Investitii Financiare si Gestiunea Portofoliului

Extras din proiect Cum descarc?

Motivatia alegerii titlurilor din portofoliul de investitii
In realizarea portofoliului virtual de actiuni au fost alese urmatoarele titluri: TMK ARTROM SA, POLICOLOR SA, SIF OLTENIA.
Un prim motiv al alegerii acestei combinatii l-a constituit diversificarea portofoliului prin alegerea unor actiuni din trei domenii diferite, care nu sunt interdependente si a caror evolutie a fost favorabila in perioada de analiza de 2 ani, 2007 si 2008. 
Domeniul finaciar-bancar s-a dovedit introtdeaua a fi cel mai porfitabil, societatile de investitii financiare spre care ne-am orientat bucurandu-se mereu de atentia investitorilor. Dintre cele 5 SIF-uri SIF5 prezenta cea mai buna evolutie din ultimii doi ani si un grad foarte mare de lichiditate.
Sectorul chimic a beneficiat de atentia noastra ca urmare a dezvoltarii pe care a inregsitrat-o in ultimii ani si datorita potentialului foarte ridicat pe care il prezinta piata. Societatae Policolor a fost aleasa dintre toate societatile listate la acest sector datorita cresterii puternice si totusi sustinuta din ultimii ani.
Sectorul siderurgic a inregistrat o evolutie spectaculoasa in ultimii 2 ani datorata in principal investitiilor straine masive realizate pentru modernizarea si retehnologizarea celor mai puternice societati din acest domeniu. Dintre ele TMK ARTROM a cunoscut o evolutie bursiera care a atras atentia, ocupand locul 1 intr-un top al celor mai mari cresteri din ultimi 7 ani.
1. ANALIZA FUNDAMENTALA - S.C. TMK - ARTROM S.A
1.1. Aspecte generale privind compania
T.M.K.-ARTROM SA Slatina (simbolul societatii la BVB fiind ART) reprezinta o societate comerciala ce desfasoara activitatea de productie si comercializare a tevilor nesudate din otel prin laminare la cald si tragere la rece pentru constructia de masini si comercializare produse siderurgice si diverse alte bunuri.
Fondata in 1984, compania si-a inceput productia in 1988.
Incepand cu 1 martie 2006 actionarul majoritar al societatii ( firma TMK-SINARA Handel GmbH, inrgistrata in Germania) a devenit proprietatea OAO TMK . Grupul TMK este o companie de tip holding, cu centrul de conducere la Moscova si listata la bursele de la Londra si Moscova. Tevile pentru transportul de petrol si gaze reprezinta mai mult de jumatate din productia anuala a grupului rus recunoscut ca fiind al doilea producator de tevi din otel din lume si cel mai mare din Rusia.
Capitalul social este de 30.792.730 lei, impartit in 12.268.020 actiuni, in valoare nominala de 2.51 lei fiecare. Structura actionariatului este urmatoarea:
- SINARA HANDEL GMBH - 24.805.871 LEI = 9.882.817 actiuni = 80,5576 %
- S.I.F. "OLTENIA" S.A. - 3.754.782 LEI = 1.495.929 actiuni = 12,1937 %
- ALTI ACTIONARI - 2.232.078 LEI = 927.795 actiuni = 7,2487%
1.2 Analiza sectorului de activitate si a situatiei concurentiale
TMk Artrom, producator de tuburi (tevi) din otel (cod CAEN 2722), face parte alaturi de alte firme precum Mechel Targoviste (COS), ArcelorMittal Roman (PTRO - paita Rasdaq), combinatul de la Hundoara, cel de la Galati din sectorul siderurgic, sector ce in ultimii ani a inregistrat o dezvoltare deosebita. Majoritatea companiilor listate din sectorul siderurgic au inregistrat cresteri substantiale de profit in primele noua luni ale anului 2007, in conditiile in care si afacerile lor au inregistrat cresteri substantiale. 
Evolutia pozitiva a rezultatelor combinatelor siderurgice este efectul investitiilor mari pentru in retehnologizare si extinderea capacitatii de productie realizate de actionarii straini ai acestora. Investitorii rusi de la TMK si Mechel au obtinut in acest an cele mai bune rezultate de cand au venit in Romania, dupa ce ambele grupuri au anuntat la inceputul anului investitii masive in combinatele pe care le detin aici. 
Grupul Mechel, care detine combinatele de la Targoviste si Campia Turzii, a reusit sa treaca pe profit pentru prima data de la preluarea celor doua combinate, in 2002. Profitul cumulat al celor doua unitati de productie s-a ridicat in primele noua luni ale anului 2007 la 10,6 mil.lei (6,2 mil. euro), fata de pierderi cumulate de 4,4 mil. lei (1,3 mil. euro) in aceeasi perioada a anului trecut.
Mechel Targoviste (COS) este principala unitate de productie a grupului rus in Romania, cu afaceri de 607 mil. lei (184 mil. euro) si un profit net de 23 mil. lei (7 mil. euro) dupa primele trei trimestre. Reprezentantii grupului rus au anuntat ca vor investi circa 35 mil. dolari pana in 2011 pentru modernizarea combinatului de la Targoviste. Aceste investitii vor permite cresterea capacitatii de productie a combinatului la 600.000 de tone pe an. In prezent, Mechel Targoviste produce 500.000 de tone de otel pe an dupa punerea in functiune la inceputul anului a unei masini de turnare continua a otelului, investitia fiind de 14,4 mil. dolari. De la preluarea combinatului in 2002 si pana in prezent, investitiile grupului rus la Targoviste s-au ridicat la circa 42 mil. dolari.
Celalalt grup rusesc prezent cu doua unitati de productie in Romania, TMK, a inregistrat dupa primele noua luni un profit cumulat de 39,1 mil. lei (11,8 mil. euro), cu 35% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care cifra de afaceri cumulata a celor doua unitati a crescut cu 46%, la 781 mil. lei (236 mil. euro). Combinatul siderurgic TMK Resita (SROY) a inregistrat o dublare a profitului la noua luni, la 11 mil. lei (3,3 mil. euro), in timp ce afacerile au crescut cu 32%, la 384 mil. lei (116 mil. euro).
Cea mai profitabila operatiune a grupului TMK in Romania este insa producatorul de tevi TMK Artrom Slatina (ART), care a raportat la noua luni un profit net de 28 mil. lei (8,5 mil. euro), in crestere cu 17%, la afaceri de 397 mil. lei (120 mil. euro).
In ceea ce priveste situatia concurentiala in domeniul de activitate al societatii comerciale, trebuie amintit faptul ca datorita faptului ca tevile, ca produs metalurgic, sunt utilizate in cele mai variate domenii, fabricatia acestora s-a dezvoltat in toata lumea ca un element de sine statator, ajungand in prezent o ramura industriala bine definite, cu caracteristici proprii, cu particularitati in tehnologii si dezvoltare, robotizare si productictivitate, tevile constituind 10% din productia mondiala de otel. 
In Romania, industria de tevi a urmat un curs paralel cu cel mondial si, in prezent, se prezinta cu o pondere de 6.1%, din productia de otel a tarii, cu intreprinderi bine cotate, daca nu la nivelul cel mai inalt al intreprinderilor producatoare dar, in orice caz, la un nivel superior mediei generale.
In prezent T.M.K.-ARTROM vinde pe piata interna 15,3 % din consumul total de tevi al Romaniei, in special in industria constructoare de masini si cilindrii hidraulici. Prin punerea in functiune a noilor investitii, segmentul de piata se va diversifica, tinta politicii companiei de promovare a noilor produse fiind intrarea in piata tevilor energetice utilizate in industria petrochimica, industria extractiei de petrol si gaze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii Financiare si Gestiunea Portofoliului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!