Misiunea si Obiectivele BERD

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Scurt istoric al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 2
2.Misiunea si obiectivele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 4
2.1.Misiunea si principiile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 4
2.2.Obiectivele si instrumentele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 7
2.2.1. Obiective ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare 7
2.2.2. Instrumente financiare utilizate de BERD in vederea atingerii obiectivelor 9
3. Analiza comparativa: BERD- BIRD- CFI 11
4.Obiectivele BERD in Romania 18
Concluzii 20
Bibliografie 21


Extras din proiect Cum descarc?

1.Scurt istoric al Bancii Europene pentru
Reconstructie si Dezvoltare
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost creata in urma unei propuneri franceze promovate in anul 1989 in cadrul reuniunii Consiliului European de la Strassbourg. Acordul de creare al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost semnat la 20 mai 1990 si a intrat in vigoare un an mai tarziu, pe 28 martie 199. Banca a inceput sa functioneze la 15 aprilie 1991, sediul sau fiind stabilit la Londra. Aceasta a fost conceputa ca o institutie cu mandat economic, care avea si o componenta politica, manifestata prin faptul ca doar tarile cu democratii pluripartite pot beneficia de imprumuturile sale, conditie stipulata si in Acordul de constituire. De asemenea, tarile membre au obligatia de a proteja mediul, facilitand dezvoltarea durabila.
In plan economic, BERD a fost infiintata cu obiectivul de a sprijini financiar tarile central si est europene in procesul tranzitiei de la sistemul economiei centralizate la cel al economiei de piata. Componenta politica a mandatului economic are in vedere sprijinul pe care il acorda BERD tarilor beneficiare de a introduce in practica vietii lor politice: democratia, statul de drept, respectarea drepturilor omului si dorinta acestor tari de a implementa reformele in vederea evolutiei lor catre economia de piata.
Membrii fondatori ai BERD sunt 40 de tari carora li se adauga Uniunea Europeana si Banca Europeana de Investitii. In structura initiala a tarilor membre, tarile beneficiare cuprindeau opt state din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania. Ulterior, au aderat si alte state, astfel ca in prezent componenta membrilor bancii cuprinde 60 de membri, 58 de membri si doua institutii interguvernamentale: Uniunea Europeana si Banca Europeana de Investitii. Cele 28 de reprezentante, deschise in tarile in care opereaza, participa la eleborarea proiectelor care urmeaza sa fie finantate si urmaresc desfasurarea operatiunilor. 
Dintre tarile membre, participarile cale mai importante la capitalul bancii le detin: SUA - 10%; Germania, Franta, Italia, Anglia si Japonia - 8,5% fiecare. Banca finanteaza prioritar sectorul particular, procesul de restructurare si privatizare, precum si infrastructura care asigura desfaturarea acestor activitati.
Ca si in cazul bancilor regionale de dezvoltare, rolul principal al BERD este de a finanta proiecte. In prezent, BERD este cel mai mare investitor din regiunea central-est europeana precum si din centrul Asiei ce favorizeaza cresterea ponderii capitalului privat, atat prin ascensiunea investitiilor straine directe, cat si prin finantari proprii, precum si privatizarea, libera initiativa, intarirea institutiilor financiare si a sistemului juridic, dezvoltarea infrastructurii necesare implementarii cresterii si dezvoltarii economice.
Principalele forme de finantare ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare sunt creditele, investitiile in capitalul social si garantiile pentru obtinerea de credite de alte organizatii.
2.Misiunea si obiectivele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare
2.1.Misiunea si principiile Bancii Europene pentru 
Reconstructie si Dezvoltare
Evenimentele care au avut loc la sfarsitul deceniului noua in Europa Centrala si de Est au generat aparitia unor probleme deosebite si pe plan financiar.Un numar important de tari au trecut de la economia de piata, intrand in asa numita faza de tranzitie.
In acest sens, putem mentiona faptul ca misiunea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare este de a sustine dezvoltarea economica a tarilor din centrul si estul Europei, extinderea principiilor economiei de piata, promovarea initiativei private si antreprenoriale si aplicarea principiilor pluripartidiste, pluralismului si economiei de piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Misiunea si Obiectivele BERD.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!