Murray N. Rothbard - Ce le-a Facut Statul Banilor Nostri

Extras din proiect Cum descarc?

"Ce le-a facut Statul banilor nostri?" este cea mai buna carte de introducere in problematica monedei scrisa vreodata. Ce sunt banii? Cum apar ei si la ce sunt utili? Ce sunt si cum functioneaza bancile? Care-i rolul Bancii Centrale? Si mai ales care-i rolul statului in toata aceasta afacere? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care Murray Rothbard raspunde, atat pe gustul celui mai exigent specialist, cat si pe intelesul oricarui om inteligent, dispus sa-si puna mintea la contributie pentru a intelege realitatile care il inconjoara. Si raspunsurile nu sunt imbacsite, neclare sau false ale discutiilor monetare cu care cititorul roman este obisnuit. Ca moneda este o marfa ca toate celelalte, si nu "simbol", "conventie sociala" sau "atribut al suveranitatii nationale"; ca bancile opereaza cu "rezerve fractionare", dand cu imprumut inclusiv resursele pe care ar trebui sa le tina "la vedere" - fiind prin aceasta inerent falimentare; ca, atat istoric, cat si teoretic, cel mai viabil sistem monetar a fost, si ramane, etalonul aur clasic - toate acestea, si multe altele, devin clare dupa citirea acestui eseu economic-monetar.
Murray N. Rothbard, ultimul titan al Scolii "Austriece" de drept si economie, se remarca prin robustetea realista, limpezimea, vastitatea si rigoarea sistemului de gandire pe care ni-l propune in intreaga sa opera. El mentine vie traditia tratatului stiintific, dand in 1962, la numai 36 de ani, Man Economy and State, o monografie analitica monumentala a economiei de piata libera, urmata de Power and Market (1970), prima demonstratie sistematica si analiza exhaustiva a nocivitatii tuturor tipurilor de interventie guvernamentala in economie, apoi de Ethics of Liberty (1982), cadrul normativ pentru ordinea economica si de drept naturala, a proprietatii private. 
Rothbard ridica personalismul consecvent din sfera economicului in cea a eticii si a dreptului natural, apoi a istoriei politice, culturale si chiar religioase (Conceived in Liberty, 1975-1979; An Austrian Perspective on the History of Economic Thought, 1995), oferind, practic, sinteza finala filosofiei socio-politice secularizate.
Pentru o mai buna intelegere a realitatii de zi cu zi e nevoie sa dobandim o imagine de ansamblu, sa privim la cele ce ni se intampla cu o anumita detasare. Dintre toate problemele economice, moneda e probabil cea mai incurcata si e domeniul unde avem nevoie mai mult decat oriunde altundeva de perspectiva. In plus, moneda formeaza aria economica cea mai afectata si mai incalcita de secolele de amestec guvernamental. Multi oameni - si multi economisti - care in mod obisnuit sunt devotati pietei libere dau inapoi cand e vorba de moneda. Cu moneda, afirma ei cu tarie, lucrurile stau altfel; ea trebuie sa fie furnizata de guvern si reglementata de guvern. Nici nu le trece vreodata prin cap sa considere controlul exercitat de stat asupra monedei ca pe o forma de interventie coercitiva in piata libera; extinderea pietei libere la moneda e de neconceput pentru ei. Guvernul trebuie sa bata moneda, sa emita bancnote, sa stabileasca "moneda cu putere liberatorie", sa creeze banci centrale, sa mareasca sau sa diminueze masa monetara, sa "stabilizeze nivelul general al preturilor" etc.
Din punct de vedere istoric, moneda a fost una din primele marfuri controlate de guvern, iar "revolutia pietei libere" din secolele al saptesprezecelea si al optsprezecelea nu a lasat urme prea adanci in sfera monetara. A venit acum timpul sa ne indreptam atentia spre sangele sistemului nostru economic - moneda. Sa ne punem mai intai urmatoarea intrebare: poate fi moneda furnizata in conditii de libertate? Putem avea o piata libera prelungita si la moneda, asa cum exista ea pentru producerea altor bunuri si servicii? Cum ar arata o astfel de piata si care sunt efectele feluritelor controale guvernamentale? Daca dorim sa vedem eliminata violarea de catre guvern a persoanei si a proprietatii, atunci nu exista sarcina mai importanta decat examinarea functionarii si a modalitatilor de infaptuire a unei piete libere a banilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Murray N. Rothbard - Ce le-a Facut Statul Banilor Nostri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!