Model de Dezvoltare Socio-Economica

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Noua abordare sistemica a conceptului de dezvoltare include componente interdependente de ordin economic si social, dar si psihosocial, juridic, administrativ etc. Conexiunile dintre principalii indicatori ai dezvoltarii economico-sociale, si anume cresterea populatiei, resursele de materii prime, cresterea economica, consumul populatiei, protectia sociala si mediul natural1 sunt corelate cu natura drepturilor de proprietate asupra pamantului, influentele sociale si stratificarea societatii, organizarea si motivatia birocratiilor guvernamentale, sistemul administratiei publice, natura atitudinilor populare cu privire la munca, timp liber si autoperfectionare, inclusiv atitudinile elitelor economice si politice2. 
Dezvoltarea este un proces multidimensional implicand schimbari majore in structurile sociale, in atitudinile populare si in institutiile nationale, urmarindu-se accelerarea cresterii economice, reducerea inegalitatii si eradicarea saraciei. Astfel, valorile pe baza carora se realizeaza dezvoltarea sunt : 
- sustenanta - abilitatea dezvoltarii economice de a asigura acoperirea nevoilor de baza pentru marea majoritate a populatiei unei tari; 
- autorespectul - implica autoconsiderarea de catre individ a propriei personalitati;
- libertatea - marcheaza avantajul cresterii economice ca fiind acela al cresterii posibilitatilor oamenilor de a alege. 
Specialistii plaseaza conceptul de dezvoltare durabila printre cele cinci mari principii ale eticii stiintifice, alaturi de principiul echitatii, principiul precautiei, deontologia activitatilor stiintifice si organizarea dezbaterilor si luarilor de decizii.
Adoptarea principiilor dezvoltarii durabile presupune o reorientare a perspectivei tehnocentrice catre una ecocentrica in toate aspectele de amenajare a teritoriului.
1 Alecsandru C. Sobaru, Gabriel Nastase, Chiriac Avadanei, Artera navigabila Dunare - Main - Rhin. Strategii europene orizont 2020, Bucuresti, Editura Economica, 1998, pag. 259 
2 M. Candea, Florina Bran, Spatiul geografic romanesc, Bucuresti, Editura Economica, 2001, pag. 260 
Problemele globale referitoare la echilibrul factorilor de mediu au o importanta majora in studiul conceptului de dezvoltare economico-sociala durabila: astazi, pentru maine, toate problemele legate de resurse (aerul, solul, apa, de poluare si degradare a mediului) sunt analizate interdependent de dezvoltarea economico-sociala si dezvoltarea tehnologica. 
Lucrarea de fata urmareste identificarea, fundamentarea unei strategii de dezvoltare durabila, centrata pe caracterul de factor motrice al turismului, dar si de activitate integratoare a domeniilor economic, social si ecologic. 
Dezvoltarea turismului durabil satisface necesitatile turistilor prezenti si ale regiunilor gazda, in acelasi timp cu protejarea si cresterea sanselor si oportunitatilor pentru viitor. El este vazut ca o modalitate de management a tuturor resurselor in asemenea fel, incat nevoile economice, sociale si estetice sa fie pe deplin satisfacatoare, mentinand integritatea culturala, dimensiunile ecologice esentiale, diversitatea biologica si sistemul de viata.
Turismul durabil acopera toate formele si activitatile din industria ospitalitatii, incluzand turismul conventional de masa, turismul cultural, turismul de afaceri (este necesar ca aceasta sa fie dezvoltarea generala), iar al doilea consta in turismul de croaziera, turismul religios si turismul sportiv.
Prin amenajarile si conditiile pe care le presupune, turismul va impulsiona dezvoltarea economica si culturala a perimetrelor orasului Braila si, in consecinta, crearea de conditii de viata mai bune pentru populatia locala. Pe langa faptul ca turismul are consecinte asupra geografiei orasului, asupra, amenajarii de drumuri, realizarii de servicii publice, industrializarii, strategia dezvoltarii turistice impune masuri de protectie a mediului, a valorilor fundamentale ale existentei umane, a peisajului, apei, aerului, florei, faunei etc.
In prezenta lucrare atentia s-a concentrat asupra turismului, avand in vedere potentialul natural si economic, precum particularitatile acestui sector al activitatii economice de a crea oportunitati pentru atragerea investitiilor straine si dezvoltarea sectorului privat national. S-a pus un accent deosebit pe posibilitatile de dezvoltare a turismului urban, fiind detaliate aspecte referitoare la programe de actiune pentru dezvoltarea facilitatilor turistice, implementare, asigurarea resurselor umane, implicarea comunitatilor locale, marketing si promovare. 
1. Cerintele dezvoltarii durabile
1.1. Conceptul de dezvoltare durabila 
Dezvoltarea durabila este un concept, relativ nou, de dezvoltare a societatii umane, ce a fost propus si dezvoltat in anii '70-'80 ai secolului XX si oficializat si promovat in anii '90 ai aceluiasi secol. De atunci au fost propuse zeci de definitii. 
Conceptul cunoaste o larga utilizare, chiar este, poate, prea des folosit, fara a se insista, in aceeasi masura, si pe o aprofundare si adaptare specifica.
Astazi, aproape totul se desfasoara sub sigla dezvoltarii durabile3: 
1. societatea se dezvolta prin aplicarea dezvoltarii durabile; 
2. invatamantul trebuie sa devina durabil; 
3. industria sau agricultura se dezvolta durabil; 
4. cercetarea trebuie sa sustina dezvoltarea durabila; 
5. resursele de apa se vor utiliza durabil etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Model de Dezvoltare Socio-Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!