Moneda

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Prima banca de emisiune a Romaniei 1
I.1. Proiecte premergatoare si Legea de infiintare 2
I.2. Structura organizationala 5
I.3. Operatiuni specifice 7
I.4. Incalcari ale principiilor de functionare 10
II.Banca de Emisiune in perioada celor doua Razboaie Mondiale 13
II.1.Situatia sistemului bancar romanesc la inceputul secolului XX 13
II.2.Perioada postbelica 15
III.Statutul si rolul Bancii Nationale a Romaniei 17
III.1. Prevederile legii privind statutul BNR 17
III.2.Atributii ale BNR 18
III.3.Independenta Bancii de Emisiune 21
III.4.Caracteristici ale statutului Bancii Nationale a Romaniei 22
IV.Tranzitia la economia de piata 25
IV.1.Reforma post-decembrista in domeniul bancar 25
IV.2.Alinierea la standardele bancare europene 28
*Noutati in ceea ce priveste tranzactiile bancare: 29


Extras din proiect Cum descarc?

I. Prima banca de emisiune a Romaniei
I.1. Proiecte premergatoare si Legea de infiintare
Analiza proiectelor de lege intocmite pentru infiintarea unei banci de scont si circulatie are la baza o serie de proiecte mai vechi: cel intocmit de partidul liberal in anul 1860 care implica organizarea unei administratii centrale a creditului public al Romaniei, proiectul intocmit de fostul ministru conservator P. Mavrogheni in anul 1874 si cel aparut in 1876 si prezentat de P.Buescu. 
Proiectele mai vechi au fost intocmite avand la baza ipoteza ca infiintarea de banci presupunea existenta a suficiente capitaluri care sa fie atrase, dar care la noi in tara nu se gaseau. In unele tari capitaliste din Apus experienta aratase ca functia acordarii de credite comerciale trebuia sa fie separata de cea a emisiunii de bancnote, iar infiintarea mai multor banci de emisiune in aceeasi tara era considerata irationala. Astfel bancile comerciale trebuiau sa atraga depunerile publicului si sa acorde credite capitalistilor, in timp ce banca centrala se ocupa de emisiunea de bancnote, de atragerea depunerilor tezaurului si ale celorlalte banci, acordarea de credite statului. Pe baza studiului efectuat asupra celor doua proiecte initiate in scopul infiintarii unei banci de scont si circulatie si pe baza analizei efectuate asupra proiectelor mai vechi, a fost intocmit un nou proiect de lege.
Noul proiect a fost prezentat parlamentului de G. Chitu la 27 februarie/11 martie 1880, votarea sa a avut loc pe 27 si 31 martie (8 si 12 aprilie) 1880, iar proclamarea ca lege s-a facut la 17/29 aprilie 1880. Prin adoptarea acestei noi legi a luat fiinta Banca Nationala a Romaniei, situandu-se printre primele banci de emisiune infiintate in Europa.
Legea cuprindea 30 de articole si stabilea un numar maxim de voturi (10) pe care il putea avea un actionar in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, indiferent de cate actiuni detinea; nu le acorda drept de vot celor care aveau un numar mai mic de patru actiuni. Astfel banca servea interesele unei grupari de capitalisti, in frunte cu cei din familia Bratianu. 
Organele de conducere si administratie erau reprezentate de: 
- Guvernator;
- 6 directori;
- Consiliul de administratie;
- 7 Censori;
- Consiliul general;
- Comitetul de scont;
- Adunarea generala;
- Comisarul Guvernului.
Atunci cand a fost pusa problema maririi stocului de acoperire, initiatorii legii au avut de ales intre doua metode elaborate de scoala monetara si scoala bancara. Scoala monetara care ii reprezenta pe bancheri considera ca emisiunea de bancnote trebuia realizata in doua etape. In prima etapa se preciza si se emitea cantitatea minima de bancnote necesara economiei nationale in orice moment, iar in a doua etapa se stabilea cantitatea suplimentara, de care economia se putea folosi in perioada de varf sau la care putea renunta in perioadele de declin. In cazul primei transe de bancnote nu exista obligatia acoperirii metalice, insa cea de-a doua transa trebuia acoperita in totalitate. Scoala bancara urmarea sa obtina privilegii pentru burghezia industriala si comerciala, si era de parere ca in emisiunea bancnotelor nu trebuia sa se ia in considerare cantitatea de aur pe care banca si-o putea procura, ci nevoile efective ale pietei, care puteau fi determinate prin cambiile ce se foloseau ca si garantii ale imprumuturilor bancare. 
Banca Nationala a Romaniei elaborase normele de emisiune, acoperire si convertibilitate in conformitate cu cele recomandate de scoala bancara.
Din expunerea de motive la lege ies in evidenta doua fragmente: in primul dintre ele se afirma ca Banca de Emisiune a fost infiintata la


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!