Mortalitatea la Nivelul Judetului Bacau

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Obiectivul acestui proiect este cercetarea fenomenului demografic al mortalitatii la nivelul judetului Bacau prin prezentarea unor particularitati, prin analiza structurii mortalitatii pe grupe de varsta, pe sexe, pe medii, prin caracterizarea mortalitatii infantile la nivelul judetului Bacau si prin compararea evolutiei acestui fenomen la nivel de regiune sau la nivel national cu evolutia mortalitatii de la nivelul judetului Bacau.
In cadru acestui proiect am prezentat particularitati ale fenomenului de mortalitate in general, ale mortalitatii infantile si ale mortinatalitatii.Am efectuat analiza mortalitatii la nivelul judetului Bacau in perioada 1990-2008, particularizand asupra mortalitatii pe medii, pe sexe, si pe grupe de varsta.
Mortalitatea reprezinta ca fenomen demografic multimea decedatilor dintr-o anumita perioada, pentru un anumit teritoriu.Unitatea de masura a acestui fenomen este decesul , definit ca fiind incetarea definitiva a tuturor functiilor vitale dupa trecerea unei anumite perioade de timp de la nastere.
Mortalitatea infantila reprezinta multimea nascutilor care nu ajung la varsta de un an, iar mortinatalitatea reprezinta multimea nascutilor morti.
Judetul Bacau este situat in regiunea de nord-est a tarii, in partea central-vestica a Moldovei.Are o suprafata de 662.052 hectare, adica 2,8% din suprafata totala a tarii.Din punct de vedere administrativ, judetul Bacau este alcatuit din 87 de unitati teritorial-administrative, si anume:
-3 municipii: Bacau,Onesti,Moinesti
-5 orase: Buhusi, Comanesti, Darmanesti, Slanic-Moldova, Targu-Ocna
-85 de comune.
In 1997, judetul Bacau avea o populatie de 745.443 locuitori, situandu-se astfel pe locul 6 dupa municipiul Bucuresti, judetele Prahova, Iasi, Dolj si Constanta. Populatia judetului Bacau a cunoscut o crestere intre 1930 si 1992 ajungand de la 375.035 in 1930 la 737.512 in 1992, ceea ce inseamna ca populatia judetului Bacau aproape s-a dublat in aceasta perioada.Conform datelor statistice furnizate de INSSE, dupa 1992 s-a inregistrat o usoara scadere, in prezent inregistrandu-se o populatie de 708.751 locuitori, dintre care in mediul urban: 327.419 locuitori, in mediul rural: 381.332 locuitori.
In ultimii 10 ani (fata de recensamantul anterior), populatia judetului a scazut cu 4,19%, ceea ce reprezinta cu 30.889 locuitori mai putin. Privind in timp evolutia populatiei judetului Bacau se constanta ca in perioada 1977-1992 s-a inregistrat o crestere cu aproape 70 mii persoane, iar in perioada 1992- 2002 aceasta s-a diminuat cu aproape 31 mii persoane. Daca in perioada 1977-1992 populatia judetului a crescut intr-un ritm mediu anual de 0,7% (+4,6 mii persoane/ an), in perioada 1992-2000 aceasta s-a diminuat intr-un ritm mediu anual de -0,43% (-3,1 mii persoane/an), ce-i drept un ritm negativ cu putin mai mic decat la nivelul tarii (-0,5%).Toate acestea s-au datorat scaderii accentuate a natalitatii si evident cresterii mortalitatii la nivelul judetului Bacau.
Mortalitatea este un fenomen demografic ce are ca unitate de masura decesul.Mortalitatea se poate afla prin calcularea unei rate brute de mortalitate, adica prin raportarea numarului de decedati la efectivul populatiei si apoi inmultindu-l cu 1000, afland astfel cate persoane decedate revin la mia de locuitori.Astfel in judetul Bacau in perioada 1978-2008 rata bruta a mortalitatii se poate prezentat astfel:


Fisiere in arhiva (1):

  • Mortalitatea la Nivelul Judetului Bacau.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!