Notiuni Generale despre Societatile de Investitii Financiare si Portofoliile SIF

Extras din proiect Cum descarc?

Societatea de Investitii Financiare reprezinta un fond inchis de investitii, o societate atipica cotata la Bursa de Valori Bucuresti. 
Cele 5 Societati de Investitii Financiare din tara noastra, relevate in Figura nr 1 au fost organizate in urma Programului de Privatizare in Masa si listate la BVB.
Figura nr. 1 Societatile de Investitii Financiare din Romania in prezent. 
Sursa: Date preluate www.bvb.ro 
SIF-urile reprezinta un segment foarte profitabil pentru o anumita categorie de investitori. De exemplu, o suma da bani plasata in actiuni SIF la inceputul listarii acestora, in anul 1999 ar fi crescut in medie de 60-70 de ori pana in prezent. Acest randament, distribuit in mod echilibrat pe fiecare an de la listare, nu este deloc neglijabil. 
Pe langa randamentele spectaculoase insa, SIF- urile ofera investitorilor o serie intreaga de alte elemente de castig: 
- o lichiditate foarte buna ce permite intrari si iesiri rapide si chiar speculatii;
- un randament din dividende peste media actiunilor listate la bursa;
- o volatilitate rezonabila;
- raportul rentabilitate / risc in cazul SIF-urilor a oferit deseori satisfactii mai mari decat alte surse de investitii. 
Portofoliul de valori mobiliare al unei SIF poate fi definit ca fiind totalitatea activelor financiare nebancare pe care le poseda un investitor si se concretizeaza in titlurile financiare negociabile pe pietele bursiere: actiuni si obligatiuni, dar si derivate financiare precum contractele futures sau contractele pe optiuni.
O activitate foarte importanta cu privire la portofoliul unei SIF se refera la managementul portofoliului de titluri financiare, deoarece o strucutura potrivita si o buna administare sunt acei factori care conduc la performantele cele mai bune pentru investitia respectiva. Managementul portofoliului este recomandat sa fie facut de catre brokeri sau de catre consultanti de plasament, insa chiar si nespeciliastii pot sa-si administreze cu succes propriile portofolii daca urmaresc cateva tehnici si principii de baza general valabile. 
Atunci cand se face referire la problematica performantei de portofoliu, este de mentionat urmatorul aspect: putine modele de evaluare a eficientei investitiilor se pot utiliza pe deplin si cu rezultate satisfacatoare in cadrul portofoliului de titluri detinute de o SIF. Exista mai multe aspecte de care trebuie sa se tina seama atunci cand se realizeaza o structura a portofoliului si a performantelor sale:
- caracterul institutional prin care au fost dobandite o buna parte din participatii;
- numarul mare de emitenti;
- ineficienta pietei de capital;
- lipsa de lichiditate de pe piata. 
Este importanta determinarea structurii de portofoliu in functie de obiectivele strategice stabilite la acest nivel. In acest caz exista insa si constrangeri cu caracter de administrare a riscului ale CNVM care limiteaza posibilitatile de plasament in anumite titluri. 
La nivel de analiza de portofoliu este necesara o segmentare a titlurilor in functie de anumite elemente, similar principiului lui Pareto in cazul portofoliului de produse ale unei companii, relevate in Figura nr. 2.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni Generale despre Societatile de Investitii Financiare si Portofoliile SIF.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

www.bvb.ro;
www.capital.ro;
www.kmarket.ro;
www.sifolt.ro;
www.siftransilvania.ro;
www.zf.ro.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!