Metode de comparație a sistemelor economice din Danemarca și Suedia

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere - conceptul de sistem economic . 3
2. Danemarca - introducere . 4
3. Danemarca - situaţia generală a economiei. 6
4. Suedia - introducere . 17
5. Suedia - situaţia generală a economiei . 19
6. Concluzii . 29
7. Bibliografie . 30


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Termenul de “sistem” semnifică, în general, un ansamblu complex de elemente ordonate şi interconectate având o anumită structură şi funcţionalitate, comportament şi finalitate.
Categoria de “sistem economic” a fost şi este abordată sub aspectul conţinutului şi caracteristicilor sale, al formelor de manifestare şi implicaţiilor curente, şi de durată asupra evoluţiei sistemului societăţii, de către numeroşi specialişti. 
Sistemul economic poate fi definit drept un ansamblu de elemente şi părţi ale vieţii economice privite în totalitatea, unitatea şi interacţiunea lor, ansamblu localizat în spaţiu şi determinat în timp. Aici se face deosebire între “sistemul economic” teoretic, conceptual, elaborat şi construit de ştiinţa economică şi “sistemul economic” real şi concret care caracterizează viaţa economică reală, dintr-un anumit timp şi spaţiu. Sistemul economic teoretic este cel ideal spre care tind sistemele reale.
Sistemul economic real şi concret, se caracterizează prin: 
a) este un întreg, în care elementele şi părţile componente îşi au locul lor determinat, sunt legate unele de altele şi se condiţionează unele pe altele, se influenţează reciproc şi se află într-o permanentă interacţiune; 
b) fiecare componentă - element sau parte - îndeplineşte un anumit rol în funcţionarea şi evoluţia sistemului; 
c) nu există în formă pură, ci sub forma unor alcătuiri mai complexe care cuprind în structura lor elemente proprii altor evoluţii anterioare a economiei.
Am ales sa analizăm sistemele economice a două ţări dezvoltate şi apropiate, Danemarca şi Suedia, cu scopul de a evidenţia atât dezvoltarea economică a acestora de-a lungul timpului, cât şi diferenţele în mentalitatea şi cursul dezvoltării economiei.
Danemarca
Danemarca (daneză Danmark) sau Regatul Danemarcei (Kongeriget Danmark) este din punct de vedere geografic cea mai mică și cea mai sudică țară a Europei de Nord, și de asemenea cea mai veche. Aflată la nord de Germania (singurul vecin terestru), la sud-vest de Suedia, și la sud de Norvegia, se află la 56°00′00″N, 10°00′00″E în Scandinavia aflată în Europa de Nord, dar nu în Peninsula Scandinavă. Danemarca se află la limita dintre Marea Baltică și Marea Nordului, și e formată dintr-o peninsulă numită Iutlanda (Jylland) legată de Germania de nord, insulele Funen (Fyn), Zealand (Sjælland), Bornholm (Bornholm) și numeroase insule mai mici, cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez.
Danemarca este o monarhie constituțională și face parte din Uniunea Europeană. Groenlanda și Insulele Faroe sunt teritorii daneze autonome.
Etimologia cuvântului Danemarca (daneză Danmark) este nesigură, existând puține surse, iar experții având două interpretări asupra numelui. Ambele susțin că terminația -mark înseamnă pădure virgină (teritoriu nelocuit).
Cuvântul pare a proveni din cuvântul german/francez Danemark, unul dintre marșurile organizate de Charlemagne în jurul anului 800 în partea sudică a insulei Iutlanda.
Danemarca are o suprafată totală de 43.094 kmp, din care 42.394 km2 reprezintă uscatul si 700 kmp apă.
Conform ultimului recensamant din 2011, populaţia totală a Danemarcei a fost estimată la 5,560,628 de locuitori.
Forma de stat. Danemarca (forma scurtă oficială) sau Regatul Danemarcei (forma lungă oficială) este o monarhie constituţională si face parte din Uniunea Europeană din 1973.
Capitala se afla la Copenhaga (1.343.000 loc.).
Alte oraşe importante, din care unele sunt porturi renumite: Arhus (204.000 loc.), Odense (144.000 loc.), Alborg, Esbjerg, Fredericia, Grena, Koge, Struer.
Limba oficială este daneza, iar engleza este a doua limbă predominantă.
Moneda naţională este coroana daneză, 1 krone=100 oere. Danemarca a ales să nu se alăture Uniunii Europene alături de celelalte 12 ţări care au adoptat euro ca monedă unică la 1 ianuarie 1999.
97% din danezi sunt evanghelici lutherani, iar restul sunt protestanţi şi romano-catolici.


Fisiere în arhivă (2):

  • Metode de Comparatie a Sistemelor Economice din Danemarca si Suedia.doc
  • Metode de Comparatie a Sistemelor Economice din Danemarca si Suedia.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!