Modelul CAPM

Extras din proiect Cum descarc?

Acest proiect are ca obiect analiza a două acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti cu ajutorul modelului CAPM.
Modelul CAPM –Capital Asset Pricing Model- de stabilire a preţului acţiunii de capital, poate fi estimat folosind cele mai simple tehnici econometrice, în special modelul liniar simplu, în care, o variabilă dependentă depinde de o constantă şi de o singură variabilă independentă.
Acţiunile care alcătuiesc portofoliul mei sunt Antibiotice Iaşi (ATB) –sectorul farmaceutice şi Petrom S.A. (SNP) –sectorul resurse energetice.
Antibiotice Iaşi (ATB) a luat fiinţă în luna decembrie 1955, fiind prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care producea penicilină. În anul 1997, datorită evoluţiei financiare ascendente, a determinat firma să înregistreze o performanţă notabilă: cotarea la Bursa de Valori Bucureşti.
Compania Antibiotice este cel mai important producător român de medicamente generice. Misiunea Antibiotice este de a transforma tratamentele valoroase într-un mijloc mai accesibil de îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor.
Pe piaţa internă, ATB se diferenţiază ca principal producător de medicamente antiinfecţioase şi singurul producător de substanţe active obţinute prin biosinteză, compania ocupând la sfârşitul anului 2008, locul 9 în rândul producătorilor autohtoni de medicamente, cu o cotă de piaţă de 2.8% din punct de vedere valoric.
Pe piaţa externă, Antibiotice este unul dintre cei mai importanţi exportatori români de medicamente, produsele sale fiind distribuite în peste 40 de ţări ale lumii şi ocupă poziţia a doua la nivel mondial pentru producţia de Nistatină.
Înfiinţată în 1991, Petrom (SNP) este cea mai importantă companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele exploatare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie. Din anul 2001, acţiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.
Petrom exploatează rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 0.9 miliarde barili echivalent petrol, o capacitate anuală de rafinare de 8 tone şi peste 500 de benzinării în România. Compania deţine de asemenea, o reţea internaţională de 257 benzinării, localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.
Petrom mai deţine şi importante zăcăminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor după Romgaz, cu o producţie anuală de aproximativ 6 miliarde metri cubi.
Structura acţionariatului Petrom:
- 51,01% OMV AG (OMV Aktiengesellschaft)
- 20,64% Ministerul Economie
- 20,11% Fondul Proprietatea S.A. (fond ce administrează diverse participaţii în cadrul mai multor companii din România, creat de Statul Român pentru a despăgubi persoanele expropriate abuziv în urma naţionalizărilor din perioada regimului comunist)
- 2,03% BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare)
- 6,21% Alţi acţionari (aproximativ 500.000 de persoane fizice şi juridice din România şi din străinătate)
1.Rentabilitatea şi riscul acţiunii
La baza oricărei investiţii financiare stă raportul risc-rentabilitate pe care investitorul este dispus să şi-l asume. Conceptul de risc este legat de certitudine şi rentabilitate. Se cunoaşte faptul că obiectul investitorului nu este evitarea riscului ci obţinerea unei rate de rentabilitate sau de profit care să recompenseze nivelul de risc asumat.
Pentru determinarea valorii aşteptate a profitului unei investiţii au fost utilizate preţurile de închidere pe o perioadă de 24 de săptămâni (24.12.2009-09.07.2009), adică 120 de observări.
În figura 1 se poate observa evoluţia ratei rentabilităţii (profitului aşteptat) a celor două companii Antibiotice Iaşi şi Petrom S.A.
Fig.1 Evoluţia rentabilităţii ATB şi SNP
După cum se poate observa, cele două companii au înregistrat atât rentabilităţi pozitive cât şi rentabilităţi negative, datorită creşterii sau scăderii preţurilor iar rentabilităţile medii sunt mici de -0.04% pentru ATB şi de 0.08% pentru SNP.


Fisiere în arhivă (2):

  • Modelul CAPM.doc
  • excel capm.xls

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!