Cuprins
- I. Caracteristici generale
- II. Metode clasice de contabilitate de gestiune și calculație a costurilor complete
- 2.1 Metoda globală
- 2.2 Metoda pe faze
- 2.3 Metoda pe comenzi
- 2.4 Metoda standard-cost
- 2.5 Metoda tarif-oră-mașină (T.H.M.)
- 2.6 Metoda Georges Perrin (G.P.)
- III. Avantajele si dezavantajele metodelor clasice și moderne de contabilitate de gestiune
- 3.1 Avantajele/ dezavantajele metodei pe faze
- 3.2 Avantajele/dezavantajele metodei pe comenzi
- 3.3 Avantajele/dezavantajele metodei standard-cost
- 3.4 Avantajele/dezavantajele metodei T.H.M.
- 3.5 Avantajele/dezavantajele metodei Georges Perrin
Extras din proiect
I. Caracteristici generale
Doctrina și practica calculației costurilor remarcă faptul că alegerea metodelor posibile de utilizat în determinarea costurilor este subordonata, influenței generată de modul de organizare al producției, de specificul activității, particularitățile procesului tehnologic. Unii specialiști apreciază că “sub influența acestor factori sistemul informațional al costurilor se poate organiza după mai multe metode, variante și forme de organizare”, printre care se enumără:
- metoda globală;
- metoda pe faze;
- metoda pe comenzi.
Cele trei metode de calculație a costurilor sunt numite metode clasice și fac parte din categoria metodelor absorbante și în consecință, au caracteristic faptul că prin intermediul lor se calculează la nivel de purtător de costuri, costul total, luând în calcul atât cheltuielile directe, cât și cheltuielile indirecte, respectiv, pe articole de calculație sau pe elemente primare de cheltuieli. Pe aceasta se bazează conceptul de cost complet.
O altă particularitate a acestor metode este dată de faptul că ele necesită efectuarea a două rânduri de calculații privind costul producției. Un prim rând de calculații este acela care precede desfășurarea procesului de producție și are ca scop determinarea costului antecalculat al producției, concretizându-se în bugetul costurilor și cel de al doilea rând de calculații care se efectuează după terminarea procesului de producție, pe baza datelor înregistrate în contabilitatea de gestiune. Elaborarea celor două rânduri de calculație permit la sfârșitul fiecărei perioade de gestiune compararea costurilor antecalculate cu cele efective, stabilindu-se în acest mod abaterile.
Alături de cele trei metode clasice de calculație a costurilor amintite, conceptul costului complet este reprezentat și printr-o serie de metode moderne:
- standard - cost;
- T.H.M. (tarif - oră - mașină);
- G.P. (Georges Perrin).
Spre deosebire de metodele clasice de calculație a costurilor care urmăresc determinarea numai a unui cost efectiv, metodele moderne permit pe lângă stabilirea unui cost antecalculat față de care costul efectiv se poate raporta și efectuarea controlului, analizei și influențării costurilor pe parcursul desfășurării procesului de producție.
Pe lângă aceste caracteristici de ordin general, fiecare dintre metodele clasice ori moderne bazate pe conceptul costului complet prezintă și o serie de aspecte particulare a căror lămurire necesită o analiză separată a lor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Metode de calculatie a costurilor.docx