Modelul de regresie liniara simpla Influenta importurilor asupra PIB in perioada 2008-2018

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Notiuni teoretice 3
I.1.Introducere 3
I.2. Modelul de regresie liniar simplu 4
I.3. Metoda celor mai mici patrate 4
I.4.Analiza influentei importurilor asupa PIB 5
II. Analiza modelului in SPSS 6
III.Concluzii 12
IV. Bibliografie 13


Extras din proiect Cum descarc?

I. Notiuni teoretice
I.1.Introducere 
Modelele de regresie fac parte din categoria modelelor stochastice (statistice) in care toti factorii explicativi ai unui fenomen, care nu isi gasesc locul in model direct in model, apar cumulati sub forma unei variabile aleatoare numita eroare.
O variabila Y (parametrul de iesire) care cuantifica fenomenul studiat poate fi explicata prin regresia pe unul sau mai multi factori explicativi (parametrii de intrare). Toti factorii explicativi care nu sunt suficient de relevanti pentru Y, intra in model sub forma cumulativa a erorii.
In cazul in care factorii explicative relevanti se rezuma la un singur factor X, avem de a face cu modelul de regresie simpla, de forma:
Y = f(X) + ?,
unde ? reprezinta eroarea din model, iar f este functia care descrie legatura dintre variabile, numita si functie de regresie.
Daca avem doi sau mai multi factori explicativi (predictivi), X1, X2, ,Xn, atunci regresia se numeste multipla si modelul corespunzator va fi:
Y = f(X1, X2, ,Xn) + ?.
Problema regresiei pleaca de la existenta unui set de date privind doua sau mai multe variabile aleatoare, scopul modelarii fiind descrierea relatiei dintre ele, adica determinarea functiei f, in vederea prognozarii valorilor variabilei dependente in raport cu valorile variabilelor explicative (independente). Aceasta problema se pune doar atunci cand intre variabile exista o legatura reala, bazata pe natura fenomenelor care stau la baza lor.
Cele mai simple modele de regresie sunt cele liniare, adica cele in care f depinde liniar de variabilele predictive. O mare parte din dependentele reale sunt de tip liniar sau pot fi reduse la modelul liniar, motiv pentru care studierea unui astfel de model ocupa un loc important in modelarea matematica. Vom considera in cele ce urmeaza, cazul unui model de regresie liniara simpla. 
I.2. Modelul de regresie liniar simplu
Modelul de regresie liniara simpla este de forma 
Y = ? X + ?+ ?,
unde ? si ? se numesc parametrii dreptei de regresie, X se numeste predictor sau variabila explicativa/ independenta, Y variabila dependent sau efect, iar ?, eroare.2
I.3. Metoda celor mai mici patrate
Fie X o variabila independenta si fie Y o variabila dependenta de X. Asupra variabilelor X si Y se fac n observatii si astfel se obtin perechile de date numerice:
Deoarece variabila Y depinde X, problema ajustarii consta in determinarea unei functii , care sa reprezinte cat mai bine legea de variatie a variabilei Y in raport cu variabila X, adica .
Notam cu:
- valori observate;
- valori ajustate ale valorii observate ;
- distanta sau abaterea dintre datele observate y si cele ajustate .
Daca se cunoaste functia f , atunci se pot determina valorile si valorile , .
Distanta dintre datele observate y si cele ajustate , apare ca distanta dintre doua puncte din spatiul , adica un punct de coordonate si altul de coordonate , si este definita de relatia:


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul de regresie liniara simpla Influenta importurilor asupra PIB in perioada 2008-2018.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.scribd.com/- Modele de regresie
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Produs_intern_brut
-  http://www.revistadestatistica.ro/supliment/wpcontent/uploads/2016/10/RRSS_10_2016_A07_ro.pdf


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!