Modele de Guvernanta Corporativa

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I.
Guvernanta corporativa: o continua revolutie
Consiliile exercita tot mai multa influenta, investitorii devin tot mai pretentiosi iar managerii companiilor au devenit tot mai constienti de problemele cheie cu care se confrunta afacerile lor. Toate acestea sunt tendinte ce rezulta din accentul sporit pus pe guvernanta corporativa in lumea afacerilor si identificate in Guvernanta corporativa: Afacerile in lumina reflectoarelor, o noua carte alba de la ,,Economist Intelligence Unit" publicata astazi si sponsorizata de KPMG.
Publicatia sustine ca guvernanta corporativa reprezinta in continuare o problema de o importanta arzatoare pentru directorii executivi. Intr-un sondaj la care au participat 310 manageri din intreaga lume, acestia au relatat ca membrii din conducerea superioara aloca acum mai mult timp guvernantei decat in urma cu 12 luni, si in alte 12 luni va acorda inca si mai multa atentie acestei probleme. Tot acest efort nu a fost in van: Majoritatea respondentilor la chestionar considera ca managerii au o mai buna intelegere a aspectelor reale ale afacerilor in cadrul societatii lor ca rezultat al accentului pus pe guvernanta. Si peste 60% considera ca procedurile de guvernanta au un impact pozitiv asupra capacitatii organizatiilor de a forma aliante si parteneriate. Studiile realizate pentru acest raport arata ca cele mai mari companii devin mai transparente in furnizarea de informatii.
Investitorii devin mai insistenti. 
Aproape trei sferturi din respondentii la chestionar au fost de acord ca actionarii sunt mai interesati in cautarea de informatii decat erau inainte. Cinicii sustin ca o crestere a pretului actiunilor va pune capat rapid preocuparilor laudabile cu privire la guvernanta, dar scandalurile publice avand ca subiect compensarea membrilor executivi in cadrul furtunoaselor adunari ale actionarilor indica o directia opusa.
Consiliile devin mai puternice. 
Mai mult de jumatate din membrii executivi chestionati de noi au fost de acord ca in prezent consiliul exercita mai multa influenta decat inainte. Dar pe masura ce responsabilitatile consiliului au crescut, la fel si goana dupa administratori de cea mai inalta calitate a devenit mai acerba. Administratorii buni sunt tot mai greu si mai costisitor de recrutat, in opinia a aproape doua treimi din grupul participant la sondaj.
"Dincolo de suprafata, in activitatea de afaceri dinamica relatiilor intre consilii, manageri si actionari este in schimbare - consiliile devin mai puternice, actionarii mai agresivi, managerii mai circumspecti," spune Daniel Franklin, Director de Redactie al Economist Intelligent Unit.
"Este clar ca societatile incep sa realizeze beneficiile tangibile ale reformelor din domeniul guvernantei. Cei din avangarda incep sa exploateze acest lucru ca pe un avantaj competitiv," spune Alistair Johnston, Coordonatorul pentru Piete Globale din KPMG. ,,Acum, mai mult decat inainte, societatile si autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra Guvernantei Corporative" a spus Victor Kevehazi, Senior Partner al KPMG Romania.
Accentul in viitor
Cartea alba identifica trei domenii de interes potential din punct de vedere al guvernantei in urmatoarele 12 luni:
Evaluare. 
O buna guvernanta este inca greu de masurat --respectarea tuturor regulilor nu inseamna neaparat ca o firma este condusa bine. Organizatiile care evalueaza guvernanta au nevoie sa elaboreze criterii mai semnificative si mai masurabile iar firmele trebuie sa isi faca cunoscute procesele de guvernanta intr-o maniera mai eficienta. Managerii insisi gasesc ca este dificil sa masoare cu exactitate ce inseamna reforma in mod special pentru companiile lor. Intrebati daca societatile sunt mai bine guvernate acum decat erau inainte ca Enron sa devina un nume cunoscut in toata lumea, cel mai mare grup de respondenti- 45% din executivi - au spus ca nu se poate sti.
Japonia.
In timp ce ranile suferite de reputatia firmelor din SUA au inceput sa se vindece, grupul
chestionat eticheteaza clar Japonia ca fiind tara care are cel mai lung drum de parcurs pentru imbunatatirea standardelor de guvernanta; studiul nostru cu privire la transparenta corporative intareste acest aspect, firmele Japoneze facind doar imbunatatiri marginale de anul trecut si pana acum.
Plata executivilor. 
Compensatiile reprezinta ultimul subiect pe care majoritatea societatilor doresc sa il atinga pe masura ce isi remodeleaza platformele de guvernanta. Cu toate acestea, aparenta unui sentiment de lacomie la nivel de conducere poate fi cel mai usor mod de a prejudicia reputatia unei firme in climatul actual. O remuneratie care depinde in mod adecvat de performanta este probabil sa reprezinte urmatoarea si cea mai volatila frontiera in activismul actionarilor. Conceptul de Guvernanta Corporativa a aparut si s-a dezvoltat in secolul trecut, fiind influentat pe rand de medii economice bazate pe proprietate familiala, capital bancar, investitori institutionali sau societati anonime, medii dinamizate de scandalurile da rasunet care au avut loc in timp. In mod surprinzator, aceleasi momente de criza au avut un efect benefic in privinta identificarii cailor de imbunatatire a conceptului de guvernanta corporativa, care sa corespunda noii etape in evolutia economiei<BR La acest proces si-au adus contributia specialisti din tari ca Statele Unite ale Americii, Anglia, Franta sau Italia, specialisti care spre sfarsitul secolului trecut au concluzionat in ,,rapoartele" lor cu privire la o parte din problemele esentiale ce trebuie avute in vedere atunci cand analizam mecanismul de conducere a unei companii<BR Evidentiem Raportul Cadbury, Raportul Greenbury, Raportul Pebereau, Raportul Vienot, Raportul Arthuis, raportul Marini si mai recentul Sarbanes-Oxley Act<BR 
Conceptul de Guvernanta Corporativa continua sa fie intr-un proces de adaptare la cerintele unei economii moderne, la globalizarea tot mai evidenta a vietii sociale si totodata la necesitatile de informare a investitorilor si a tertelor parti interesate in activitatea companiilor.
Cuvinte cheie: Guvernanta corporativa, proprietate, transparenta, fonduri de pensii, echilibru economic, globalizare, unitate, administratori, consiliu de administratie, separarea functiilor, comitet de audit, interese, independenta, comitete specializate, protectionism, dereglementare, protectie, scandaluri financiare, incredere, principii, standarde, structura de guvernanta 
Conceptul de guvernanta a intreprinderii ne trimite direct la influenta deciziilor strategice privind crearea de valoare. Maximizarea valorii este situata sub responsabilitatea conducatorilor. Comportamentul managerilor privind criteriul de maximizare a bogatiei se realizeaza cu ajutorul unor parghii incitative si mecanisme de control.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modele de Guvernanta Corporativa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!