Misiunea și Obiectivele BERD

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Scurt istoric al Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare 2
2.Misiunea şi obiectivele Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare 4
2.1.Misiunea si principiile Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare 4
2.2.Obiectivele si instrumentele Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare 7
2.2.1. Obiective ale Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare 7
2.2.2. Instrumente financiare utilizate de BERD in vederea atingerii obiectivelor 9
3. Analiză comparativă: BERD- BIRD- CFI 11
4.Obiectivele BERD în România 18
Concluzii 20
Bibliografie 21


Extras din proiect Cum descarc?

1.Scurt istoric al Băncii Europene pentru
Reconstrucție şi Dezvoltare
Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare a fost creată în urma unei propuneri franceze promovate in anul 1989 în cadrul reuniunii Consiliului European de la Strassbourg. Acordul de creare al Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare a fost semnat la 20 mai 1990 şi a intrat în vigoare un an mai târziu, pe 28 martie 199. Banca a început să funcționeze la 15 aprilie 1991, sediul său fiind stabilit la Londra. Aceasta a fost concepută ca o instituție cu mandat economic, care avea şi o componentă politică, manifestată prin faptul că doar țările cu democrații pluripartite pot beneficia de împrumuturile sale, condiție stipulată şi în Acordul de constituire. De asemenea, țările membre au obligația de a proteja mediul, facilitând dezvoltarea durabilă.
În plan economic, BERD a fost înființată cu obiectivul de a sprijini financiar țările central şi est europene în procesul tranziției de la sistemul economiei centralizate la cel al economiei de piață. Componenta politică a mandatului economic are în vedere sprijinul pe care îl acordă BERD țărilor beneficiare de a introduce în practica vieții lor politice: democrația, statul de drept, respectarea drepturilor omului şi dorința acestor țări de a implementa reformele în vederea evoluției lor către economia de piață.
Membrii fondatori ai BERD sunt 40 de ţări cărora li se adaugă Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii. În structura iniţială a ţărilor membre, ţările beneficiare cuprindeau opt state din Europa Centrală şi de Est, printre care şi România. Ulterior, au aderat şi alte state, astfel că în prezent componenţa membrilor băncii cuprinde 60 de membri, 58 de membri şi două instituții interguvernamentale: Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiții. Cele 28 de reprezentanțe, deschise în țările în care operează, participă la eleborarea proiectelor care urmează să fie finanțate şi urmăresc desfăşurarea operațiunilor. 
Dintre ţările membre, participările cale mai importante la capitalul băncii le deţin: SUA – 10%; Germania, Franţa, Italia, Anglia şi Japonia – 8,5% fiecare. Banca finanțează prioritar sectorul particular, procesul de restructurare şi privatizare, precum şi infrastructura care asigura desfățurarea acestor activități.
Ca şi în cazul băncilor regionale de dezvoltare, rolul principal al BERD este de a finanța proiecte. În prezent, BERD este cel mai mare investitor din regiunea central-est europeană precum şi din centrul Asiei ce favorizează creşterea ponderii capitalului privat, atât prin ascensiunea investițiilor străine directe, cât şi prin finanțări proprii, precum şi privatizarea, libera inițiativă, întărirea instituțiilor financiare şi a sistemului juridic, dezvoltarea infrastructurii necesare implementării creşterii şi dezvoltării economice.
Principalele forme de finanțare ale Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare sunt creditele, investițiile în capitalul social şi garanțiile pentru obținerea de credite de alte organizații.
2.Misiunea şi obiectivele Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare
2.1.Misiunea si principiile Băncii Europene pentru 
Reconstrucție şi Dezvoltare
Evenimentele care au avut loc la sfârşitul deceniului nouă în Europa Centrală şi de Est au generat apariția unor probleme deosebite şi pe plan financiar.Un număr important de țări au trecut de la economia de piață, intrând în aşa numita fază de tranziție.
În acest sens, putem menționa faptul că misiunea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este de a susţine dezvoltarea economică a ţărilor din centrul şi estul Europei, extinderea principiilor economiei de piaţă, promovarea iniţiativei private şi antreprenoriale şi aplicarea principiilor pluripartidiste, pluralismului şi economiei de piaţă.


Fisiere în arhivă (1):

  • Misiunea si Obiectivele BERD.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!