Metode de Comparatie a Sistemelor Economice din Danemarca si Suedia

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere - conceptul de sistem economic . 3
2. Danemarca - introducere . 4
3. Danemarca - situatia generala a economiei. 6
4. Suedia - introducere . 17
5. Suedia - situatia generala a economiei . 19
6. Concluzii . 29
7. Bibliografie . 30


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Termenul de "sistem" semnifica, in general, un ansamblu complex de elemente ordonate si interconectate avand o anumita structura si functionalitate, comportament si finalitate.
Categoria de "sistem economic" a fost si este abordata sub aspectul continutului si caracteristicilor sale, al formelor de manifestare si implicatiilor curente, si de durata asupra evolutiei sistemului societatii, de catre numerosi specialisti. 
Sistemul economic poate fi definit drept un ansamblu de elemente si parti ale vietii economice privite in totalitatea, unitatea si interactiunea lor, ansamblu localizat in spatiu si determinat in timp. Aici se face deosebire intre "sistemul economic" teoretic, conceptual, elaborat si construit de stiinta economica si "sistemul economic" real si concret care caracterizeaza viata economica reala, dintr-un anumit timp si spatiu. Sistemul economic teoretic este cel ideal spre care tind sistemele reale.
Sistemul economic real si concret, se caracterizeaza prin: 
a) este un intreg, in care elementele si partile componente isi au locul lor determinat, sunt legate unele de altele si se conditioneaza unele pe altele, se influenteaza reciproc si se afla intr-o permanenta interactiune; 
b) fiecare componenta - element sau parte - indeplineste un anumit rol in functionarea si evolutia sistemului; 
c) nu exista in forma pura, ci sub forma unor alcatuiri mai complexe care cuprind in structura lor elemente proprii altor evolutii anterioare a economiei.
Am ales sa analizam sistemele economice a doua tari dezvoltate si apropiate, Danemarca si Suedia, cu scopul de a evidentia atat dezvoltarea economica a acestora de-a lungul timpului, cat si diferentele in mentalitatea si cursul dezvoltarii economiei.
Danemarca
Danemarca (daneza Danmark) sau Regatul Danemarcei (Kongeriget Danmark) este din punct de vedere geografic cea mai mica si cea mai sudica tara a Europei de Nord, si de asemenea cea mai veche. Aflata la nord de Germania (singurul vecin terestru), la sud-vest de Suedia, si la sud de Norvegia, se afla la 56?00?00?N, 10?00?00?E in Scandinavia aflata in Europa de Nord, dar nu in Peninsula Scandinava. Danemarca se afla la limita dintre Marea Baltica si Marea Nordului, si e formata dintr-o peninsula numita Iutlanda (Jylland) legata de Germania de nord, insulele Funen (Fyn), Zealand (Sjaelland), Bornholm (Bornholm) si numeroase insule mai mici, cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez.
Danemarca este o monarhie constitutionala si face parte din Uniunea Europeana. Groenlanda si Insulele Faroe sunt teritorii daneze autonome.
Etimologia cuvantului Danemarca (daneza Danmark) este nesigura, existand putine surse, iar expertii avand doua interpretari asupra numelui. Ambele sustin ca terminatia -mark inseamna padure virgina (teritoriu nelocuit).
Cuvantul pare a proveni din cuvantul german/francez Danemark, unul dintre marsurile organizate de Charlemagne in jurul anului 800 in partea sudica a insulei Iutlanda.
Danemarca are o suprafata totala de 43.094 kmp, din care 42.394 km2 reprezinta uscatul si 700 kmp apa.
Conform ultimului recensamant din 2011, populatia totala a Danemarcei a fost estimata la 5,560,628 de locuitori.
Forma de stat. Danemarca (forma scurta oficiala) sau Regatul Danemarcei (forma lunga oficiala) este o monarhie constitutionala si face parte din Uniunea Europeana din 1973.
Capitala se afla la Copenhaga (1.343.000 loc.).
Alte orase importante, din care unele sunt porturi renumite: Arhus (204.000 loc.), Odense (144.000 loc.), Alborg, Esbjerg, Fredericia, Grena, Koge, Struer.
Limba oficiala este daneza, iar engleza este a doua limba predominanta.
Moneda nationala este coroana daneza, 1 krone=100 oere. Danemarca a ales sa nu se alature Uniunii Europene alaturi de celelalte 12 tari care au adoptat euro ca moneda unica la 1 ianuarie 1999.
97% din danezi sunt evanghelici lutherani, iar restul sunt protestanti si romano-catolici.


Fisiere in arhiva (2):

  • Metode de Comparatie a Sistemelor Economice din Danemarca si Suedia.doc
  • Metode de Comparatie a Sistemelor Economice din Danemarca si Suedia.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!