Management economico-financiar analiza economico-financiară SN NuclearElectrica SA

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Nicolescu O., Management, Editura Economica, Bucuresti, 1996;
2. Nicolescu O., Verboncu I., Management, Editura Economica, 1999;
3. Eugen Burdus, Management Comparat, Editura Economica, 1998;
4. Kotler P., Principiile Marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1998;
5. Gheorghiu A., Analiza acivitatii economice a intreprinderilor, EDP, Bucuresti, 1982;
6. https://www.bvb.ro/;
7. https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/;
8. https://thinkout.io/;
9. https://www.financialmarket.ro/;
10. https://ro.wikipedia.org/wiki/Nuclearelectrica#Vanzarea_energiei_electrice;
11. https://www.coursehero.com/.


Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Analiza economico-financiara reprezinta un ansamblu de concepte, tehnici si instrumente de tratare a informatiilor, cu scopul diagnosticarii starii unei entitati economice, a aprecierii nivelului cantitativ al performantelor acesteia, in conditiile existentei unui mediu concurential dinamic. Aceasta studiaza mecanismul de formare si modificare a fenomenelor economice prin descompunerea lor in elemente componente, in parti simple si prin stabilirea factorilor de influenta. Descompunerea se face in trepte, de la complex la simplu, in vederea identificarii cauzelor finale, care explica o anumita stare de fapt, un anumit nivel de performanta, sau o anumita evolutie a lor (Fig. 1).
Fig. 1 Schema desfasurarii analizei economico-financiare 
Elementele = parti componente ale fenomenului analizat.
Factorii = forte motrice care provoaca, determina un fenomen, un rezultat.
Cauzele finale = imprejurari care, in anumite conditii, explica aparitia unui fenomen, starea si evolutia acestuia.
Analiza economico-financiara asigura tratarea informatiilor interne si externe, in vederea formularii unor aprecieri pertinente referitoare la situatia unei firme, la nivelul si calitatea performantelor sale, la gradul de risc intr-un mediu concurential dinamic. Aceasta se realizeaza in sensul invers al evolutiei reale a fenomenului economic cercetat, si anume: de la rezultatele activitatii economice catre elemente si factori.
Continutul procesului de analiza economico-financiara, imbinarea acesteia cu sinteza pot fi concepute in urmatoarele etape:
-  delimitarea obiectului analizei;
-  determinarea elementelor, factorilor si cauzelor fenomenului cercetat;
-  stabilirea relatiilor de conditionare dintre fiecare factor si fenomenul realizat, pe de o parte, cat si dintre diferitii factori care actioneaza asupra acestuia, pe de alta parte;
-  masurarea (cuantificarea) influentelor factorilor asupra fenomenului analizat;
-  sinteza rezultatelor analizei;
-  elaborarea masurilor pentru sporirea eficientei activitatii in viitor.
Cercetarea fenomenelor economice, realizarea obiectivelor analizei economico-financiare a intreprinderii implica operarea cu o serie de metode si instrumente fie specifice, fie imprumutate din alte stiinte.
La nivelul tuturor agentilor economici, finalitatea oricarui tip de activitate se exprima cu ajutorul indicatorilor economico-financiari. Acestia reprezinta instrumentul operational fundamental al analizei. Indicatorii economico-financiari pot fi grupati in patru categorii principale:
-  indicatori ai resurselor (umane, materiale, financiare, informationale);
-  indicatori ai consumului de resurse (indicatori ai cheltuielilor);
-  indicatori de performanta si rezultate cunoscuti sub denumirea de solduri intermediare de gestiune (SIG);
-  indicatori de eficienta, calculati sub forma ,,ratelor", prin raportarea a doi indicatori exprimati in marime absoluta, in una din variantele de mai jos:
2. METODE SI TEHNICI UTILIZATE IN ANALIZA ECONOMICO-FINANCIARA
In cadrul analizei economico-financiare se utilizeaza mai multe metode si procede specifice sau imprumutate din alte stiinte. Metodele cu cea mai larga aplicabilitate in analiza economico-financiara, grupate in:
-  metode ale analizei calitative, care vizeaza esenta fenomenului, depistarea legaturilor cauzale;
-  metode ale analizei cantitative, care au ca obiect cuantificarea influentelor factorilor care explica fenomenul.
2.1. Metode ale analizei calitative
In cadrul metodelor calitative in analiza economico-financiara, pot fi incluse: comparatia, diviziunea sau descompunerea rezultatelor si gruparea.
2.1.1. Comparatia permite analiza oricarui rezultat al activitatii intreprinderii prin raportare la un criteriu sau o baza de referinta. Drept criteriu de referinta poate fi considerat: un rezultat al perioadei precedente, rezultatele altor intreprinderi, media sectoriala sau pe ramura, anumite standarde, norme etc. Pentru orice agent economic criteriul de referinta principala constituie nivelul obiectivelor programate.
2.1.2. Diviziunea sau descompunerea rezultatelor (inclusiv a abaterilor fata de un sistem de referinta) asigura profunzimea studierii indicatorilor economico-financiari, pentru a localiza factorii si cauzele actiunii lor in timp si spatiu, in scopul unei evaluari pertinente a realitatii.
2.1.3. Gruparea presupune impartirea entitatii studiate in grupe relativ omogene in functie de o anumita caracteristica de grupare, care depinde de scopul analizei si de specificul fenomenului cercetat (de ex., gruparea personalului intreprinderii dupa vechime neintrerupta in unitate). 
2.2. Metode ale analizei cantitative
Masurarea contributiei factorilor si elementelor componente asupra modificarii fenomenului analizat are scopul de a evidentia legaturile cauzale, de a stabili factorii cu actiune mai importanta asupra rezultatelor.
Pentru separarea influentei factorilor, se pot utiliza urmatoarele metode ale analizei cantitative: metoda iterarii (substitutiilor in lant), metoda balantiera, metodele statistice, modelarea fenomenelor economice, metoda grilelor de evaluare, tehnica profilelor, metoda ABC, metoda ratelor, metoda scorurilor, metoda analizei regresionale, metoda calculului marginal, metoda calculului matricial, metoda fluxurilor, metode sociologice.
2.2.1. Metoda iterarii (metoda substitutiilor in lant) se foloseste pentru cuantificarea contributiei diferitilor factori la formarea si modificarea unui anumit fenomen sau rezultat. Metoda se aplica atunci cand in modelul economic, intre factorii de influenta exista relatia matematica de produs sau raport.
2.2.2. Metodele statistice: marimile relative de structura, coeficientii de concentrare si de sezonalitate, abaterile absolute, marimile medii, modificarile relative etc. Cu ajutorul metodelor statistice se stabileste dinamica unui fenomen in raport cu o baza de comparatie (fixa sau in lant), se construiesc ritmuri, se fac aprecieri asupra solutiei diferitelor elemente structurale, fata de media intreprinderii sau a sectorului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Management economico-financiar analiza economico-financiara SN NuclearElectrica SA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Nicolescu O., Management, Editura Economica, Bucuresti, 1996;
2. Nicolescu O., Verboncu I., Management, Editura Economica, 1999;
3. Eugen Burdus, Management Comparat, Editura Economica, 1998;
4. Kotler P., Principiile Marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1998;
5. Gheorghiu A., Analiza acivitatii economice a intreprinderilor, EDP, Bucuresti, 1982;
6. https://www.bvb.ro/;
7. https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/;
8. https://thinkout.io/;
9. https://www.financialmarket.ro/;
10. https://ro.wikipedia.org/wiki/Nuclearelectrica#Vanzarea_energiei_electrice;
11. https://www.coursehero.com/.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!