Lichiditate si Solvabilitate Patrimoniala

Extras din proiect Cum descarc?

DEFINITIE : 
Solvabilitatea este capacitatea firmei de a plati la scadenta datoriile fata de creditorii sai. Un agent economic este solvabil cand suma activelor sale investite in mijloace fixe, active circulante, creante certe, resurse banesti este mai mare sau cel putin egala cu totalul pasivului reprezentand obligatii fata de parteneri, salariati, bugetul statului, banca. Un agent economic poate fi solvabil chiar daca la un moment dat nu are capacitate de plata. Lipsa capacitatii de plata si a lichiditatilor financiare pot fi temporare daca se bazeaza pe o solvabilitate certa a agentului economic. Pentru agentul economic solvabilitatea se asigura numai prin desfasurarea unei activiati eficiente din care se obtine profit. Daca activitatea nu este profitabila pierderile din patrimoniu duc la starea de insolvabilitate.
Solvabilitatea patrimoniala este un indicator care se determina prin raportarea capitalului social la totatul elementelor patrimoniale, inclusiv capitalul social.
Calitatea activelor de a fi imediat disponibile pentru a acoperirea cheltuielilor. Astfel, banii sunt, prin definitie, complet lichizi. Celelalte active prezinta grade diferite de lichiditate, in functie de indeplinirea a doua criterii. Un activ este cu atat mai lichid, cu cat poate fi mai lesne transformat in bani (ca timp si costuri de tranzactii). A doua caracteristica a lichiditatii (care a devenit evidenta in special in ultimul timp) este masura in care poate fi afectat activul respectiv de riscul fluctuatiei valorii capitalului (in termeni monetari). Dupa criteriul convertibilitatii in bani, un depozit cu retragere pe termen scurt poate fi numai partial mai lichid decat un stoc de TITLURI DE VALOARE DE PRIM RANG cu termen de cinci ani, care sunt imediat vandabile pe o piata bine organizata. Dar dupa criteriul riscului de capital, stocul este neindoielnic mai putin lichid decat un depozit sau, de fapt, decat un titlu de valoare pe termen scurt.
Lichiditatea patrimoniala este un alt indicator ce se determina ca raport intre componentele patrimoniale active care se pot transforma in timp scurt in mijloace banesti ( disponibilitati in conturi la banci si in casa, titluri de credit, actiuni, obligatiuni, cambii, cantitati de materiale, materii prime etc. ) si elemente patrimoniale de pasiv de asemenea pe termen scurt ( credite bancare cu scadenta pe termen scurt, furnizori, salarii, impozite ).
INDICATORI DE LICHIDITATE :
1. Lichiditatea curenta = active curente/ datorii curente;
Acesta este indicatorul standard pentru masurarea lichiditatii si reflecta masura in care activele curente ofera garantia acoperirii datoriilor curente din activele curente.
2. Lichiditatea imediata = (active curente - stocuri )/datorii curente
Firmele nu pot converti toate activele lor curente in Numerar , foarte repede. Exista tipuri de activitati in care miscarea stocurilor este foarte inceata, stocurile lor nefiind foarte lichide datorita unui ciclu lung de fabricatie. De aceea, in asemenea situatii este relevant calculul indicatorului lichiditatii imediate.
Lichiditatea imediata ar trebui sa fie cel putin egala cu 1 pentru firmele cu o miscare lenta a stocurilor, iar pentru cele cu o viteza de rotatie rapida a stocurilor poata sa scada chiar si sub 1, fara a sugera ca firma ar avea dificultati financiare.
Lichiditatea unei firme este strans legata de modul in care conducerea gestioneaza capitalul de lucru.
Capitalul de lucru este reprezentat de stocurile de materii prime, materiale, produse finite si diferenta dintre crente si datorii.
Capitalul de lucru net este reprezentat de diferenta intre active curente si datoriile curente.
Analiza capitalului de lucru trebuie sa tina cont si de domeniul de activitate in care opereaza firma :
Exemplu :
- Hipermarketurile (Carrefour , Cora ) incaseaza tot ceea ce vand in numerar - oamenii platind pentru achizitiile lor cash sau utilizand cardurile bancare. Achizitiile lor de la furnziori sunt realizate de regula pe baza de credit comercial. Din acest motiv, ele detin importante sume in numerar pentru care trebuie sa gaseasca diverse modalitati de a-l valorifica.
- Dimpotriva, furnizorii acestor mari hipermarketuri, vand si cumpara pe baza de credit comercial.
In cazul lor este foarte importanta gestionarea acestui flux - adesea trebuind sa se recurga la finantare pe termen scurt de la banci, altfel firmele neputandu-si sustine cash flow-ul.
Accesul la finantare este o problema cheie pentru astfel de agenti economici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lichiditate si Solvabilitate Patrimoniala.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!