Italia

Extras din proiect

SUPRAFATA 
Italia, oficial Republica Italiană, este un stat suveran european, de pe Peninsula Italică şi câteva insule la Marea Mediteraneană, cele mai importante fiind Sicilia şi Sardinia. Se învecinează cu Franţa la nord-vest, Elveţia şi Austria la nord şi Slovenia la nord-est. De asemenea înconjoară două enclave: San Marino şi Vatican şi are o exclavă numită Campione d'Italia pe teritoriul elveţian. Capitala Italiei este Roma.
Suprafata Italiei este de 301.225 km².
POPULATIA
Italia a depasit pragul istoric de 60 de milioane de locuitori in 2008, cu o crestere de 434.000 de persoane anul trecut datorata imigrantilor.
Populatia italiana ajungea la sfarsitul anului 2007 la 59,619 milioane. Numarul locuitorilor a ajuns astfel in ultimii 50 de ani de la 50 de milioane la putin peste 60 de milioane, crestere datorata sosirii imigrantilor in Peninsula.
Proportia imigrantilor din Italia la sfarsitul anului 2008 era de 6,5% (3,9 milioane), fata de 5,8% in 2007.
Romanii reprezinta cel mai numeros grup de imigranti, 772.000, urmati de albanezi, 438.000, si de marocani, 401.000. Potrivit estimarilor MAE, in Italia se afla peste un milion de romani.
Desi s-au nascut cu 12.000 de copii mai mult in 2008 fata de 2007, procesul de imbatranire a populatiei a continuat, din cauza "longevitatii exceptionale" a italienilor. Atfel, 20,1% din populatie are varste de peste 65 de ani, fata de 17,6% in 1999.
DATE GEOGRAFICE
Italia consistă predominant dintr-o peninsulă care se extinde în Marea Medtiterană, unde împreună cu două mari insule Sicilia şi Sardinia creează diferite părţi ale mării, ca şi Marea Adriatică la nord-est, Marea Ionică la sud-est, Marea Tireniană la sud-vest şi în final Marea Linguriană la nord-vest.
Munţii Apenini din centrul peninsulei, merg spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formează un arc, închizând Italia în nord. Aici se află şi o lagună aluvionară mare, Laguna Po-Veneţia, străbătută de Râul Po şi de mulţi afluenţi ai săi, care curg dinspre Alpi, Apenini şi Dolomiţi. Alte râuri cunoscute sunt Tiberul, Adige şi Arno.
Cel mai înalt punct al Italiei este Muntele Alb (Monte Bianco) cu 4,808 m, dar Italia este mai ales asociată cu doi faimoşi vulcani: acum adormitul Vezuviu în apropriere de Napoli şi activul Etna în Sicilia.
CLIMA
In N clima este continentala, cu ierni relativ reci, veri calduroase si precipitatii abundente. Italia peninsulara are un climat mediteranian, cu veri secetoase si calde si cu ierni ploioase si blande. De la N la S temperaturile cresc concomitent cu scaderea precipitatiilor.
CLIMA
RESURSE SI AGRICULTURA
Resursele sunt putine in Italia. Resursele au fost depasite de necasitatile industriei constructoare de masini. Resursele de carbuni sunt nesemnificative , iar cele de gaze sunt sub necesitati. Exploatarea zacamintelor de sulf , marmura si mercur satisfac economia proprie.Agricultura are un randament ridicat datorita eficientei programelor recente de modernizare. Regiunile traditionale au fost reamenajate , iar cele mai intinse regiuni din Italia s-au transformat in regiuni de culturi mediteraneene moderne. In Italia se cultiva cereale (porumb, grau), tomate, soia in partea de nord, lamai (locul al II-lea mondial), struguri (locul I), fructe, masline, portocale in partea de sud s.a. Este prima producatoare mondiala de vin.


Fisiere în arhivă (1):

  • Italia.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!