Monografie BCR

Cuprins proiect Cum descarc?

CAP.1.Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie
1.1 Momentul istoric al infiintarii 1
1.2. Principalele etape si evolutia Bancii Comerciale Romane in cadrul sistemului bancar 1
1.3 Forma si structura capitalului si a actionarului 5
1.4 Principalele functii, activitati si operatiuni bancare 5
1.5 Cadrul legislativ general si specific 6
1.6 Organismele de control si reglementare 7
CAP. 2. Organizarea societatii bancare. Sistemul informational bancar
2.1 Organizarea Bancii Comerciale Romane - ERSTE Bank 10
2.2 Sistemul informational al BCR - ERSTE Bank 13
CAP. 3. Conturile bancare.
3.1. Proceduri pentru deschiderea conturilor bancare 18
3.2.Operatiuni curente si operatiuni speciale 27
3.3.Operatiuni prin conturi aferente cecurilor, provizioanelor, cardurilor bancare 29
3.4.Alte operatiuni de casa 31
3.5.Incidente in functionarea conturilor bancare 32
3.6.Inchiderea conturilor bancar 35
CAP. 4. Plasamente bancare si non-bancare
4.1.Plasamentele bancare 34
4.2.Plasamente monetare non-bancare 37
4.3. Plasamente financiare 38
CAP.5. Decontarea intra si interbancara. Operatiunile cu numerar
5.1 Instrumente de plata utilizate de BCR-ERSTE Bank 39
5.2.Compensarea multilaterala a platilor interbancare 57
5.3. Operatiuni cu numerar 58
5.4 Moneda electronica 61
CAP.6. Marketing bancar
6.1.Politica de marketing la nivel de produs 68
6.2.Politica de marketing la nivel institutional 69
CAP.7.Creditarea bancara. Persoane fizice si agenti economici 71
CAP.8.Asigurarea index linked BCR GARANT 78
BIBLIOGRAFIE 80


Extras din proiect Cum descarc?

CAP.1.Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie
1.1 Momentul istoric al infiintarii
Infiintata prin Hotarare de guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, Banca Comerciala Romana a inceput sa functioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de Banca Nationala, continuand astfel o traditie de peste 50 de ani de activitate comerciala.
La acea data, banca isi incepea activitatea cu o parte din personalul transferat de la B.N.R., iar pe baza de protocol, prelua un activ si pasiv de 273 miliarde de lei. Activele bancii erau aproape in totalitate materializate in credite bancare care insumau 269 miliarde de lei. Activele proprii materializate in mijloace fixe erau doar de 26 miliarde de lei.
Inca din primii ani de functionare, B.C.R. si-a propus sa se dezvolte ca banca universala, capabila sa satisfaca cerintele unor segmente cat mai largi de clienti. B.C.R. s-a impus treptat pe piata interna prin seriozitate, eficienta si oferta diversificata de produse si servicii.
In martie 1997, B.C.R. a fost prima banca din Romania care a iesit pe pietele internationale de capital, fara garantii guvernamentale. Emisiunea inaugurala de euroobligatiuni in valoare de 75 milioane de dolari, lansata cu sprijinul Bancii de investitii "MERRILL LYNCH", a constituit un succes, fiind suprasubscrisa de investitori din Europa si S.U.A.
In decursul perioadei, B.C.R. a ajuns sa detina - in cadrul sistemului - cea mai mare cota pe piata depozitelor atrase de populatie. Devenind principala resursa pentru plasamente, acestea au asigurat independenta bancii de imprumuturile de la B.N.R. si au contribuit la reducerea costurilor de finantare.
Rezultatele financiare ale anului 1999 au reconfirmat capacitatea bancii de a genera profit, chiar in contextul unui mediu de operare dificil.
Intr-un studiu realizat de revista "Capital", in martie 2002, B.C.R. detinea impreuna cu B.R.D.-G.S.G. o cota de 66% din segmentul de piata dedicat atragerii de resurse de la populatie. 
1.2. Principalele etape si evolutia Bancii Comerciale Romane in cadrul sistemului bancar 
BCR, membra a Grupului Erste, este o banca universala fiind cea mai importanta institutie bancara din Romania si gestionand active de peste 16,5 miliarde de EUR. Banca ofera intreaga gama de produse si servicii, avand in prezent 536 sucursale si agentii in intreaga tara in majoritatea oraselor cu peste 10.000 de locuitori. Banca pune la dispozitia clientilor o oferta complexa de produse si servicii bancare, inclusiv servicii de Internet banking si e-commerce, emite 23 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata cea mai mare retea nationala de ATM - peste 1.400 de aparate si de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card -12.000 de POS. 
BCR se prezinta astazi drept cel mai important Grup financiar din Romania, cu activitati in tara si strainatate, prin subsidiare si sucursale bancare, cu o prezenta marcanta prin societatile sale de profil, pe piata de capital, pe piata leasingului, pe cea a asigurarilor si in domeniul managementului activelor.
Dupa 15 ani de functionare, BCR a reusit performante din cele mai bune si s-a consolidat ca cea mai puternica banca romaneasca. Parcursul sau in acest interval de timp s-a caracterizat printr-o evolutie constanta si o acumulare de rezultate bune, pe fondul unor greutati inerente acestei perioade plina de necunoscute si de multe, foarte multe experimentari.
Principale momente in evolutia BCR - Erste: 
? 1990-1993 - perioada de definire si consolidare a structurilor operationale ale bancii, concomitent cu ajustarea activitatilor traditionale la noile conditii de functionare. In aceasta perioada are loc extinderea retelei unitatilor teritoriale, personalul creste numeric, baza de clienti, reprezentata aproape integral de agenti economici, firme industriale cu capital de stat se extinde romanesc.
? 1994-1998 - perioada de afirmare a B.C.R. pe plan intern si international odata cu intarirea pozitiei sale pe piata - caracterizata prin dezvoltarea dinamica a activitatilor traditionale si aparitia altora noi cum ar fi creditarea investitiilor, creditarea in valuta, derularea prin unitatile proprii a operatiunilor de comert exterior, efectuarea de tranzactii pe piata de capital si prestarea unor servicii catre populatie. Banca a continuat sa finanteze procesele de restructurare si retehnologizare din economie, orientandu-se spre sustinerea intr-o mai mare masura a intreprinzatorilor privati mici si mijlocii. Banca Comerciala Romana a fost preocupata in aceasta perioada de elaborarea primelor strategii pe termen mediu, prin care s-au stabilit principalele directii ale dezvoltarii viitoare a bancii prin:
-identificarea unor noi segmente de clienti tinta pentru structurarea adecvata a ofertei de produse si servicii;
-imbunatatirea normelor si procedeelor de lucru;
-adoptarea de masuri cu caracter prudential pentru diminuarea riscurilor bancare;
-organizarea retelei de unitati pe principiul profitabilitatii prin introducerea unui model propriu de evaluare a creditelor, incepand cu costul de transfer si continuand cu corecturi aduse modului de determinare a veniturilor si costurilor la nivelul centrului de profit;
-intensificarea dezvoltarii unei infrastructuri informatice performante.
-La sfarsitul anului 1994 Banca Comerciala Romana a devenit prima banca din Romania care a inceput procesarea cardurilor VISA, un an mai tarziu ca membru principal al EUROPAY INTERNATIONAL , sa accepte la plati prin reteaua sa, carduri internationale emise sub sigla acestei organizatii. Banca emite 5 tipuri de carduri si anume: B.C.R. MAESTRO, VISA CLASIC si VISA INTERNATIONAL pentru persoane fizice, B.C.R. VISA BUSSINESS si EUROCARD BUSSINESS pentru persoane juridice, concomitent cu extinderea retelei de ATM-uri si a numarului de terminale electronice pentru comercianti.
In martie 1997, Banca Comerciala Romana este prima banca din Romania care a iesit pe pietele internationale de capital (emisiune de euroobligatiuni cu sprijinul Bancii de Investitii Merrill Lynch), fara garantii guvernamentale.
In 1998 B.C.R. lanseaza serviciul MoneyGram de transfer rapid de fonduri in si dinspre Romania, serviciul MultiCash, prin care clientii persoane juridice pot efectua plati electronice, precum si creditele de factoring extern.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografie BCR.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!