Modelul CAPM

Extras din proiect Cum descarc?

Acest proiect are ca obiect analiza a doua actiuni tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti cu ajutorul modelului CAPM.
Modelul CAPM -Capital Asset Pricing Model- de stabilire a pretului actiunii de capital, poate fi estimat folosind cele mai simple tehnici econometrice, in special modelul liniar simplu, in care, o variabila dependenta depinde de o constanta si de o singura variabila independenta.
Actiunile care alcatuiesc portofoliul mei sunt Antibiotice Iasi (ATB) -sectorul farmaceutice si Petrom S.A. (SNP) -sectorul resurse energetice.
Antibiotice Iasi (ATB) a luat fiinta in luna decembrie 1955, fiind prima companie farmaceutica din Romania si din sud-estul Europei care producea penicilina. In anul 1997, datorita evolutiei financiare ascendente, a determinat firma sa inregistreze o performanta notabila: cotarea la Bursa de Valori Bucuresti.
Compania Antibiotice este cel mai important producator roman de medicamente generice. Misiunea Antibiotice este de a transforma tratamentele valoroase intr-un mijloc mai accesibil de imbunatatire a calitatii vietii oamenilor.
Pe piata interna, ATB se diferentiaza ca principal producator de medicamente antiinfectioase si singurul producator de substante active obtinute prin biosinteza, compania ocupand la sfarsitul anului 2008, locul 9 in randul producatorilor autohtoni de medicamente, cu o cota de piata de 2.8% din punct de vedere valoric.
Pe piata externa, Antibiotice este unul dintre cei mai importanti exportatori romani de medicamente, produsele sale fiind distribuite in peste 40 de tari ale lumii si ocupa pozitia a doua la nivel mondial pentru productia de Nistatina.
Infiintata in 1991, Petrom (SNP) este cea mai importanta companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele exploatare si productie, rafinare si produse petrochimice, marketing, gaze naturale si energie. Din anul 2001, actiunile Petrom sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0.9 miliarde barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de 8 tone si peste 500 de benzinarii in Romania. Compania detine de asemenea, o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.
Petrom mai detine si importante zacaminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor dupa Romgaz, cu o productie anuala de aproximativ 6 miliarde metri cubi.
Structura actionariatului Petrom:
- 51,01% OMV AG (OMV Aktiengesellschaft)
- 20,64% Ministerul Economie
- 20,11% Fondul Proprietatea S.A. (fond ce administreaza diverse participatii in cadrul mai multor companii din Romania, creat de Statul Roman pentru a despagubi persoanele expropriate abuziv in urma nationalizarilor din perioada regimului comunist)
- 2,03% BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare)
- 6,21% Alti actionari (aproximativ 500.000 de persoane fizice si juridice din Romania si din strainatate)
1.Rentabilitatea si riscul actiunii
La baza oricarei investitii financiare sta raportul risc-rentabilitate pe care investitorul este dispus sa si-l asume. Conceptul de risc este legat de certitudine si rentabilitate. Se cunoaste faptul ca obiectul investitorului nu este evitarea riscului ci obtinerea unei rate de rentabilitate sau de profit care sa recompenseze nivelul de risc asumat.
Pentru determinarea valorii asteptate a profitului unei investitii au fost utilizate preturile de inchidere pe o perioada de 24 de saptamani (24.12.2009-09.07.2009), adica 120 de observari.
In figura 1 se poate observa evolutia ratei rentabilitatii (profitului asteptat) a celor doua companii Antibiotice Iasi si Petrom S.A.
Fig.1 Evolutia rentabilitatii ATB si SNP
Dupa cum se poate observa, cele doua companii au inregistrat atat rentabilitati pozitive cat si rentabilitati negative, datorita cresterii sau scaderii preturilor iar rentabilitatile medii sunt mici de -0.04% pentru ATB si de 0.08% pentru SNP.


Fisiere in arhiva (2):

  • Modelul CAPM.doc
  • excel capm.xls

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!