Metode de Previzionare in Economie

Extras din proiect Cum descarc?

Actualitatea temei. Economia, in expansiunea sa continua atat pe verticala - ca profunzime, cat si pe orizontala, ca diversificare si multiplicare a activitatilor a generat la o anumita dimensiune o preocupare pentru identificarea unor regularitati, legitati ale miscarii proceselor economice si, in consecinta, formularea unor principii de ghidare a acestora. S-a nascut astfel o teorie a conducerii economiei si, indeosebi, o practica a acesteia.
In cautarea solutiilor optime exista optiuni diverse - unele convergente, altele divergente - generate de nivelurile de dezvoltare la care se afla tarile in cauza, de interesele factorilor de putere, de influenta pe care o au diferitele curente de idei, de valorile culturale si morale specifice fiecarui popor. 
Previziunea economica a existat din totdeauna, ca parte integranta a tuturor tipurilor de luare a deciziilor de management, dar ca disciplina separata de sine statatoare, exista de numai cateva decade. In anii ?80, previziunea a devenit un domeniu practic de studiu, incepand sa isi firme importanta in planificarea si luarea deciziei in domeniul afacerilor, la nivelul guvernului. Previziunea este mai mult decat o disciplina tehnica sau statistica, este un domeniu al psihologiei, sociologiei, politicii, managementului, matematicii, informaticii, economiei si altor discipline inrudite. In timpul anilor ?60, cand conditiile economice si politice erau relativ stabile pentru tarile industrializate ale lumii, se manifesta putin interes pentru previziune. In contrast, in anii ?70, si la inceputul anilor ?80, cand mediul economic si social a devenit mai turbulent, s-a manifestat necesitatea larg recunoscuta a previziunii. Astfel savant au elaborate un sir de metode de previziune in economie.
Scopul si obiectivele. Prezenta lucrare urmareste scopul studierii aprofundate si aplicarii in practica a metodelor de prognozare in economie. In aceasta ordine de idei au fost trasate urmatoarele obiective:
1.Definirea conceptului de previziune economica.
2.Caracteristica principalelor metode de previzionare economica.
3.Aplicarea metodelor de previzionare economica in diferite cazuri. 
Valoarea practica a tezei consta in faptul ca poate fi folosita in calitate de ghid pentru trasarea prognozelor economice de catre unele companii. Deasemenea ar putea fi utilizata si de catre studentii economisti. 
Structura tezei. Teza este compusa din introducere, trei capitol, dintre care unul reprezinta o aplicatie practica, concluzii si recomandari
CAPITOLUL I
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND METODELE DE PREVIZIONARE IN ECONOMIE
1.1 Repere teoretice privind previzionarea
Previziunea (prognoza) economica, desi nu se poate da o definitie precisa, datorita parerilor diferite existente in randul specialistilor, reprezinta procesul prin care sunt anticipate evenimente si prin care este realizata estimarea evolutiei viitoare a unor indicatori economici privind, in general, fenomene care nu sunt direct controlate de entitatea implicata in procesul de previziune. 
Planificarea este una din functiile de baza ale managementului si reprezinta o activitate ce are in vedere stabilirea modalitatilor concrete de realizare a unor obiective prestabilite. 
Previziunea precede planificarea si ofera informatii necesare pentru realizarea acesteia. Previziunea reprezinta un suport al procesului decizional in timp ce planificarea reprezinta mai mult un rezultat sau o componenta a procesului decizional. O delimitare clara intre previziune, planificare si decizie este, de cele mai multe ori, greu de trasat, intre aceste procese existand o interdependenta stransa. Previziunea se ocupa in general cu descrierea estimativa a mediului extern viitor al unei entitati, in timp ce planificarea se orienteaza asupra actiunilor viitoare proprii unei entitatii in contextul mediului in care aceasta actioneaza. Prin urmare, este corect sa spunem ca o firma previzioneaza cererea pentru un anumit bun pe piata si planifica productia pe care urmeaza sa o realizeaze in contextul cererii respective. Nu este corect insa, sa spunem ca o firma planifica evolutia cursului valutar pentru o anumita moneda sau ca o firma previzioneaza pretul pe care ea insasi il va aplica unui anumit produs. Totodata nu este mai putin adevarat ca propriile actiuni pot influenta mediul extern. De exemplu, actiunile unei firme concurente fac obiectul previziunii, insa este foarte probabil ca aceste actiuni sa fie influentate de planificarea realizata in propria firma, fie prematur, datorita unei scurgeri de informatii, fie odata ce planificarea realizata isi face simtite efectele pe piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Previzionare in Economie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!