Metode de calculație a costurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Caracteristici generale
II. Metode clasice de contabilitate de gestiune si calculatie a costurilor complete
2.1 Metoda globala
2.2 Metoda pe faze 
2.3 Metoda pe comenzi
2.4 Metoda standard-cost
2.5 Metoda tarif-ora-masina (T.H.M.)
2.6 Metoda Georges Perrin (G.P.)
III. Avantajele si dezavantajele metodelor clasice si moderne de contabilitate de gestiune
3.1 Avantajele/ dezavantajele metodei pe faze
3.2 Avantajele/dezavantajele metodei pe comenzi
3.3 Avantajele/dezavantajele metodei standard-cost
3.4 Avantajele/dezavantajele metodei T.H.M.
3.5 Avantajele/dezavantajele metodei Georges Perrin


Extras din proiect Cum descarc?

I. Caracteristici generale
Doctrina si practica calculatiei costurilor remarca faptul ca alegerea metodelor posibile de utilizat in determinarea costurilor este subordonata, influentei generata de modul de organizare al productiei, de specificul activitatii, particularitatile procesului tehnologic. Unii specialisti apreciaza ca "sub influenta acestor factori sistemul informational al costurilor se poate organiza dupa mai multe metode, variante si forme de organizare", printre care se enumara: 
- metoda globala;
- metoda pe faze;
- metoda pe comenzi.
Cele trei metode de calculatie a costurilor sunt numite metode clasice si fac parte din categoria metodelor absorbante si in consecinta, au caracteristic faptul ca prin intermediul lor se calculeaza la nivel de purtator de costuri, costul total, luand in calcul atat cheltuielile directe, cat si cheltuielile indirecte, respectiv, pe articole de calculatie sau pe elemente primare de cheltuieli. Pe aceasta se bazeaza conceptul de cost complet. 
O alta particularitate a acestor metode este data de faptul ca ele necesita efectuarea a doua randuri de calculatii privind costul productiei. Un prim rand de calculatii este acela care precede desfasurarea procesului de productie si are ca scop determinarea costului antecalculat al productiei, concretizandu-se in bugetul costurilor si cel de al doilea rand de calculatii care se efectueaza dupa terminarea procesului de productie, pe baza datelor inregistrate in contabilitatea de gestiune. Elaborarea celor doua randuri de calculatie permit la sfarsitul fiecarei perioade de gestiune compararea costurilor antecalculate cu cele efective, stabilindu-se in acest mod abaterile.
Alaturi de cele trei metode clasice de calculatie a costurilor amintite, conceptul costului complet este reprezentat si printr-o serie de metode moderne:
- standard -  cost;
- T.H.M. (tarif -  ora -  masina);
- G.P. (Georges Perrin).
Spre deosebire de metodele clasice de calculatie a costurilor care urmaresc determinarea numai a unui cost efectiv, metodele moderne permit pe langa stabilirea unui cost antecalculat fata de care costul efectiv se poate raporta si efectuarea controlului, analizei si influentarii costurilor pe parcursul desfasurarii procesului de productie.
Pe langa aceste caracteristici de ordin general, fiecare dintre metodele clasice ori moderne bazate pe conceptul costului complet prezinta si o serie de aspecte particulare a caror lamurire necesita o analiza separata a lor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Metode de calculatie a costurilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!