Leasingul ca Forma de Finantare

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Leasingul - aspecte generale 3
1.1. Istoricul operatiunilor de leasing 3
2.1. Definirea conceptului de leasing 4
3.1. Clasificarea operatiunilor de leasing 6
4.1. Contractul de leasing 11
4.1.1. Trasaturile contractului de leasing 11
4.1.2. Elementele contractului de leasing 11
4.1.3. Obligatiile locatorului 12
4.1.4. Obligatiile utilizatorului 13
4.1.5. Drepturile utilizatorului 14
Capitolul 2
Particularitatile leasingului financiar 14
2.1. Aspecte juridice ale leasingului financiar 14
2.2. Abordarea leasingului financiar conform IASB 16
2.3. Leasingul financiar - aspecte contabile 19
2.3.1. Contabilizarea de catre locatari 19
2.3.2. Contabilizarea de catre locatori 20
2.3.3. Prezentarea informatiilor 20
2.4. Analiza fnanciara si interpretare a leasingului financiar 21
Capitolul 3
Avantajele pe care le ofera leasingul financiar fata de creditul bancar - 
Studiu de caz 24
3.1. Achizitionarea echipamentelor tehnologice prin intermediul
creditului bancar 24
3.2. Achizitionarea echipamentelor tehnologice prin intermediul contractului
de leasing financiar 26
3.3. Concluzii 30
Bibliografie 32


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Leasingul - aspecte generale
1.1. Istoricul operatiunilor de leasing
Radacinile leasingului sunt foarte adanci. Astfel, inca din antichitate, in tari orientale ca Mesopotamia, Egipt, Fenicia apar forme apropiate ale acestor tipuri de operatiuni. Fiind in concordanta cu activitatile preponderente din acea perioada, obiectul acestor operatiuni il constituiau uneltele necesare practicarii agriculturii, iar subiectii erau, pe de-o parte, clasele bogate (clerul) si, pe de alta parte, agricultorii carora li se ,,inchiriau" unelte, pamant etc.
Primele reglementari privind leasingul au fost descoperite in vechea Roma, in anul 550 i.Ch., in Codul lui Justinian, unde se facea distinctie intre leasingul operational si leasingul financiar. Conform altor opinii, activitati de leasing au fost inregistrate si in obstile satesti din Rusia si tarile din Europa Rasariteana.
Insa primele operatiuni care au prefigurat leasingul modern au avut loc in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea. Astfel, in 1877, aparatele de telefon au fost inchiriate abonatilor, acest contract avand sa fie denumit ,, LEASE".
,,Leasingul financiar" este strans legat de omul de afaceri californian D.P. Bootle care, alaturi de cativa prieteni, a fondat in 1952 ,,United States Leasing Corporation", prima societate specializata in operatiuni de leasing al echipamentelor mobiliare, societate care este astazi una din cele mai puternice in domeniu.
Numarul societatilor de leasing a crescut rapid in SUA. Astfel, in anul 1959 acestea operau cu 300 mil. USD, in 1967 cu peste 5 mld. USD, in 1970 cu circa 7 mld. USD, ritmul mediu anual al operatiunilor de leasing in S.U.A. ridicandu-se la 10-15 %. 
Aceasta extindere rapida a leasingului in SUA, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial s-a datorat nevoilor enorme de capital pentru restructurarea industriei bazate pe producerea armamentelor. Aceasta restructurare presupunea mari investitii care, in majoritatea cazurilor, erau finantate din credite. Insa acordarea de credite era deosebit de riscanta pentru banci, investitorii nefiind in posibilitatea sa prezinte garantii corespunzatoare cerute de catre acestea. In astfel de conditii, cea mai buna garantie s-a dovedit a fi asupra dreptului de proprietate. Astfel, bancile, pentru a minimiza riscul nerambursarii creditelor de catre debitori, nu acordau credite, ci (ele sau eventual societatile de leasing finantate de catre banci) cumparau bunurile de investitii si cedau drepturile de folosinta beneficiarilor contra unei chirii platite la anumite termene bine stabilite. Dreptul de proprietate ramanea la banca, iar daca respectivul chirias nu platea sumele stabilite prin contract, atunci proprietarul proceda la luarea bunurilor ce-i apartineau, urmand sa gaseasca un alt beneficiar.
Leasingul a luat o atat de mare amploare in SUA si datorita facilitatilor fiscale mari date in acest sens.
In Europa, leasingul a patruns mai tarziu, mai intai in Anglia si apoi raspandindu-se mai ales in tarile occidentale (Germania, Franta, Olanda, Belgia). Se pun bazele juridice ale leasingului pentru fiecare tara, iar terminologia cunoaste unele nuantari: de exemplu, in Franta apare sub denumirea de credit-bail.
Dupa anii '70, leasingul se extinde si in Asia si in America Latina, rare fiind tarile in care leasingul nu este practicat sub o forma sau alta.
In tarile socialiste, leasingul a fost utilizat si reglementat prima data in Cehoslovacia prin anii '80, iar apoi a fost utilizat in tari precum Polonia si Bulgaria. In Ungaria leasingul apare pe la mijlocul anilor '80.
In anul 1983 a avut loc primul congres al lumii privind operatiunile de leasing, organizat la Hong-Kong.


Fisiere in arhiva (1):

  • Leasingul ca Forma de Finantare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!