Modelare Matematica in Gestiune Financiara si Control

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. TEORIA STOCURILOR 
INTRODUCERE SI OBIECTIVE. pag.2
CAPITOLUL II. ASPECTE TEORETICE DE DETERMINARE A 
STOCURILOR UNEI INTREPRINDERI. pag.4
CAPITOLUL III. OPTIMIZAREA APROVIZIONARII CU MARFURI DIN 
PERSPECTIVA TEORIEI STOCURILOR - STUDIU DE CAZ. pag. 8
BIBLIOGRAFIE. pag.13


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. TEORIA STOCURILOR - INTRODUCERE SI OBIECTIVE
Teoria stocurilor este de o importanta aparte in cadrul proceselor economice. Un stoc reprezinta o rezerva de produse economice ce este destinata vanzarii catre terti sau utilizarii acesteia in cadrul proceselor de prelucrare industriala . Stocurile pot fi de marfuri, de materii prime, de piese de schimb etc. Stocurile apar intotdeauna atunci cand productia (achizitionarea) marfurilor si materiilor prime depaseste livrarea (vanzarea) acestora. In general, constituirea de stocuri poate avea mai multe cauze. Stocurile pot fi constituite pentru asigurarea continuitatii productiei sau a desfacerii continue de marfuri intr-un magazin, ceea ce reprezinta un aspect pozitiv al acestora (daca sunt evident in limite rezonabile) sau se pot constitui din cauza unei proaste politici manageriale a firmei. Stocurile, atat timp cat nu intra in circuit, raman neproductive. 
Pentru elaborarea unui plan optim de creare a stocurilor, trebuie analizati mai multi factori esentiali. Primul ar fi cererea de produs intr-o anumita perioada de timp. Al doilea factor este posibilitatea de aprovizionare cu produsul in cauza intr-un anumit interval de timp. O produsctie prea mare va genera stocuri mari. Al treilea factor este capacitatea de stocare a firmei respective si costurile de stocare. Daca, in general, ultimul factor este cunoscut cu precizie, el depinzand de spatiile proprii sau inchiriate ale firmei, ceilalti doi factori sunt, de regula, aleatori. Productia produsului poate fi influentata de o serie de factori externi, cum ar fi blocajele in circuitele economice, dificultati financiare ale furnizorilor etc. De asemenea, cererea de produs poate fi aleatoare, dar poate fi determinata prin metode statistice. Stocurile prezinta o serie de avantaje si dezavantaje. Din punct de vedere al avantajelor, acestea au rolul de a regulariza cererile de produse de piata prin internediul unor depozite tampon intre cerere si oferta. Dezavantajele majore ale stocurilor rezida in faptul ca ele presupun cheltuieli de stocare, adica de depozitare, intretinere etc. De asemenea, in unele cazuri apar pierderi datorita deprecierii bunurilor stocate.
Problema stocurilor este strans legata de cea a productiei in cadrul unei intreprinderi. Astfel, din punct de vedere al productiei propriu-zise, intreprinderile trebuie sa produca un numar cat mai mare de bunuri, dar pe de alta parte din punctul de vedere al desfacerii acestora pe piata trebuie sa se tina seama de cererea acesteia. Stocurile unei intreprinderi sunt valabile in timp, depinzand in mod esential de intrarile si iesirile acestora.
Gestiunea stiintifica a stocurilor se impune cu pregnanta, mai ales in intreprinderile mari, ca factor generator de economii prin reducerea costului si organizarea rationala a activitatii. In domeniul productiei industriale se disting urmatoarele categorii de stocuri: 
materii prime necesare desfasurarii procesului de productie;
produse intermediare in vederea asigurarii continuitatii procesului de productie;
piese de schimb pentru evitarea intreruperii functionarii utilajelor in caz de defectiuni;
produse finite pentru satisfacerea prompta a comenzilor clientilor. 
Rezolvarea problemelor legate de determinarea stocurilor optime se realizeaza cu ajutorul unr modele matematice ale teoriei stocurilor. In orice problema de stocuri, apar urmatoarele elemente:
cererea diverselor articole este aleatoare si in functie de timp. Aceasta poate fi cunoscuta si determinata. Daca cererea este cunoscuta, atunci procesul de stocare si, implicit, modelul matematic, sunt deterministe. 
durata de livrare, care nu prezinta importanta in modelele deterministe, intrucat lansarea comenzii se efectueaza la date ce pot fi cunoscute precis. Pentru modelele probabilistice de stoc, acest parametru este de mare importanta, deoarcere nu se cunoaste cu precizie cererea viitoare.
diferite modele ale stocului: nivel maxim, capacitatea limita de stocaj, nivelul de alarma a carui atingere arata posibilitatea de a se produce o ,,ruptura a stocului", nivelul de reaprovizionare, care in unele tipuri de gestiuni indica necesitatea de a se completa stocul, stocul de siguranta, legat direct de o aprovizionare adecvata.
diferite costuri: costul stocarii, care este compus din cheltuielile efectuate in timpul stocarii si anume depozitare, intretinere-reparatii, contravaloarea procentului de deteriorari si a uzurii morale, costul aprovizionarii sau costul productiei, costul lansarii, costul rupturii de stoc.
Obiectivul lucrarii de fata este de a trata problema optimizarii stocurilor unei intreprinderi prin simularea unei metode matematice de cercetare operationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelare Matematica in Gestiune Financiara si Control.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!