari. Bele Balassa realizeaza o sinteza asupra definirii conceptului de integrare economica, integrarea economica fiind definita ca un ansamblu de procese prin care diferite state constituie un grup sau un bloc comercial regional. Procesele de integrare, deosebit de complexe, presupun si schimbari legislative si institutionale, si de aceea intalnim alaturi de integrare economica si conceptele de integrare politica (politici macroeconomice, generale, sectoriale), dar si integrare institutionala.
Dupa o jumatate de secol de politici de integrare economica regionala, desfasurate pe intreg globul, specialistii in economie, oamenii politici, si nu in ultimul rand cetatenii simpli se vad angrenati in fenomenul de globalizare, care ar trebui sa asigure prosperitatea popoarelor, bunastarea si, de ce nu, pacea globala, de care suntem inca atat de departe.
Integrare Economica in Europa
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Europa vlaguita de resurse economice, materiale si umane, s-a vazut impartita in doua blocuri rivale economic, politic si militar, respectiv tarile din vest, care formau blocul tarilor capitaliste si tarile din zona central-est Europeana, care se aflau in zona de influenta a Uniunii Sovietice, formand blocul tarilor comuniste. Date fiind diferentele fundamentale existente intre cele doua blocuri, au aparut organizatii economice specifice, la nivel de grupari de state, care intr-o forma sau alta aveau ca scop integrarea economica zonala.
Pe baza unei idei a lui Jean Monnet, la 18 aprilie 1951 se semneaza la Paris Tratatul Comunitatii Economice a Carbunelui si Otelului de catre Franta, RF Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg. Tratatul a intrat in vigoare in iulie 1952. In anul 1957, aceleasi tari semneaza la Roma tratatele prin care luau fiinta Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. Statele ce au aderat la CEE au aderat si la celelalte doua tratate mentionate. Urmarea intrarii in vigoare a Tratatului asupra Uniunii Europene de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993 se constituie Uniunea Europeana, bazata pe functionarea a trei piloni:
- Comunitatile Europene, ce permit coordonarea de politici comune, urmand obiectivul de coeziune economica si sociala;
- Politica externa si de securitate comuna;
- Cooperare politieneasca si judiciara in materie penala.
Tabelul prezentat mai jos, incearca sa prezinte evolutia celor mai importante asociatii economice europene, care dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au activat pe plan European.


Fisiere in arhiva (1):

  • Integrare Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!