Noțiuni și concepte fundamentale ale Econometriei - Tipologia modelelor econometrice

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere -  scurta prezentare istorica a econometriei 3
Aspecte conceptuale ... 4
Econometrie - Locul si rolul acestei discipline in sistemul stiintelor economice .. 6
Notiuni si concepte fundamentale ale econometriei 8
Orientari diferite ale econometriei . 12
Bibliografie 14


Extras din proiect Cum descarc?

Notiuni si concepte fundamentale ale Econometriei. Tipologia modelelor
econometrice
Introducere -  scurta prezentare istorica a econometriei 
Un moment important in constituirea si dezvoltarea Econometriei ca disciplina economica de frontiera, aparuta in domeniile de interferenta ale teoriei economice, statisticii si matematicii, se considera anul 1930 (29 decembrie), cand s-a infiintat la Cleveland Societatea de Econometrie (Econometric Society), avandu-i ca initiatori pe: Irving Fischer - presedinte, L. V. Bortkiewicz, R. Frisch, H. Hotelling, L. Schumpeter, N. Wiener si altii.
Un rol deosebit in dezvoltarea si popularizarea econometriei l-a avut revista acestei societati, ,,Econometrica", care apare trimestrial, incepand din ianuarie 1933.
Etimologic, termenul de econometrie provine din cuvintele grecesti: eikonomia (economie) si metren (masura). El a fost introdus (1926) de catre Ragnar Frisch, economist si statistician norvegian, prin analogie cu termenul ,,biometrie", folosit de Fr. Galton si K. Pearson la sfarsitul secolului XIX, care desemna cercetarile biologice ce utilizau metodele statisticii matematice.
Dar nu cei care au introdus termenul si au infiintat Societatea de Econometrie au si ,,inventat" aceasta disciplina.
Sub aspect istoric, studierea cantitativa a fenomenelor economice este mult mai veche. Printre precursorii econometriei moderne pot fi citati: F. Quesnay, W. Petty, Gregory King, A. Cournot, Leon Walras, E. Engel, A. Marshall, R. A. Fisher, K. Pearson si altii.
In perioada contemporana, contributii importante la dezvoltarea econometriei au fost aduse de:
- in domeniul analizei economice a cererii: M. Friedman,T. Haavelmo, R. Stone, H. Wald, s.a.;
- in domeniul functiilor de productie: C. W. Cobb, P. H. Douglas, K. J. Arrow, G. Tintner;
- in domeniul modelelor macroeconomice: A. S. Goldberger, O. Onicescu, V. Kantarevici, L. R. Klein, J. Tinbergen, H. Theil ;
- in domeniul metodelor de analiza a datelor sau al econometriei ,,fara modele": T. W. Anderson, J. P. Benzecri, H. Hotelling, R. A. Fisher si altii.
In momentul actual, impulsionata puternic de revolutia tehnico-stiintifica - cu realizari de varf in domeniul calculatoarelor electronice - econometria a devenit un instrument metodologic de baza, indispensabil teoriei si practicii economice pentru investigarea riguroasa a fenomenelor si proceselor economice.
Aspecte conceptuale 
Dezvoltarea rapida a econometriei a generat formularea mai multor definitii cu privire la domeniul acestei discipline economice. Totusi, marea majoritate a acestora poate fi incadrata in urmatoarele trei grupe:
a) definitia istorica;
b) definitia restrictiva;
c) definitia extinsa.
a) Definitia istorica a econometriei a fost formulata de R. Frisch in primul numar al revistei ,,Econometrica", in ianuarie 1933: ,,experienta a aratat ca fiecare din urmatoarele trei puncte de vedere, al statisticii, al teoriei economice si al matematicii, este o conditie necesara, dar nu si suficienta, pentru o intelegere efectiva a realitatilor cantitative din economia moderna; unificarea lor este aceea care asigura eficienta. Econometria este tocmai aceasta unificare".
Conform acestei definitii, sustinatorii ei considera ca prin econometrie se intelege studierea fenomenelor economice pe baza datelor statistice cu ajutorul modelelor matematicii.
b) Definitia restrictiva propusa de Cowles Commission for Research in Economics (Chicago, 1940-1950), considera ca nu exista econometrie daca investigarea fenomenelor economice nu se face cu ajutorul modelelor aleatoare (stochastice).
Sustinatorii acestei definitii, L. R. Klein, E. Malinvaud, G. Rottier, includ in domeniul econometriei numai cercetarile economice care utilizeaza metodele inductiei statistice - teoria estimatiei, verificarea ipotezelor statistice - la verificarea relatiilor cantitative formulate in teoria economica cu privire la fenomenele sau procesele economice cercetate.
Conform acestor definitii, un studiu econometric presupune:
- existenta prealabila a unei teorii economice privind fenomenul, procesul sau sistemul economic cercetat, pe baza careia se construieste modelul economic, care reprezinta formalizarea ipotezelor teoriei economice cu privire la fenomenul, procesul sau sistemul investigat;
- posibilitatea aplicarii metodelor inductiei statistice la verificarea ipotezelor teoriei economice; construirea modelului econometric si rezolvarea acestuia.
Aceasta definitie restrictiva exclude din domeniul econometriei cercetarile economice care nu se fundamenteaza pe:
- o teorie economica - implicita sau explicita privind modelul econometric al fenomenului, procesului sau sistemului studiat;
- o interpretare aleatoare a modelului respectiv.
Astfel, analiza seriilor cronologice, modelul lui Leontief (B.L.R.) ca si statistica economica (care se fundamenteaza pe metoda balantelor) nu intra in sfera de cuprindere a econometriei: prima, deoarece existenta unei teorii economice nu este necesara, iar ultimele doua, fiindca nu permit aplicarea metodelor inductiei statistice.


Fisiere în arhivă (1):

  • Notiuni si concepte fundamentale ale Econometriei - Tipologia modelelor econometrice.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Andrei, T. - Statistica si econometrie, Editura Economica, Bucuresti, 2004
Bourbonnais R , Econometrie, Editura Dunod, Paris, 1998
Pecican, E. Econometrie pentru economisti, Editura Economica, Bucuresti, 2004
Pecican E., Econometrie, Ed. Intercredo, Deva, 1997
Andrei, T, Stancu, S, Iacob, A. I, Tusa E., Introducere in econometrie utilizand Eviews, Editura Economica, Bucuresti, 2008
Jula D., Introducere in econometrie, Editura Professional Consulting, Bucuresti, 2003
Mester, I.T., Econometrie, Editura Universitatii din Oradea, 2007
Onicescu,O., Econometrie si statistica informationala, Editura DCS, Bucuresti, 1983
Spircu Liliana, Econometrie, Editura: Pro Universitaria, Bucuresti, 2008
Tasnadi A., Econometrie, Editura ASE Bucuresti, 2004
Tomescu Dumitrescu C., Econometrie, Editura Academica Brancusi, Tg-Jiu. 2008
Tomescu Dumitrescu C. Econometrie generala si financiara, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2008
Voineagu V., Titan E., Serban R.,Ghita S., Todose D., Boboc C., Pele D., Teoria si practica econometrica, Bucuresti, Editura Meteor Press, 2007


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!