Moneda Europeana Unica

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 - Elemente introductive despre moneda unica europeana 3
Capitolul 2 - Etapele introducerii monedei unice europene 6
2.1. Etapa I - Infiintarea Bancii Centrale Europene si stabilirea membrilor UEM 6
2.2. Etapa II - Faza tranzitionala 1999-2001 7
2.3. Etapa III - Punerea in circulatie a biletelor si a monedelor Euro 9
2.4. Etapa IV - Euro devine singurul mijloc de plata 10
Capitolul III - De ce a fost introdus euro? Avantaje si dezavantaje euro 12
3.1. Necesitatea introducerii euro 12
3.2. Avantajele euro 12
3.2.1. Avantajele euro pentru Europa: 12
3.2.2. Avantajele euro pentru economia mondiala 14
3.3. Dezavantaje euro: 14
3.4. Posibilele probleme care ar fi putut sau ar putea sa apara ca urmare a introducerii monedei euro 15
3.5. Costurile introducerii euro 16
Capitolul IV - Impactul introducerii monedei unice in tarile din zona euro 17
4.1. Impactul asupra intreprinderilor si comertului cu amanuntul in Franta 17
4.2. Impactul asupra cetatenilor francezi 21
4.3. Nivelul preturilor in tarile din zona euro 24
4.4. Pregatirile realizate de cele 12 tari membre EMU cu ocazia introducerii euro 30
4.5. Ce s-a intamplat odata cu introducera euro in alte tari europene care nu fac parte din Euroland? 42
Capitoul V - Succesul tehnic si operational al monedei unice europene 47
5.1. O politica monetara credibila orientata spre stabilitate 47
5.2. Coordonarea politicilor economice 48
5.3. Euro-catalizator pentru progresul european 50
5.3.1. Euro si piata unica 50
5.3.2. Euro - incitatie pentru continuarea reformelor structurale 51
Capitolul VI - Euro, dolarul american sau ambele? 53
6.1. Factorii care determina rolul international al unei monede 53
6.2. Interventiile BCE in sustinerea evolutiei raporului de schimb euro/dolar 55
Capitolul VII - Concluzii 60


Extras din proiect Cum descarc?

La 1 ianuarie 2002, la ora zero, introducerea bancnotelor si a monedelor eur- a marcat nu numai completarea uniunii monetare si economice, ci si un pas major, daca nu cel mai important pas inainte in istoria integrarii europene. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), dl. Wim Duisenberg considera ca data de 1 ianuarie 2002 va aparea in cartile de istorie din toate tarile europene, membre ale Uniunii Monetare si Economice, ca fiind inceputul unei noi ere in Europa. Crearea unei monede unice europene este cel mai important pas realizat pentru dezvoltarea sistemului monetar international de la adoptarea ratelor de schimb flexibile, in anii 70. Dolarul american va avea astfel primul competitor real. 
Asteptatul rol mondial al monedei eur- trebuie privit de-a lungul a trei perioade de timp: - perioada a pregatirilor pentru crearea infrastructurii necesare introducerii monedei unice (pana in anul 1999); - perioada de tranzitie de 5 pana la 10 ani, in timpul careia eur- isi va castiga pozitia in cadrul sistemului finantelor internationale; si pe termen lung, cand conditiile structurale relativ stabile vor fi indeplinite. 
Lansarea lina a monedei unice europene ca moneda cash a demonstrat ca publicul este doritor sa accepte credibilitatea noii monede si ca domeniul business a fost pregatit sa plateasca costurile substantiale ale tranzitiei. Teama de un cosmar logistic s-a dovedit nefondata, dar numai datorita investitiilor substantiale realizate de catre banci si magazine in pregatirea personalului si in sisteme informatice.
In cele ce urmeaza sunt prezentate: un istoric al monedei unice europene si rolul Bancii Centrale Europene in evolutia acesteia, necesitatea introducerii euro, precum si avantajele si dezavantajele aferente. 
Un capitol special trateaza dintr-- perspectiva statistica impactul economic al trecerii la moneda unica in cele douasprezece tari, precum si consecintele in plan social. Un interes deosebit prezinta fluctuatiile raportului de schimb euro/dolar evidentiate in capitolul VI.
Capitolul 1 - Elemente introductive despre moneda unica europeana
Eur- este denumirea monedei unice a statelor membre participante la zona euro. Logo-ul EUR- este reprezintat de litera greceasca epsilon peste care sunt suprapuse doua linii orizontale paralele amintind de simbolurile dolarului american ($), al lirei sterline (?) si de cel al yenului japonez (JPY). Prin alegerea literei epsilon s-a facut referire la leaganul civilizatiei europene si totodata la prima litera a cuvantului "Europa". Liniile paralele sugereaza stabilitatea monedei euro. Abrevierea oficiala, "EUR", a fost inregistrata la Organizatia Internationala de Standardizare (ISO). Reuniunea de la Madrid, din decembrie 1995 a adoptat denumirea monedei unice ,,EURO" care in1ocuieste vechea moneda comuna ECU. Denumirea de ,,euro" a fost aleasa si pentru ca publicul german asocia ,,ecu" inflatiei si devalorizarii. Ortografia oficiala va fi ,,euro" fara majuscula, cum este, de altfel, pentru majoritatea monedelor. Exista insa doua exceptii: Germania, limba in care toate substantivele comune - deci si eur- - se scriu cu majuscula, si in Grecia care utilizeaza alfabetul specific, grec. De fapt cuvantul ,,ecu" era ortografiat in patru moduri: ecu, ecu, Ecu si ECU.
Calendarul tehnic de lansare a monedei EUR- a prevazut urmatorii pasi:
- faza I: la inceputul anului 1998 au fost selectionate din cele 15 tari membre UE, acelea care au indeplinit criteriile de convergenta, pentru anul 1997;
- faza a II-a: de la 1 ianuanie 1999, odata cu inceperea activitatii Bancii Centrale Europene, s-au stabilit ratele de schimb intre EUR- si devizele tarilor care au aderat. Moneda EUR- este introdusa in paralel cu monedele nationale; initial, EUR- este admisa doar ca moneda scripturala; platile cash continua sa se realizeze in monedele nationale;
- faza a III-a: va debuta la 1 ianuarie 2002 si se prevede punerea in circulatie a biletelor si a monedelor EURO, care vor circula paralel cu monedele nationale timp de 6 luni;
- faza a IV-a: se va derula dupa 28 februarie 2002, cand EUR- va deveni singurul mijloc de plata.
Introducerea monedei EUR- de la 1 ianuarie 1999 a fost precedata de adoptarea Regulamentului 1103/97, prin care s-au prevazut dispozitiile referitoare la inlocuirea ECU cu EURO, astfel:
- de la 1 ianuarie 1999, toate referirile la ECU, utilizate in contracte si alte instrumentc juridice au fost inlocuite cu EURO, utilizandu-se pentru conversie, raportul 1/1 (1 ECU = 1 EURO);
- au fost stabilite rapoartele fixe de schimb, valabile de la 1 ianuarie 1999;
- au fost definite regulile de rotunjire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Moneda Europeana Unica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!